web analytics

Hår

Är du lyckligt lottad med ett härligt, tjockt och oproblematiskt hår? Gläd dig.

Vi övriga har att tampas med a bad hair day, var och varannan dag. Och inte blir det bättre för att vi uppnått den respektabla åldern 50+ då håret hunnit blivit tunnare och uppblandat med grå, styva hårstrån som behagar sticka rakt ut från skulten. Ibland är det nästan så att man får lust att raka av hela härligheten för att slippa ödsla så mycket tid och trassel med detta fågelbo som placerat sig överst på skapelsen människan.

nic hair birdNicolas Cage förstår vad jag menar.

Men så långt går det nu inte för de flesta av oss, tack och lov. Några spärrar har vi ändå kvar. Så vi pysslar oförtrutet vidare med vårt hår med en ängels tålamod, och veckorna rullar vidare. För övrigt kan man ju alltid dra en mössa över eländet när det är som värst.

124-large_default

Njae, så farligt är det kanske inte. Jag överdriver lite. För min egen del, iallafall.

Faktum är att mitt hår blivit lättare att sköta sedan den dagen jag bestämde mig för att låta det växa, och sedan jag slutade färga det. Låter kanske konstigt. Men förstår ni, jag gläds så oerhört åt mitt gråa hår, det är så spännande att följa förändringen från vecka till vecka. Det ändrar sig hela tiden. Nu har jag fått lite mörkare hår överlag så att de grå stråna avtecknar sig tydligare och ger ett mer randigt resultat. Håret är mörkare baktill under, och där är det inte grått alls utan istället min ursprungliga färg, mörkcendré. Intressant. Nature rules.

Jag har också kommit fram till att jag personligen föredrar längre hår när det är grått. Tycker att det gör sig bättre med en lång silverman än ett kortklippt grått hår, generellt sett. Det kortklippta kopplar jag obönhörligen samman med den gråhåriga äldre damens permanentade och oerhört lättskötta, men ack så tantiga frisyr. Men så klart kan det korta vara chict det med.

Så för egen del vårdar jag och vårdar mitt torra hår med näringsrika och fuktgivande inpackningar och kokosolja, för att det ska bli ett så bra resultat som det bara går, utifrån det utgångsläge jag har.

low-pony-inspiration-3

Till min räddning, en dålig hårdag, tar jag till den enkla hästsvansen. Den låga varianten. Som dessutom visat sig vara superinne just nu. Jag har blivit så förtjust i frisyren på sista tiden att den har blivit till min signumfrisyr, även när jag inte har en dålig hårdag. Hästsvansen funkar till allt, till alla tillfällen, tycker jag. Och den kan varieras. Från trendigt messy till slick och väldigt elegant. Se bara.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den låga hästsvansen tycker jag också funkar väldigt bra till 50+are. Den låga placeringen är lugn och skön, och enkelheten smickrar. Det enkla och stilrena är vägen att gå för den mogna, både vad gäller frisyrer och klädsel. Enkelt och rätt, helt enkelt.

För den med längre hår finns det också snygga håruppsättningar att variera med. Det senaste är att det gärna får vara lite slarvigt.

Andra förslag på frisyrer för den mogna kvinnan, grå som färgade hårsvall, korta som längre kommer här…

Detta bildspel kräver JavaScript.

Som jag nämnde tidigare så är det viktigt att man tar väl hand om håret. Och då behöver man bra produkter. Att man ska köpa hårprodukter hos frisören istället för i livsmedelsaffären, vet ni säkert redan. Men vet ni varför de produkterna är bättre än snabbköpets? Frisören och bloggaren Elin Johansson rätar ut frågetecknet här.

Och här i en annan länk förklarar Elin varför man ska undvika produkter med silikoner, parabener och sulfater i.

Höstrensning i garderoben

Även om hösten är mild så går vi allt djupare in i hösten, mot lägre temperaturer. Det är dags att plocka fram tjocka tröjor och andra vinterkläder. Ska jag vara ärlig så har jag inte hunnit göra min höstrensning i garderoben än. Men snart är det dags.

Behöver du fräscha upp dina stickade tröjor? Har du ingen noppborttagare så kan du ta bort nopporna med rakhyvel. Försiktigt, försiktigt på ytan på en väl utslätad tröja, och sedan går du över med en klädrulle.

Hur har det gått med din höstrensning? Och hur rensar du? Anammar du ”har jag använt plagget det senaste året?” med eller utan det klassiska omvända-galgar-knepet, går du på känsla, eller tänker du logiskt och planerat? Utgår du ifrån det liv du faktiskt lever, eller snöar du in på gamla kära plagg som väcker minnen till liv, och hamnar sittandes mitt i röran utan att kunna förmå att göra dig av med ett endaste plagg?

Läs om hur du kan gå tillväga med garderobsrensning och -planering i mina tidigare inlägg.

Och här är en länk med 20 tips från InStyle för organisering av garderoben.

Det finns många olika metoder. Den senaste tiden har det talats mycket om japanskan Marie Kondo vars bok ”Konsten att städa (förenkla ditt liv med ett organiserat hem)” har blivit en miljonsäljare. Hennes metod är lika enkel som effektiv. Det går till så att man tar ett föremål, ett plagg, eller vad det nu är som gäller och håller i det i handen medan man känner efter, och ställer sig frågan;

Gör den mig glad? Är svaret nej finns det bara en sak att göra – att göra sig av med det.

En annan metod är att fråga sig om plagget ifråga kan tjäna mig nu, i detta liv jag lever? Så lätt att leva kvar i en tro att livet som en gång var kommer att bli som det var igen. Vilket det 99,9% av fallen aldrig blir. Vi lämnar stadier och går vidare. Det behöver också våra garderober göra, gå vidare.

Sounds-simple-enough-right

foto: popsugar.com

Att rensa, och städa upp sitt liv är en företeelse som får alltfler anhängare, enligt radioprogrammet Stil i Rensa, röja och slänga bort – är färre ägodelar den nya statusmarkören?”. I USA t.ex. rensas det som aldrig förr. Butiker där man kan lämna in kläder för försäljning upplever en uppgång som aldrig förr. Intressant.

Återvinning

Men var hamnar all bråte då? Förutom i butiker som säljer vidare och insamlingsorganisationer, så återvinns materialen alltmer, tack vare nya metoder. Och när det gäller secondhandförsäljning så poppar även där, nya aktörer upp. T.ex. Sellpy som kommer med cykelbud och hämtar en specialbeställd påse som du fyllt med det du vill sälja, och som du sedan ställt utanför porten.

Återvinningstanken breder ut sig i andra former också. Att hyra kläder, och allra helst exklusiva märkeskläder, är inget ovanligt idag. Vi har Sabina & Friends här i Stockholm t.ex. och Rent the runway i USA, den sistnämnda under parollen ”I have nothing everything to wear”.

Apropå återvinning så har jag varit på utställningen Utopian Bodies – Fashion Looks Forward på Liljevachs. Utställningen handlar om just framtiden, på teman som Hållbarhet, Förändring, Teknologi, Solidariet o.s.v. Det var en intressant upplevelse. Jag berättar mer om utställningen i nästa inlägg.

Tills dess,

Ha det så bra!

12065969_538082989690095_3929642590309854753_n

Foto från rummet på temat Motstånd och Skönhet från utställningen Utopian Bodies. 

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: