web analytics

Blog

Heja Lena, och bikerjackan

30 januari 2020,   By ,   0 Comments

 

Har ni läst om Lena Endre i senaste Femina? I intervjun, som till viss del handlar om att åldras med värdighet, säger Lena 64 år att hon vill göra ett statement genom att inte lyfta sig. Tack Lena! Vi behöver förebilder som du. Vi behöver se ansikten som ditt som åldras naturligt, även om ditt utgångsläge nu råkar vara många gånger vackrare än många av oss andras. Det gör sin nytta ändå. Vi behöver fler kvinnliga förebilder som tänker och agerar som du, som höjer sig över rynkorna och åldrandet, som visar på något annat än ung och slät yta.

Det finns som bekant en annan verklighet också. Som en betydande del av befolkningen, bra mycket större än den unga gruppen, är smärtsamt medvetna om. Vi som befinner oss här behöver verktyg till hur vi kan förhålla oss till den allt rynkigare verkligheten, det oåterkalleliga och obarmhärtiga kroppsliga förfallet. Vår verklighet. Vi behöver kloka och riktiga förebilder när vi om morgonen möter vår egen spegelbild och där ser något helt annat än den släta, unga, photoshoppade metavärld som sköljer över oss dagligen från reklam och media.

Vi behöver all motvikt vi kan få till den släthys-hyllande medievärlden. Tack Lauren Hutton! 

Det är ju också så, tröttande nog, att alla har en åsikt om en kvinnas yttre, hur hon ser ut, vad hon gjort med håret, hur hon är klädd, om hon är smal eller tjock, om hon är sminkad eller inte sminkad, och så givetvis om hon har gjort skönhetsingrepp eller inte. Även vi själva har en åsikt om hur vi ser ut när vi ser oss i spegeln. Alltid. Den kommer fortare än vi hinner blinka. Vi drar en djup suck eller känner oss smickrade av det vi ser i spegeln, beroende på situationen, hur vi mår, hur utsövda vi är och vilken tid det är på dygnet.

Att åldras med värdighet är något som kräver helt andra redskap än de som finns därute på marknaden, som enbart riktar in sig på yta. Vi som lever i den här verkligheten behöver lära oss att bära våra år med värdighet istället för med skam. Ett sätt kan vara att helt enkelt undvika situationer som gör att vi känner oss obekväma med oss själva. Så mycket som det nu bara går. Kanske har vi inte så mycket sådana måsten som vi inbillar oss?

Ett annat sätt kan vara att välja möten med människor där riktiga möten har möjlighet att ske, möten där rynkor och ålder inte har någon betydelse.

Getting older is much easier than being young. The two great enemies of happiness are self-consciousness and the pressure to conform, and the older one gets, the easier it is to throw off those shackles. / Nigella Lawson, matskribent, född -60

Att nu mer än någonsin klä sig utifrån sig själv och ingen annan är också ett tips. Varför inte välja en lite mer själslig och eterisk stil än innan, en stil bortom ålderstänkandet. Att mer och mer lyssna inåt och vara sig själv trogen tror jag kan vara vägen mot en större inre frid, som gör att vi lättare kan stå emot de yttre påfrestningarna som uppmanar oss till någonting helt annat.

Jag tror att som den skådespelare som Lena Endre också är (och en så’n skådespelerska sedan! En ”stradivarius” som Ingmar Bergman sa) så har hon genom yrket säkerligen fått hjälp med att ha den här nära dialogen med sig själv. Jag tycker att man kan läsa av det i hennes klädstil; en avspänd, eklektisk, mjukt kvinnlig och bohemisk stil som ibland mixas med något tufft eller maskulint. En mix som matchar hennes personlighet perfekt, man kan liksom se kontakten hon har med sitt levande inre.

Så voilà, här kommer fortsättningen på stilförebildserien, och nu är det dags för…

Stilikoner/4 – Lena Endre

Lena – lös och ledig

Lena sneglar åt 50-talet

Lena -lite edgy

Lena stramar till det

Jag tror många av oss kan känna igen sig i de olika sidorna som Lena växlar mellan, beroende på tillfälle och humör. Ibland vill man vara skarp som kniven, ibland flödande romantisk, ibland mer dramatisk och vågad, ibland mysigt bohemisk och avspänd. Man behöver nog inte vara skådespelerska för att vilja det.

Det är inte heller något fel att vandra mellan uttrycken så länge man känner att ens essens får vara med överallt och sätta tonen och vara basen till varje outfit. Det funkar så att säga om klädseln bottnar i en kontakt med vårt inre. Hur flummigt det än kan låta så måste ditt innersta inre, din själ, genomsyra den genomgående stilen för att den ska gå att hålla ihop när man gör utflykter på det här sättet. “Jag vill ha kläder som passar min kropp med tillhörande själsliv.“ sa Mona Skagerfors, modejournalist 1922-2011. Bättre än så kan det väl knappast sägas.

Bikerjackan

Helen Mirren, ännu en skön förebild för oss erfarna kvinnor ❤

Det är märkligt hur man plötsligt kan få upp ögonen för ett visst sorts plagg. Har ni varit med om det någongång? Ett plagg som man dittills varit likgiltig för, liksom immun, kan med ens kännas helt rätt, och man förstår inte vad som har hänt, eller varför det sker just nu?

Så är det för mig med bikerjackan. Jag tyckte såklart att den var hur cool som helst i tonåren men det räknas liksom inte, för det tycker väl alla unga. Åren gick och mc-jackan fanns knappast ens med i min vokabulär. Jag skulle nog ha sagt att den var vulgär, för enkel, för tuff eller rentav töntig om någon hade frågat senare, och som 50-åring räknade jag ut den helt och hållet. Jag tyckte den var enbart pinsam, en på tok för ungdomlig jacka för de som bar den i min ålder.

Och nu plötsligt som 60-åring detta år, tycker jag att den är hur rätt som helst! Så tada, jag har just köpt min allra första bikerjacka! Jag tänker att kan Helen Mirren så kan jag! Förmodligen blir det också den enda jag kommer att ha i mitt liv (den tid som är kvar, inser jag med en rysning).

Nu tycker jag plötsligt att jackans tuffa uttryck bryter sådär alldeles lagom med mitt gråa hår och mina rynkor. Ingen kan ju heller få för sig att jag inbillar mig att jag är en tonåring. Allra minst jag själv. Jag är väl medveten att det stadiet är förbi, och just därför känns det så rätt! Och så skönt.

Jackan är en intressant byggsten att kombinera med något superkvinnligt såsom en klänning, en flödande kjol, en slinkig kjol, eller ett par vida palazzobyxor, ev. mixad med en smidig polo. Jackan ger en kraftfull kontrast till allt det kvinnliga. Jag tror och hoppas att den kan bli en riktig trotjänare, bara jag använder den rätt. Eller också är det så att jag just klivit rakt in i en riktigt praktfull 60-årskris. ?  Vi får väl se…

YAS skinnjacka i bikermodell

Jag fick leta länge innan jag hittade en jacka som var tillräckligt tunn, smidig, enkel, kvinnlig och inte för glansig i skinnet. Den för mig rätta och diskreta versionen fann jag i det danska märket YAS, en bikermodell i svart, tunt och ljuvligt mjukt getskinn.

Grey -the movie

Nu kommer den, filmen för alla där ute som vill men inte törs… BLI GRÅA!! Grey is the new blond. En dokumentär om att besluta sig för att sluta färga håret och istället bli gråhårig. Ett ständigt aktuellt ämne för oss mitt i livet. Se trailern på youtube i väntan på att den ska komma till Sverige!

Ha en fin avslutning på veckan, kära silversystrar och kulörtoppar! ❤


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: