web analytics

Ni har säkert hört det redan, att H&M rasar dramatiskt på börsen, och stänger flera butiker nu.

Skiftet från fysiska butiker till e-handel brukar lyftas fram som den viktigaste orsaken till H&M:s kräftgång. Magnus Råman, som bevakar bolaget på Handelsbanken, säger att problemen är ännu större än så.

”H&M har också problem i sitt kärnvarumärke H&M när det gäller relevans eller konkurrenskraft i erbjudandet. Med andra ord säljer H&M inte produkter som kunderna vill ha. Helheten, från kläderna till hur butikerna ser ut, är inte rätt. Det gör att trenden blir mer bekymrande än den allmänna trend som vi ser för butiksbaserade försäljare, säger Magnus Råman.”  SvD

På det hela taget så är det är en enorm förändring som hela handeln och inte bara H&M, nu genomgår. Mest beror det troligtvis på det faktum som redan nämnts, att kunderna sviker de fysiska butikerna och istället väljer onlinebutiker. Vilket inte är svårt att förstå i en så jäktad tid som vi lever i nu. Vem har tid att springa i butiker när man med ett enkelt klick har fixat hela listan av ärenden en kväll framför datorn?

Men jag tror också att medvetenhet bland kunder om bl.a. återvinning och ett nytt sätt att shoppa på, ligger bakom nedgången av försäljning. Vi handlar mer medvetet, mer retro främst bland de unga t.ex, mer planerat och förhoppningsvis är kanske också shopping som livsstil, som hobby, som något som vi tar till för att fylla den själsliga tomheten med, något som vi på sikt håller på att lämna bakom oss. Kanske har svallvågorna från 60-talets Slit-och-Släng börjat lägga sig? Vi har insett att mindre shopping och mer långsiktigt tänkande leder till en större sinnesro.

Mycket nytt händer också i garderoben. Begrepp som t.ex. ”capsule wardrobe” börjar det talas om allt oftare. Konceptet har funnits ända sedan 1970-talet och handlar om att shoppa mindre men smartare, där man utgår ifrån en tidlös garderob med ett visst antal klassiska plagg.

Smarta Val

En av de mest hedervärda försök jag hittills sett att lösa garderobstrasslet för för den aktiva nutidsmänniskan, står Smarta Val för (konsumentjournalistik för samtiden/KIT Media AB)

Deras metod kanske inte löser allt, men det är ett väldigt praktiskt upplägg som görs efter behov, livsstil och ekonomi. Resultatet blev kanske aningens opersonligt, då valen av plaggtyp är rätt mainstream. Men metoden är ändå smart att utgå ifrån. Man kan lätt lägga till, och utgå ifrån, sin personliga touch av klassicism, minimalism, bohostyle, dramatik eller romantik, och på så sätt skräddarsy sin egen kapsel-garderob.

Man brukar prata om att det rör sig om ett speciellt antal plagg när det handlar om capsule wardrobe, nämligen 37 sådana.

”37 kanske låter som mycket, men med skor och ytterkläder inkluderade får man ändå tänka till lite” som Heidi Myllyviita, en frilansande art director och bloggare som är inne på sitt andra år med den här typen av smartare klädkoncept. 

Tidigare hade jag sett en hel del garderobguider på nätet som innehöll ett gäng ”must have”- plagg och de guiderna gillade jag aldrig. Det kändes jättekonstigt att jag som jobbar i en avslappnad bransch absolut måste äga tre kavajer och att jag som avskyr klänning ska ha det ändå. Kapselgarderoben utgår bara från dig och dina behov, det är det bästa, säger Heidi Myllyviita.

Enligt fashion consultant och stylisten Tove Castor ska man dock inte förväxla den klassiska basgarderoben med en capsule wardrobe.

– Med det här konceptet behöver garderoben inte innehålla den perfekta vita skjortan, skinnjackan osv. Du bestämmer själv grunden i din capsule. Eftersom själva grundtanken är att du bygger en garderob som skall hålla över tid så är passform, färg och kvalitet tre viktiga aspekter. En bra start är att utgå från en färgskala då grundtanken är att plaggen ska gå att kombinera med varandra i oändlighet, säger Tove Castor. Tänk tex 3-4 basfärger, ett par accentfärger och kanske något mönster.

Där skulle jag dock vilja korrigera antalet basfärger och accentfärger, och vända på steken och istället säga ett par basfärger och 4-6 accentfärger för att få till en stadig grund, med ”roligare” tillägg.

Smarta Val har kommit fram till fyra olika behovsprofiler att utgå ifrån;

  • Smart casual – för kontor, klassförälder, och kundkontakt.
  • Avslappnad, men ändå stilren – för egenföretagare, flytande rutiner, hemmajobb.
  • Stilren och dressad känsla, med en mer avspänd fritid – för chef, representation, lantställe.
  • Trendigt, men ändå tidlöst – för nyexaminerad, nya arbetsplatser och ett fullspäckat socialt liv.

Kontor, klassförälder, och kundkontakt

Gör på dagarna: Jobbar på kontor och har ganska mycket kontakt med kunder. Hämtar och lämnar barn några dagar i veckan.

Modegrad: Medel.

Kostnadsnivå: Budget.

Profil: Bekväma och stilrena kläder som inte känns helt galna när du hämtar på förskolan eller tittar på innebandyträningen. ”Smart casual” är nyckelfrasen här.

Egenföretagare, flytande rutiner, hemmajobb 

Gör på dagarna: Jobbar inom en avslappnad, kreativ bransch. Jobbar ofta hemifrån, från ett café eller kontorshotell. Det blir en del möten men mycket Skype och telefonkontakt med kunder och uppdragsgivare.

Modegrad: Medel.

Kostnadsnivå: Medel.

Profil: Avslappnade men ändå stilrena kläder som kan enkelt kan passa in i olika typer av sammanhang, från hemmajobb till möten och en och annan AW.

Chef, representation, lantställe

Gör på dagarna: Jobbar på kontor och är högt uppsatt inom företaget. Dagarna innehåller både mycket externa och interna möten. Befinner sig ofta i officiella sammanhang och behöver klä sig därefter.

Modegrad: Medel.

Kostnadsnivå: Hög.

Profil: Vill ha en stilren och dressad känsla som passar den högt uppsatta rollen inom företaget, både på kontoret och i sociala sammanhang eller resor kopplade till jobbet. Vill också kunna känna sig mer avslappnad till familjehelger på landet och att skjutsa runt tonåringarna.

Nyexaminerad, nya arbetsplatser och ett fullspäckat socialt liv

Gör på dagarna: Här ser vi någon som hoppar mellan längre praktikplatser eller kortare kontrakt. Dagarna är varierande, allt från att sitta vid datorn till att utföra ärenden. Långa dagar på jobbet och ett väldigt aktivt socialt liv.

Modegrad: Hög.

Kostnadsnivå: Budget.

Profil: Vill ha en snygg garderob som kan passa många typer av arbetsplatser men som också passar in i det sociala livet. Trendigt men ändå tidlöst.

Läs mer i länken, som också visar exempel på inköpsställen samt plagg för män.

Ett nytt år

Nina Garcias foto.

Att ultraviolett är 2018 års färg från Pantone har säkert inte undgått någon. Men vilka andra färger kommer vi att få se nästa år?

Det sägs att vi kommer att få se mycket av  orange, gult, lavendel, neutraler och cerise. Vill du hänga på men kanske inte känner för en stark färg från topp till tå, så räcker det ju alltid med en accessoar! (källa; popsugar.com)

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den färg som nu ligger närmast, i stundande juletider, är förstås RÖTT.

Så varsågod, här kommer inspiration till självaste Julafton! För alla smaker. 🙂

Eller så sätter man bara lite rött på läpparna, som Emma Thompson!

Eller också väljer man bort rött helt! 🙂

 

Nu återstår det bara att önska er alla kära läsare…

En Riktigt God Jul & Ett Gott Nytt År!

Ses igen 2018!

Relaterad bild

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: