web analytics
Cape hos Salvatore Ferragamo

Cape hos Salvatore Ferragamo

Ligger i hängmattan i skuggan och bläddrar i senaste Femina. Får några smakprov på höstens trender. Ännu steker visserligen sommarsolen, och än är det långt kvar till höst. Men plötsligt känns det lite spännande att se vad som väntar. Inga direkta överraskningar, det är som vanligt mycket stickat som kommer när kylan sveper in. Men höstens mode blir också färgglatt, mönstrat, lite vilt och vågat och inte särskilt tonårsaktigt. Det är mer damigt, herrigt, vadlångt och elegant mitt i det vilda. Intressant.
(Klicka på bilderna nedan så blir de större.)

Får se om jag hänger på någon av de trenderna, eller om det bara stannar vid att jag kommer att använda min svarta, stickade poncho med storpolo lite mer.
Är väldigt förtjust i den, jag känner mig härligt mondän i den, à la sent 60-tal, tidigt 70-tal, början av The Daisy Age. En period jag ofta återkommer till, och då till den lite damiga varianten som pågick parallellt med hippie och flower power-modet. En magnifik och tuff damighet som också var djärv och lite galen. Det är kanske inte så konstigt att just det modet har satt sina djupa spår. Det var under den perioden jag började bläddra i modemagasin och fick upp ögonen för mode.

Än dröjer det som sagt innan hösten är här. Fast semestern börjar dock lida mot sitt slut.
Den senaste veckan har jag och min man har haft det underbart tillsammans på tu man hand, medan sonen är hos sina kusiner. Vi har tagit dagen som den kommer, och gjort lite som faller oss in. Häromdagen tog vi t.ex. bilen och åkte ut för att undersöka närmaste omgivningen kring lantstället.
Vi tog vägen västerut och strax innan Katrineholm låg en vackert belägen kyrka på en kulle med utsikt över de vidsträckta åkrarna. Jag föreslog att vi skulle ta en närmare titt på den. Den dagen var en av de varmaste dagarna, temperaturen hade klättrat över 30-gradersstrecket, så ett besök i en sval kyrka kändes som en lysande idé.

2014-07-25 11.46.19

Den gamla delen från 1100-talet, i Sköldinge kyrka.

Vi klev in i kyrkan, som heter Sköldinge kyrka, och började beundra de vackra, snirkliga takmålningarna. Strax dök en pigg, äldre man upp och frågade om vi ville höra om kyrkans historia. Det ville vi gärna. Mannen berättade mycket engagerat och intressant om kyrkan, vars äldsta delar är ända ifrån 1100-talet då det var katolicismen som gällde i Sverige. Gudstjänsten hölls då förstås på latin och ingen människa förutom prästen kunde förstå innebörden (lätt att förstå att församlingen ofta föll i sömn). Men kyrkobesöket var obligatoriskt och det för hela familjen, med ungar och allt. Männen satt till höger om altargången och kvinnorna till vänster. Vår guide berättade då att det var så damknäppningen uppstod! Kvinnorna måste nämligen kunna amma de små utan att väcka anstöt, eller till och med fresta männen, och knäppningen där knapparna sitter på vänster sida mot männens knäppning till höger löste det problemet.
Dräkthistorikern Elisabeth Thelander har dock en annan teori. De rika damerna i historien hade så avancerade klädedräkter att de behövde tjänstefolk som kunde hjälpa dem att komma i sina kläder. Och för att tjänstekvinnorna lättare skulle kunna klara av att knäppa kläderna så placerades knapparna till vänster, från bäraren sett.
Ja, det är väl ingen som vet med bestämdhet hur damknäppningen uppstod, och kanske uppstod fenomenet till och med på flera håll samtidigt. Men intressant är det iallafall, och något jag inte funderat över förut.
Det är så fantastiskt i livet när man blir överraskad. För inte hade man kunnat ana att man skulle få upplysningar om klädhistoria när man besöker en landsortskyrka en het sommardag!

Vår guide kunde också visa oss ett pampigt gravkor i kyrkan. En viss familj Ribbing hade varit med och finansierat kyrkans nyare del från 1600-talet och därav fått sitt eget gravkor, ett med en fantastisk järnsmidesgrind på. En väl tilltagen skylt längst upp på den järnsmidda grinden berättade mycket utförligt om denna gärning. Det var inte svårt för kyrkan förr att få folk att hjälpa till att finansiera. Dels fick man en förnämlig gravplats i kyrkan. Och ju närmare altaret som gravplatsen var placerad, desto kortare tid i skärselden blev man även lovad!

2014-07-25 12.09.45

Kan vett-och ettikettdrottningen Magdalena Ribbing ha något att göra med här släkten Ribbing?

Vi fortsatte sedan västerut, och på torget i Katrineholm dök helt plötsligt en italiensk marknad upp, med turnerande, hitresta italienare som svettades under plasttaken i sina stekheta stånd. Där fyndade vi bland fantastiska parmesanostar, balsamvinäger, olivoljor, parmaskinkor och karnevalsmasker.

Där ser man vad en liten biltur kan bjuda på!

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: