web analytics

Det var ett tag sen sist. Veckorna har en tendens att rusa iväg.

Hösten har gjort sitt intåg under tiden och garderobsrensningarna är högaktuella, när det är dags för oss att ömsa skinn. Det finns också mycket fint att uppdatera garderoben med i butikerna. I höst är det därtill ett ovanligt brokigt och flerdimensionellt mode som florerar. Mycket mönster, färger och spännande kombos. På kappfronten har man vågat frångått det svarta och istället satsat på volym, stark färg eller mönster. Nu återstår bara att se hur det går hem i stugorna, hur modiga vi svenskar är?

Detta bildspel kräver JavaScript.

Läs mer om höstmodet i ett tidigare inlägg.

New York

Innan hösten slog till på allvar sög jag och två vänner i oss det allra sista av sommaren, i New York. Första dagen var det 28 grader! Det upplevdes dessutom som 31 grader p.g. av luftfuktigheten. Vi svettades ymnigt och det var härligt att få peaka med en riktig högsommardag, med tanke på hur sval den svenska sommaren var i år.

Den varmaste dagen begav vi oss ut på vattnet och fick en riktig sommarkänsla.

Trots sommarvärmen så shoppade jag, i total kontrast, tjocka ylletröjor och fodrade vinterbyxor, på fantastiska Uniqlo. Det ryktas förresten om att den japanska klädjätten kommer att etableras i Stockholm. Vi hoppas! Tills dess kan man handla på nätet, om man inte har vägarna förbi London, NYC eller annat ställe där de redan finns. Vardagskläder och baskläder i snygga snitt och till låga priser är alltid välkommet, eller hur?

Jag köpte bl.a. tre ankelkorta snygga slacks med, hör och häpna, resår i midjan (!), som är helt otroligt sköna, välsittande och följsamma att bära. Framtill är det trompe l’œil-gylf och resåren baktill är inte resår som syns, bara som funkar helt fantastiskt så att man bara drar av eller på brallorna. Känns inte alls som tantvarning, som en byxa med midjeresår annars skulle ha gjort. Byxorna finns i många färger, även mönstrade sådana. Jag köpte ett par mörkgrå, ett par marinblå och ett par tjocka svarta, fodrade.

Se mer här.

Uniqlo har också sköna bh-toppar i olika modeller, med inbyggda, stadiga fast mjuka kupor. De görs som linnen, långärmade eller kortärmade tröjor, eller spagettilinnen. Jättesköna att bära till vardags för att få lite paus från klämmande bh’s. Dom påminner lite om sportbh’s, fast kuporna är mer profilformade.

Se mer här.

 

MOMA – Items

I New York besökte vi MOMA, och såg utställningen ”Items: Is fashion modern?” om ikonplaggen i modet, främst fr.o.m. 1900. Intressant att se trenchen, bretontröjan, mc-jackan, kaftanen, converseskon, den lilla svarta, ”le smoking”, t-shirten, speedos, pärlhalsbandet osv. sida vid sida, i rum efter rum.

Den lilla svarta/LBD:n, från tre olika tidsepokrar.

Grå tinningarnas charm – Om du är man!

”Först när äldre kvinnor anses attraktiva kan vi nå jämställdhet – Kvinnlig makt leder inte automatiskt till sexuell dragningskraft”, skriver DN:s Åsa Beckman tankeväckande i dagens tidning, om skillnaden mellan manlig och kvinnlig attraktionskraft i mogen ålder.

Jag väljer att klistra in hela, den i mitt tycke ypperliga, artikeln så att även ickeprenumeranter kan läsa.

Håll till godo! Trevlig helg!

På en middag under Bokmässan satt jag vid samma bord som en av våra mer kända författare. Under kvällen kom en strid ström av människor fram och pratade med honom, berömde hans senaste roman och levererade små välavvägda analyser av hur boken utvecklat hans, som många poängterade, viktiga författarskap.

En del av dem var yngre kvinnor som kramade om honom och tog selfies där de kysste honom på kinderna. Det var uppenbart att det runt den här 70-plussaren fortfarande fanns ett starkt skimmer. Detta var en kulturman som inte bara ansågs intellektuellt attraktiv utan också sexuellt tilldragande.

Jag satt och sippade mitt vita vin och tittade intresserat på dansen runt honom och försökte tänka mig hur det skulle vara om någon av våra stora kvinnliga författare i samma ålder satt där omsvärmad av olika yngre män.

Det gick inte att föreställa sig.

Kvinnlig makt leder inte automatiskt till sexuell dragningskraft.

I dag har vi mängder av betydande kvinnliga konstnärer, författare, regissörer, och kvinnor som leder teatrar, konsthallar och förlag. Man kan fortsätta att svepa med blicken över resten av samhället: där finns kvinnliga vd:ar, partiledare, koncernchefer.

Alla de här kvinnorna har makt, de väcker respekt, de beundras – men deras ställning tycks inte på samma självklara sätt föra med sig att de ses som erotisk attraktiva. Kvinnlig makt leder inte automatiskt till sexuell dragningskraft.

Vad beror det på?

Kanske handlar det om någon sorts mental och fysisk eftersläpning. Genom historien har kvinnor behövt utveckla en stark attraktion till män i centrum eftersom de inte fått vara där på egna meriter. Det har varit ett sätt att kanalisera sin längtan efter att få vara där det intressanta händer. Och män? De har alltid använt sig av och putsat på den här centrumsexualiteten.

Att kvinnor just nu kliver fram överallt i samhället borde rimligtvis göra att laddningen hos männen i maktens centrum minskar, men erotisk omprogrammering tar tid.

Och så är det detta med synen på kroppen. Vad är det egentligen som gör att den mogna kvinnliga kroppen anses förlora sin attraktionskraft? Visst försvinner fortplantningsförmågan, men strikt objektivt är det svårt att hävda att kvinnor skulle åldras på ett mer ofördelaktigt sätt än män. Rynkorna och fårorna är identiska, hudens tunnhet likadan, tyngdkraften är densamma. Jag menar, lite hängiga bröst är väl helt jämförbart med en lite hängigare pung?

Jag har börjat tro att vi kvinnor faktiskt får betala ett ännu högre pris än vi hittills förstått för att våra kroppar är så exponerade i medier, reklam och kultur. Det som under vissa år, mellan låt oss säga 15-35, kan kännas som en klar fördel (jo, för det är det ju också vid sidan av utseendestressen) förbyts senare i livet i dess motsats. Varje rynka som tar oss längre från åren då våra kroppar ansågs peaka blir mer skoningslös. Vårt fall från den idealiserade kroppen blir så mycket mer dramatisk.

Så det är därför en grånad manlig författare i godan ro kan sitta på en bokmässemiddag och ändå anses tilldragande. Hans status och makt har den förunderliga förmågan att liksom överflygla åldrandet. Hans position är och förbli mer iögonfallande än hans kropp.

Jag ser det ske framför mig, men det går ändå inte att begripa hur otroligt mycket detta präglar våra liv. Full jämställdhet kommer inte att kunna uppnås förrän också äldre kvinnor anses attraktiva. 

Åsa Beckman 

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: