web analytics

Det är modeveckans första dag idag, reorna är över, och det pinfärska höstmodet börjar välla in i butikerna. Alltmedan sensommarsolen delar med sig å det generösaste, och får oss att bli alldeles nippriga med att fånga dagen, sekunden, på uteserveringar eller med picknickar och så många båtturer vi bara kan innan hösten gör sin entré.

Hoppas ni hittat något fint på reorna. Själv har jag legat lågt. Mycket medvetet. Köpte bara en ny lyxig plånbok i bästa skinn från Boss, svart och stilren, och ett par klassiska page boot från Filippa K som jag sneglat på länge. Sedan höll jag mig undan. För att inte frestas. För jag behöver faktiskt inte mer, även om man alltid tycker sig kunna unna sig en fin liten topp, en läcker liten sko eller en till underbar väska. Jag minns min pappas spontana reaktion när han såg min överfulla tonårsgarderob. ”Men sådana mängder! När ska du använda allt det här?” utbrast han smått chockad. Själv växte han upp som bondpojk i en tid där inget överflöd fanns, där inget fick förfaras. Det kan jag tänka på ibland när jag är i färd med att köpa något jag faktiskt inte kommer att ha tid eller tillfälle till att använda. Hur urläckert det än är.

Apropå överflöd så undrar jag om ni också ibland, och då speciellt under reorna, funderar över vad som händer med alla de plagg, skor, väskor och accessoarer som inte blir sålda. Vart tar allting vägen? Man hoppas ju att det kommer till användning, att det återvinns, eller att det, å låt det vara så, skänks till bättre behövande. Men jag har svårt att tro att plagg från dyrare märken bara lassas ut till välgörenhetsfirmorna, tyvärr. Det åker väl ut på någon outlet först. Men sen? Många butikskedjor återvinner material och spinner nya trådar av fibrerna, och det är ju vackert så. Det talas mycket om det hållbara modet nu, att vi måste börja tänka nytt, att vi inte kan hålla på som förr och bara producera, producera och sedan konsumera, konsumera. Sunt, tycker jag.

Något som kallar sig Four Fit Challenge har startat, en utmaning/tävling för oss alla som vill hänga på.

4 fit

”Vi svenskar slänger ca 8 kg textilier per person och år. Kläder och annat som påverkat miljön negativt både när det producerats och kasserats. Så kan vi inte ha det. Utmana dig själv att tänka mer hållbart kring mode i höst. Återanvänd det du redan har och tänk igenom dina inköp. Shoppa och klä dig mer klimatsmart helt enkelt!”

Tävlingen går helt enkelt ut på att låta sin garderob bestå av endast fyra plagg i en hel vecka. Man kan börja vilken dag man vill, vilken vecka man vill, ända fram till den 30 november. Fyra plagg. I en vecka. För att vi måste förändra vårt beteende när det gäller mode och tänka mer hållbart.”  som de säger i sin annons. Man tävlar om ”presentkort på Myrorna eller en stylingdag i din egen garderob med Robert&Blads Helle Robertson. Som chefsdesigner jobbar Helle hela tiden med att få ihop kollektioner och nu kommer hon hem till dig och skapar nya kombinationer och möjligheter av det du redan har i din garderob. Värde 5000 kr!” Läs mer http://www.fourfitchallenge.se/

Vilket bra initiativ! Behjärtansvärt och klokt. Jag kommer definitivt hänga på. Men jag behöver knappast vinna. 🙂 Det vore inte rättvist. Jag ger en rapport när jag haft veckan. Att tänka hållbart, klimatsmart, globalt och bortom habegären känns rätt, nutida och framtidsklokt.

Vill man uppdatera sin garderob finns det så mycket annat att göra än att köpa nytt. Att kombinera nytt, att skapa nytt med oväntad accessoarmix & match, att hämta ny inspiration från trendrapporterna och se vad man kan göra med sin egen garderob. Kanske köpa bara ett eller ett fåtal nya nyckelplagg per säsong för känslan av en uppdaterad garderob, verkar rätt och ligger i tiden. Det är bara fantasi som behövs.

Shopping som nöje har för min del nått sin höjdpunkt för länge, länge sedan. Japp, det säger jag. Minsann. Som den forna personal shopper jag är. De få gånger jag shoppar nuförtiden är bara när jag verkligen behöver, och då händer det ofta att jag istället blir smått upprörd, ja nästan äcklad av hela den här konsumtionsindustrin som ständigt pumpar ut nytt, nytt, nytt till butikerna. Produkterna presenteras såklart så lockande som möjligt, i väntan på att vi ska känna våra, i bästa fall riktiga, eller i värsta fall inbillade, behov att lägga våra surt förvärvade slantar på den eller den produkten. Sådana otroliga mängder med plagg och prylar som produceras! Pappas ord ringer i mitt huvud… Jisses, man blir alldeles yr. Jag får lust att dra i nödbromsen. Ja, jag vet det är bra för sysselsättningen, att människor har jobb tack vare det. Att ekonomier går runt tack vare den höga produktionen. Men kruxet är just överflödet, det som förfaras, inte tas om hand, bara slängs. Eller är det inget som gör det? Slängs alltså. Jag vet inte. Men att vi behöver tänka nytt kring det här med mode och shopping, den saken är klar. Jag tror marknaden för det tidlösa, hållbara modet kommer att komma för att stanna. Åtminstone för oss mogna. Många av oss är redan där.

Men för att inte stagnera, för att inte saker och ting ska bli trist och tråkigt behöver vi inspiration. Och det kan man aldrig få för mycket av. Eller kan man, i informationssamhället vi lever i? Vi får väl isåfall stänga ögon och öron när vi är mätta, nöjda och belåtna.

Även om det, efter den här inledningen med hållbart mode, kanske kan kännas något motsägelsefullt med nytt, så tänkte jag nu ge er en rapport om höstens trender. För inspiration. Om det nu sker med, eller utan, nya plagg. Du väljer själv.

Först ut nyckelorden från Pre-fall 2015, hämtat från Style.com.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Heta trender, hämtat från DV.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Svenska designers höst 2015, urval hämtat från DV.

H&M’s höst, urval hämtat från DV.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det ser spännande ut, tycker jag. Jag gillar särskilt 70-talsvibbarna, det lekfulla, det lite djärva och samtidigt avspända. Ett lättburet höstmode med mustiga retrotoner såsom rost, senap, buteljgrönt och vinrött. Färger som i och för sig klingar rätt så illa med det gråa hår som en del av oss har. Men höstens mode bjuder också på t.ex. grått, och det på bred front. Och grått är som bekant vackert till grått hår, precis som andra svalare färger. Eller också adderar man bara några få inslag av de mustigare färgerna till det grå, för att göra det lite mer intressant.

Det är inte utan att jag ser fram emot den krispiga septemberluften nu, och stickat i flera lager, och att få sticka ner mina fötter i mina nya coola boots, och få höra hur klackarna slår effektivt mot asfalten när jag går gatan fram. Men först får vi njuta lite till av sensommarvärmen innan det blir dags att ömsa skinn.

Ha en härlig vecka!

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: