web analytics

mors-dag-present-örngott-mamma

 

 

 

Hoppas alla mammor blev ordentligt firade igår! För det är verkligen på sin plats, med tanke på allt vad en mor förväntas göra.
För ett antal år sedan cirkulerade ett roligt e-mail, där någon sammanställt allt vad en mamma ska kunna ställa upp med, genom att skriva en fejkad platsannons. Du kanske läste den? Kvalifikationerna var följande; man skulle vara utrustad med körkort och ställa upp som chaufför i ur och skur, man skulle fungera som inköpschef, man skulle vara administratör, sambandscentral, ha naturlig fallenhet för vård och omsorg, vara småbarnspedagog, skräddare, kock, städerska, frisör, veterinärassistent, målare och interiörarkitekt, växeltelefonist, trädgårdsmästare, underhållningschef, och självklart förväntades man också ansvara för julfirandet, och färdighet i fläckborttagning sågs som extra merit. Och så vidare… listan var, som väntat, lång.
Nu är nog beskrivningen av tjänsten något ålderdomlig, får vi verkligen hoppas, men ja, du förstår säkert innebörden iallafall. Och även om det här mailet var menat som ett skämt så ligger det väl ändå rätt mycket i det? Och än idag! En sån mängd med sysslor som en mamma förväntas göra, UTÖVER det faktum att hon lånar ut sin kropp till varje graviditet, bär på en liten människa i 9 månader, och sist, men verkligen inte minst, föder en ny liten människa till världen! Det är minsann inte lite som kvinnan fixar. Kvinnokroppen och psyket måste vara gjort av ett särskilt starkt virke, och knoppen, och kroppen i synnerhet, måste ju ta ordentlig stryk. Jag har hört att en förlossning innebär en lika stor ansträngning för en kropp som ett hjärtbyte gör!
Och jag tänker på våra mammor, på hela den generationens kvinnor. Herregud, att bara en till synes bagatellartad sak som att tvätta till en hel familj, var ett heldagsprojekt! Nu slänger man i en tvätt medan man gör något annat. Och det förväntas inte längre vara bara kvinnans lott, att tvätta. Bara en sån sak!
Så saker och ting har gått framåt, men fortfarande är mammans arbetsbörda tung. Så kanske bör vi ryta ifrån mera i beska ordalag som i den lånade rubriken till det här inlägget, när alltför mycket hamnar på våra axlar.
Tack alla mammor genom tiderna för allt ni gjort, allt ni, och vi alla mammor, gör! Vi är banne mig fantastiska!

Om du till äventyrs inte har något att göra ikväll eller så, kan du ju alltid brodera en bonad som säger ”Väck inte den mor som sover”. Den kan komma till användning.

Avslutar med några bilder och texter från facebooksidan Women After 50.

310097_570057499694413_700268430_n  603823_571379396228890_140114920_n482514_572633592770137_1403205707_n

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: