web analytics

Kanske förvånar det er, men jag har ingen Capsule Wardrobe. Trots allt snack i media och här i bloggen på sistone, om begreppet.

Säkert är det lätt att tro att bara för att man jobbar med kläder och styling så har man en perfekt CW där varje plagg är ytterst medvetet utvalt. Så är det alltså inte för alla. I mitt fall på beror det förmodligen på att jag är för ombytlig, att jag älskar alla mina olika plagg för mycket, och för att jag inte kan begränsa min garderob så hårt. Det är helt enkelt för roligt med kläder för mig för att det ska räcka med ett så minimalt spektra i garderoben. Capsule Wardrobe passar alltså inte alla. Så om det inte är din grej, så är det inte.

Men visst är det lockande. Det tycker jag med. Det låter ju så bra i teorin. Så skönt att bara ha 37 eller möjligtvis lite fler plagg, att välja mellan. Så radikalt. Äntligen järnkoll! Men i verkligheten tror jag att många med mig kan uppleva att begränsningen hämmar. Sedan finns det förstås dom som är jättelyckliga med sin CW och det är ju alldeles underbart. Förmodligen passar det den minimalistiska och mycket strukturerade personen bäst.

Jag däremot ser min garderob som en skattkista, en rikedom att ösa ur. Inte nödvändigtvis menar jag då pengavärdet. Jag är intresserad av en uppsjö olika snitt, material, mönster, färger, ytor, uttryck och silhuetter. Jag ser på plagg och accessoarer som skilda beståndsdelar i ”ett konstverk” att plocka ihop till olika looks och outfits var morgon. Det blir lite knepigt att få till med en begränsad, nedbantad och hårt tuktad Capsule Wardrobe.

Är det bara ordning man vill åt så heter lösningen rensning, rensning, rensning. Olika överskåds-hjälpmedel (som t.ex. appen +Closet) och i förväg uttänkta och dokumenterade kombos och outfits kan sedan vara smarta knep att ta till, när fantasin tryter.

Apropå Outfits

På ELLE-galan 2018, den 19 januari, visades design från årets nykomlingsstipendiat Emelie Janrell. På catwalken modellade Babel– och Kulturveckan-programledaren Jessika Gedin, Stil i P1-programledaren och kultur- och modejournalisten Susanne Ljung, musikern Frida Hyvönen, modellen Adina Fohlin och flera andra i nykomlingens begåvade och spännande design.

Lycka till i framtiden, tjejen!

Emelie Janrell

Läs mer här

Alice Bah Kuhnke blev galans bäst klädda kvinna under året.

Alice Bah Kuhnke. En cool cat!

Andra gäster jag tycker är sevärda för att de lyckades bra, eller t.o.m. mycket bra med sin outfit för kvällen, kommer här i ett axplock. Jag vet däremot inte alltid vilka de här personerna är, men jag vill visa bilderna för att gästernas outfit rimmar så bra med utseendet, för att deras personlighet kommer fram så fint på grund av klädvalet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Läs mer här.

Bli sedd

Upplever du också att man som 50-plussare blivit ”osynlig”? Blickar fastnar inte längre på en, man passerar obemärkt för de flesta, för de unga synnerligen. Med det gråa håret och rynkorna är man inte längre ”högvilt”.

En del upplever det som en befrielse att inte längre jagas som ett villebråd av hungriga blickar, medan en del sörjer ointresset och känner sig frustrerade över likgiltigheten. Båda reaktionerna är lätta att förstå.

Till och med vad man säger och tycker, väger ibland inte längre lika tungt som det gjorde när man var yngre. Man räknas helt enkelt inte längre. För att man blivit äldre.

En som reagerar starkt på det är den svenska journalisten Kerstin Hallert, kunde vi läsa i DN, när hon nyligen gratulerades inför sin 80-årsdag. Hon bor i Paris sedan 90-talet, och tycker att Frankrike är ett land där äldre och deras erfarenheter uppskattas.

Kerstin Hallert, journalist och under flera decennier prominent tv-kritiker.

I Paris blir man sedd även om man har passerat 65, och i debatter är det inte bara unga som hörs. I Sverige kan man ju till exempel diskutera de stora politiska händelserna under 1968 utan att någon som verkligen var med då medverkar i programmet. Det är märkligt, vi lever ju ändå fortfarande.”

”Sverige har en hög materiell standard, men bakom fasaden är det jäkligt påvert, säger hon vidare, och menar att leva i Paris är att uppleva julafton varje dag.

Vive la France! Där räknas man fortfarande även om rynkor finns och håret blivit grått.

Det tycks dessutom vara så att vi här hemma inte ser varandra av någon slags märklig hänsyn. Att låta någon vara ifred, är en både sann och hyllad dygd här i Sverige. Jovars, nog kan jag se fördelen med att bli lämnad ifred ibland, att det är skönt när andra inte lägger näsan i blöt. Absolut. Men många gånger tror jag att vi inte ser någon fördel med den här ”hänsynen” utan istället känner vi oss bortglömda, inte sedda. Det som skulle vara en hänsynsfull gest upplevs istället som ett praktexempel på den berömda svenska kyligheten.

Missförstå mig rätt, jag älskar Sverige, och jag har absolut inga planer på att bo någon annanstans än här. Sverige är underbart och fantastiskt. Men jag älskar inte allt med det här landet.

Det svenska modeundret

Däremot är jag både stolt och glad för vad det här lilla landet i världen kan åstadkomma, främst när det kommer till musik och mode.

Det svenska modeundret har dock fått sig en törn på sistone. Ingen har väl missat vad t.ex. H&M genomgått på sistone, med rasande aktier och rasistiska obegripliga fadäser.

Kunde inte låta bli att fundera över, när vi passerade en H&M-butik som snart öppnar i Palm Springs i Kalifornien, hur pass bra idé det egentligen är?

Intressanta fenomen dyker upp när butiksförsäljning får stå tillbaka för den allt starkare näthandeln. Och stora förändringar i vårt sätt att se mode börjar anas.

I SvD kan man läsa följande, i en artikel med rubriken ”Svenska modeundret finns inte längre”;

”Flera personer som SvD talat med påpekar att vare sig mode eller varumärken är lika identitetsskapande i dag som det tidigare har varit. Instagramkulturen kan var en förklaring.

– Örhängen har blivit en viktigare konsumtionsvara, de syns på en skärm till skillnad från ett par jeans, säger Göran Sundberg, lärare i mode på designhögskolan Beckmans.

Trendgurun Li Edelkoort har gått så långt som att dödförklara modevärlden som hon menar tappat sin roll som kulturbärare. Det görs kläder, men inte nyskapande mode, menar hon.

Göran Sundberg förklarar:

– Modet har tappat mycket av sitt inflytande på samhället och kulturen, de senaste fem åren. Och förknippas mer med en konsumtionsvara som skitar ned och skapar dåliga arbetsvillkor i tredje världen.

Han menar att modet befinner sig i ett paradigmskifte där mycket håller på att ställas om, men få bolag har hittat sin strategi.

Även modejournalisten Susanne Ljung talar om paradigmskifte. Hon konstaterar att konsumenter inte är särskilt varumärkestrogna och att många varumärken börjat likna varandra i alltför hög grad, där dyra och billiga varumärken närmat sig varandra och gränserna mellan dem suddats ut.

Är modet i kris?

– Ja, en identitetskris. Det har pågått ett klädkalas utan dess like, men nu har en mättnad infunnit sig, säger hon och tilläger att medvetandegraden om hållbar konsumtion har kommit upp på agendan, vilket spelar in i konsumtionsmönster.”

Couturens hemligheter

Haute Couture spelar dock i en helt annan liga. Där tycks det inte vara någon kris. Man bör betrakta HC som konst snarare än konsumtion. Läs mer om Couture/Haute Couture här.

Nu kan vi lyckligtvis också avnjuta skaparkraften och hantverkskonsten i utställningen ”Couturens hemligheter” på Sven-Harrys mellan 26 jan—2 apr.

Något att se fram emot!

(Inledningsbilden med Sara Danius nobelklänning från 2015 i design av Pär Engsheden från utställningen. Foto Carl Bengtsson / Skarp)

Vårtrender

Är du nyfiken på vilka trender som med stor sannolikhet kommer att dyka upp på Stockholms gator i vår?

Metro Mode listar fyra stråk. Pasteller, lekfullt, färgglatt, blommigt.

Pasteller

Lekfullt

Färgglatt

Blommigt

Mycket färg med andra ord. Bra för den som vill bli sedd, alltså 🙂

Har du inte fått nog av färg än, så kanske den något vågade kombon rosa och rött kan vara något att möta våren i?

Är färgstarkt däremot för mycket för dig, så finns det ju alltid neutralerna.

Eller varför inte lite av varje, för den som vill gå den gyllene medelvägen.

Neutraler hos Max Mara i vår.

Fin helg på er!

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: