web analytics

Blog

Inget att sätta på sig

04 december 2015,   By ,   0 Comments

En full garderob, men inget att sätta på sig. Hur kan det vara så egentligen?

Michael Kors förklarar fenomenet med att vi inte byggt upp garderoben i stil med den gamla kostcirkeln där potatisen och proteinet, de klassiska basplaggen, utgör 70% och ”fluffet”, tilläggen, glasyren som färger, trendplagg, mönster, glam och accessoarer utgör 30%.

70% klassiska basplagg, 30% fluff.

Bygger man upp garderoben med den balansen, utgår man alltid från en solid grund, och kan på så sätt bygga lyckade outfits. Man har med andra ord tillräckligt många ”tomma canvasdukar” att börja bygga utifrån. Har man däremot en garderob där 70% är fluff och endast 30% är basplagg då är det en mycket svårare utmaning. Någon som känner igen sig?

Men även om vi har den balansen, som är en mycket god tumregel att rätta sig efter, så kan vi ändå ha problem. Vi har helt enkelt för mycket kläder! När vi öppnar garderobsdörren och överflödet strömmar emot oss så blir vi överväldigade av alla valmöjligheter, och ger smått upp redan innan vi satt igång. Vi ”väljer” det allra enklaste och minst vågade alternativet, för att hjärnan har gått i baklås och i rena utmattningen väljer den enklaste vägen ut. Vi väljer med största sannolikhet något som vi hade häromdagen.

img-streamlinewardrobebernardloveaesthetics_122924287749

”Even in these salad-and-juice-cleansing days of pare down, flush out, and start over, I know women who eat no gluten, sugar, dairy, or meat and yet can’t close their closet door. It seems we’re willing to simplify what we put into our bodies down to the basest elements, but when it comes to our closets, it’s the more excess, the merrier”. skriver Katerine Bernard i Vogue i The 7-Day Closet Cleanse: Can Streamlining Your Wardrobe Streamline Your Life?

Genom att detoxa och inventera garderoben emellanåt så lär vi känna våra plagg, och upptäcker inte så sällan att plaggen vi redan äger kan användas på andra sätt, än vad vi hittills vetat om. Om vi känner våra plagg så här så har vi dem på näthinnan när vi står framför garderoben i färd med att klä oss. Och genast blir det lättare att sätt ihop en outfit. Vi har så att säga identifierat våra plagg.

Inte minst därför är de regelbundna garderobsgenomgångarna så viktiga (1 per säsong rekommenderas).

Tips! När du hittat en fin kombo, smäll då av ett kort innan du rusar iväg! Man tror så gärna att man ska komma ihåg, men minnet är inte vad det än gång var, eller hur? Med detta enkla knep, som borde bli en god rutin, har vi så småningom samlat på oss en hel bank av olika outfits att ösa ut var morgon. Därmed behöver vi inte uppfinna hjulet om och om igen.

Vårda både kläderna och naturen

När du rensat ut i garderoben och har dina fina beståndsdelar samlade, glöm då inte att också ta väl hand om dem, både för din egen och för miljöns skull.

”Ca. 26% av den totala mängden koldioxidutsläpp från ett plaggs livstid uppstår vid tvätt och klädvård hemma.”

.. skriver H&M i sin Conscious-serie, och fortsätter…

  • Tvätta inte dina plagg för ofta – vädra istället!
  • Sänk temperaturen när du tvättar, från 60 gr till 30 gr så sparar du 50% energi per maskin.
  • Spara energi genom att hängtorka. (Dessutom så håller plaggen längre)
  • Stryk mindre. Ta med de skrynkliga plaggen i badrummet när du duschar och låt ångan släta ut plaggen istället.
  • Undvik kemtvätt när det går och handtvätta stickat och siden.

main.original.640x0c (2)

Dumpa gamla regler

När du så till slut har en luftig och välskött garderob så lär du inte lika ofta stå och klia dig i håret medan stressen stegrar sig inombords. Du kommer att bygga dina outfits med större och större säkerhet och lugn. Och om du inte redan gjort dig fri från följande gamla mossiga gamla regler så är det dags att låta dom gå i graven nu.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Du kan med andra ord visst mixa mönster, och metaller, du kan bära pasteller på vintern, blanda marinblått med svart, blått med grönt, orange med rosa, kvällsplagg med dagplagg, bära strumpor i sandaletterna, och du kan gå ut med ett ansikte som inte är pudrat.

Länk: http://www.nextavenue.org/7-outdated-fashion-rules-you-can-ignore/

Hälsobegränsningar och stil

Har du, eller känner du någon, som genom sina hälsobegränsningar upplever svårigheter med att klä sig? Här är en länk till den som sitter fast i bekväma-skor-träsket t.ex.

http://www.wardrobeoxygen.com/2015/11/style-tips-health-condition.html

Kläder och signaler

Under de senaste dagarna har både DN och Metro uppmärksammat hur kläder och signaler hänger ihop. Metro skriver bl.a.

”Att klä sig snäppet mer formellt än till vardags är ett vanligt tips för att göra ett bra intryck på jobbintervjun. Men ny forskning visar att kläderna också kan påverka hur bäraren tänker. I en amerikansk studie fick studenter göra psykologiska kognitionstester i plaggen de hade på sig för tillfället, och ranka hur formellt klädda de ansåg sig vara. Vid ett senare tillfälle uppmanades de att klä sig formellt, och gjorde samma typ av tester. Resultatet visade att studenterna tänkte i mer vida och abstrakta banor när de var mer formellt klädda.

Nej, jag ska inte säga ”vad var det jag sa?” Ska inte… 🙂

Länkar till artiklarna:

http://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/kladerna-avslojar-vem-du-ar-pa-jobbet/

http://www.metrojobb.se/artikel/7977-s%C3%A5-kan-kl%C3%A4dvalet-p%C3%A5verka-din-karri%C3%A4r

Styla polon

Ingår polotröjan i din bantade garderob? Hur går det med den? Används den? Behöver du inspiration till att styla den?

Jag har redan skrivit om stylingtips för polon i ett tidigare inlägg. Här kommer ännu fler tips, från Instyle.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Hellre sjal

Använder du hellre sidensjal än polo för att inte frysa om halsen i vinter? Här är lite knyt-inspiration.

Hitta fler tips i länken här.

Hoppas du får en härlig 2:a advent, trots ruskvädret!

12313561_546396325525428_6319808435533733157_n


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: