web analytics
602318_238181656346898_478820324_n

Inspirationsresan till Köpenhamn började redan på Stockholms Central. En fantastisk haute papier-skapelse av vår hyperkreativa svenska designer Bea Szenfeld, finns att avnjuta i en monter på väg ut mot perrongen för Arlanda Express.

Jag besökte Köpenhamn i förra veckan. Som en av mina favoritstäder återser jag den gärna, inte minst för all läcker design och arkitektur, som man kan hitta där. Men redan hemma i Stockholm på Centralen, möttes jag av häftig design i en monter där jag kunde avnjuta en av Bea Szenfelds fantastiska kreationer i papper. Bea är allt bra skön i vad hon gör.

I Köpenhamn kunde jag fortsätta avnjuta design i alla tänkbara former som inredning, mode, konst, hantverk och även fönsterskyltning. Det svänger, och har alltid svängt om dansk design. Den är spänstig, djärv och självklar, smart och okomplicerad. Och väldigt effektfull! Jag blir alltid så inspirerad, inte minst av den danska kvinnans sätt att klä sig. Hon klär sig enkelt, chosefritt, läckert och självsäkert. Väljer hon att klä sig klassiskt kan hon konststycket att förena tidlöshet med lekfullhet, och looken får en uppfriskande och modern twist.


Vi svenskor skulle kunna lära oss någonting där. Jag tror det skulle vara både nyttigt och frigörande för oss med lite mer självdistans, lekfullhet och djävlar anamma. Kanske kunde det få oss att släppa lite på vår återhållsamhet, ängslighet och allvarsamhet. Vågar vi bara rocka loss lite och och inte ta oss själva på så blodigt allvar, så skulle det kunna spraka lite mer om svenska kvinnan. Det är jag säker på.

74939_238176549680742_907365189_n

Dansk tolkning av de klassiska pärlorna. Lekfullt och vilt samtidigt som det är generöst, lyxigt och vackert.

 

sushiplace beskuret igen

Entrén till en japansk restaurang. Ett riktigt praktexempel på dansk interiör; djärv, självsäker och effektfull.

 

1458486_238176499680747_524216244_n

Imponerande atriumgård på Clarion Collection Hotel Neptun.

 

t-shirt

Kanske inte.

 

smart lås

Så elegant och nytänkande låsanordning! En skiva som man snurrar in bakom en ribba så blev toalettdörren låst, på Designmuseet.

På väg tillbaka från Designmuseet kunde jag fönstershoppa både länge och väl, för att sörpla in allt det vackra. Och ni som följt min blogg ett tag vet vilken estet jag är, att jag uppskattar det vackra, att det betyder mycket för mig, att det i det närmaste är nödvändigt. Men det är jag förstås inte ensam om. Människan har sedan lång tid tillbaka alltid velat göra vackert och smycka, både sig själv och det runt omkring. Jag tror vi har ett inneboende behov av det vackra, att själen annars vissnar. Men vad som är vackert för den ena, behöver ju inte nödvändigtvis vara vackert för den andra. Men att omge sig med det som behagar ens öga, det tror jag är viktigt. Så mycket man nu förmår.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

På Ströget spanade jag sedan vidare.

1454759_238180796346984_176000068_n

Gucci’s skyltning. Läckrare än kläderna, om du frågar mig.

 

1453323_238180746346989_554660176_n

Max Mara’s skyltdocka bar en häpnadsväckande sedesam och gammaldags look, som gjorde sig väldigt bra i ståtlig ensamhet.

 

Under ett besök till Köpenhamn försöker jag alltid att också hinna med ett besök på Glyptoteket. Skulpturer, tavlor, avskalad dansk arkitektur i museets nyare del, vinterträdgård med palmer och porlande vatten… Som balsam för själen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: