web analytics

Blog

Inspireras av Diane von Furstenberg

14 november 2020,   By ,   0 Comments

Har du som Diane von Furstenberg olika stilpersonas som du växlar mellan, när du klär dig?

Diane har tre stycken olika, Diva, Viva, och Fiva, efter sina initialer DVF. Diva är den arbetande kvinnan, den kraftfulla, mäktiga, lite mer strikta. Viva är mer artistisk, hon behöver inte klä sig formellt utan kan sväva ut i mer experimentella och uttrycksfulla kreationer. Fiva är förortsmamman i bekväma överdelar och leggings hela dagen, en stil som vi aldrig lär får se Diane fotograferad i skulle jag tro.

Det är faktiskt ingen dum idé att identifiera och döpa våra olika klädstilar, som vi kan växla mellan beroende på tillfälle eller sinnesstämning. Det gör det lättare att definiera oss själva, om var vi befinner oss just nu. Nu under coronan t.ex. finns det säkert väldigt många Fivas därute. 😊 Det underlättar att inse att detta hur vi klär oss just nu, när de flesta av oss mestadels är hemma, bara är en sida av vår klädstil. De andra stilarna kommer att få sin tid igen. De får bara vänta ett tag.

Det finns mycket att inspireras av när det gäller en sådan kraftfull och fashionabel kvinna som Diane von Furstenberg. Inte minst hennes inställning till sitt eget och kvinnors åldrande, vilket ofta citeras. Hennes ikoniska klädstil och design är beundransvärd, det finns väl t.ex. ingen som inte känner till Dianes ikoniska omlottklänning från 1972. Klänningen lever än, kopieras flitigt, och hör till klassikerna.

Diane von Furstenberg i sin ikoniska wrap dress, 1972

DVF har en filosofi bakom kläderna, att stärka kvinnor med att ”känna sig fria i rörelsen, och fria att ta kommando över sitt eget liv” som Christine Lagarde uttryckte det under en ceremoni i januari i år i Paris, då hon överlämnade Hederslegionens orden till Diane för att hon sålt 15 miljoner omlottklänningar, och för att hon donerat 100 miljoner dollar till Statue of Liberty Museum. DVF fick den åtråvärda franska medaljen för dessa två prestationer samt för hennes stöd för kvinnligt ledarskap.

“A dress can only be truly beautiful if it’s worn with dignity and with elegance, and your support of women’s struggles for independence reflects a generosity that infuses the most perfect and subtle elegance: the elegance of the heart,” sa Lagarde, för dagen klädd i en cyklamenröd omlottbyxdress av DVF.

Diane von Furstenberg och Christine Lagarde vid överlämnandet av The Chevalier de la Legion D’Honneur tidigare i år.

Kläder som får en att känna sig fri i rörelsen, det är väl fint uttryckt? För mig är det absolut viktigt att kunna röra mig fritt i kläderna. Även om jag är uppklädd vill jag känna mig dansant och levande, om man säger så. Och det även om jag inte tar ett endaste danssteg! 😊 Att bara möjligheten finns där, räcker för mig för den rätta känslan.

Stilikoner/6 – DVF

Diane von Furstenberg måste ha hittat och förstått sin stil i ett tidigt skede, för hennes stilresa har sannerligen inte varit lång. Ovanligt kan man tycka, men så skönt det måste vara att slippa allt vinglande i stildjungeln som de flesta av oss andra har fått tampas med.

Diane von Furstenbergs design är avslappnad, men aldrig tråkig. Det är svepande kreationer som nästan alltid har ett eller flera stänk av starka och energigivande färger och raffiga, kontrastrika mönster. Materialen är ljuvliga med ett vackert fall, oftast av siden. Därav dyra, tyvärr. Men framför allt lyckas DVF med enkelheten, en enkelhet som ändå är glamorös. Med lätt och elegant hand skapar hon magi. Och vad är väl enklare än att sätta på sig, och bära, en klänning? Fråga bara Michelle Obama, som jag tycker bär upp DVF’s klänningar väldigt fint.

Genomgående kan man säga att DVF’s design genomsyras mycket av något som hennes mor sa;

”Fear is not an option”

För så är det, Furstenbergs djärva design passar inte den räddhågsna. Men behöver man en puff framåt då och då, kan hennes plagg ge den där kraften som många plagg faktiskt har förmåga att ge. Bara att prova på att bära en maffig färg kan stärka även den blygaste av oss.

Så här fångar du stilen;

  • Starka färger
  • Kontrastrika, kraftfulla, stora mönster
  • Material som uppför sig fint, faller snyggt, och som rör sig snyggt med dig. Tung viskos, lin och ull i superkvaliteter, men framför allt siden, och allra helst fjäderlätt och luftigt siden
  • Snitt som tillåter rörelse
  • Maffiga smycken, gärna i guld och/eller färg
  • Klänningar, klänningar, klänningar, till vardag och till fest

Med åldern har DVF själv börjat bära allt längre kjollängder. Hennes favorit är nu knälånga eller lite längre, stretchiga pennkjolar med coola skor och korta jackor för en slank silhuett.

Jag skulle gärna klä mig i plagg från Diane von Furstenberg, om jag bara hade råd. Ja, kanske inte just nu under värsta coronakrisen, då hänfaller jag snarast till min alldeles nu nydöpta Märta-persona, med kulturkofta och vildvuxet hår. 😬😉 Men DVF design skulle passa utmärkt när jag klär mig mer flamboyant, snitsigt och levnadsglatt som jag brukar eftersträva när jag är på det humöret i stan, när jag jobbar, och när jag träffar vänner. Från och med nu kan vi kalla det för mina Marlene och Maxine-personan, det låter väl lite flådigt och experimentiellt.

Har du funderat på namn till dina stilpersonan? Eller har du redan sådana?

Modehuset Diane von Furstenberg har precis som många andra modemärken under coronapandemin hamnat i en kris, och har därför beslutat att stänga alla butiker, utom flagshipbutiken i New York. Dianes kläder går dock forfarande att köpa online, och man kan t.o.m. fynda nu både på DVF’s egen sida och på sidor som theoutnet.com t.ex.

DVF och H&M

Någon gång under 2021 kommer H&M Home att släppa en kollektion i samarbete med Diane von Furstenberg med allt från vaser och doftljus till plädar och kuddfodral med DVF’s ikoniska mönster och typiska färgexplosioner. Tänk om H&M kunde släppa en sådan klädkollektion också!

”Jag är exalterad över det här samarbetet, framför allt eftersom jag har en stor passion för inredning. Hemmet är en plats som är både avslappnande och stärkande, där man verkligen kan “äga” en stil eller en känsla. Jag har en enda inredningsregel; att ditt hem ska spegla den du är. Jag vill att du ska kunna skapa en plats där du känner dig bekväm, samtidigt som den uttrycker din personlighet”, säger Diane von Furstenberg i ett pressmeddelande.

Ha en fin helg! 💖


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: