web analytics

Blog

Instagramkonton

13 juni 2018,   By ,   0 Comments

Ja, vad säger man. Varmt så det förslår. Sommaren kom tidigt i år. Molnfri himmel dag efter dag. Vecka efter vecka. Tills den 2 juni då fotot ovan togs. Och då var det ju inga jättemoln att tala om direkt.

Behovet av svala kläder är ständigt överhängande. Sverige förändras. Plötsligt ges det plats för daglig njutning i vardagen. Och att ”bara vara”. Så underbart, och så välkommet. Så ovanligt för den lutherskpiskade svensken. Det är med ens lekande lätt att förstå att boende runt medelhavet ibland låter husen förfalla, medan de hellre tar sig en siesta, sippar på ett glas vin eller en mer läskande och kall drink, i en sådan här värme. Och värmen vi har haft den senaste månaden är väl bara en västanbris jämfört med deras värme, och framför allt längden av den heta perioden…

Man tänker sämre i värmen, hjärnan sackar visst efter redan vid 25 grader. Man blir mer utav ett djur när det är varmt. Man söker upp skuggan, man dricker vatten, man vilar. Och man skriver definitivt inte en blogg.

Men nu har det blivit lite svalare. Och hjärnan har vaknat upp en smula.

Ig-konton

Jag mottar med jämna mellanrum information om olika modesajter och tips på olika Ig-konton, att följa. Det är dock inte många jag gillar. Det finns inte så många modesajter och instagramkonton för 50+are, och speciellt inte i Sverige.

Överlag när det gäller ig-konton så tänker jag på dissonansen mellan den bild som målas upp och den verklighet som finns bakom, och undrar hur långt de ligger ifrån varandra. Hur påverkar det oss att dagligen matas med glossade bilder? Hur påverkar det unga tjejer? Många unga tjejer mår tyvärr rätt dåligt idag. De tror att de måste vara perfekta. För så ser ju instagramkontona ut. Allt fokuseras på ytan. Ouppnåeliga ideal visas upp, fixade med uppiffande filter så att vi kommer riktigt långt ifrån verkligheten. Ett besök på kommunens badhus råder på nolltid bot på perfektionsångesten, jag lovar. För DÄR får man se verklighetens kroppar och människor av alla tänkbara modejanger! Så dumt det är, så infernaliskt dumt det är med alla miljontals luftslott som det snickras på i sociala media. Och så enögda de är! Ingen variation! Så mycket onödigt lidande de här snäva illusionerna för med sig. För VEM gör vi egentligen allt detta för? Vi binder ju ris åt egen rygg när vi hjälper till att trissa upp den perfekta och fixade ytan i bästa Kardashianstil.

Rätt ouppnåeligt det med, men ni förstår nog ändå vad jag syftar på. 🙂

Jag följer därmed inte många ig-konton eller bloggar om mode, mycket beroende på att de inte känns äkta. Några har jag dock hittat och följer. Dom ska jag presentera alldeles strax. Några konton har jag också börjat följa, men gett upp med efter ett tag. Som t.ex. 57-åriga nederländskan Miriam Hensgens konto @seebymiriam.

Jag tyckte först att hon var en frisk fläkt med inspirerande outfits. Men med tiden blev hennes, i min smak, alltför käcka stil enerverande. Hennes ständigt leende ansikte, oftast dolt bakom solglasögon kändes tillgjort och smått hysteriskt. Hennes oupphörliga nya outfits som måste kosta henne skjortan, fick mig att börja undra vad hon egentligen värderar högst här i livet. På hennes webbsida säger hon att familjen är viktigast. Och hon klämmer till med ett Be happy!

Nä, jag tröttnade.

Men några konton värda att följa har jag iallafall hittat. Inga svenska dock. Än så länge. Men en spanjorskas, en engelskas och en fransyskas ig-konto följer jag med stor behållning.

Camino Villa

Den silvergrå spanjorskan Camino Villas konto @caminovilla är kanske inte vid första anblick lika färgsprakande och modespäckat konto som Miriams. Men det är så mycket skönare att titta på. Lugnt, moget, avspänt, smakfullt, elegant, sofistikerat. Kläderna hör ihop med henne, och blir en förstärkning av den hon är, som ju är poängen med att hitta rätt i stildjungeln. Camino är särskilt duktig med accessoarerna som alltid är väl valda, och aldrig för mycket eller för lite utav. Kontot förmedlar goda vibbar, som jag ser det, och hon inspirerar stort. Och det är vad man önskar få mer av. Inte irritation och disharmoni.

Alyson Walsh

Jag följer också @thatsnotmyage av Alyson Walsh. En brittisk 50+are som älskar enkla snitt, overaller, platta skor och kläder från COS. Jag upplever henne som rätt svensk i stilen. Förnuftig, praktisk, minimalistisk och ja, lite tråkig måste medges, inte heller så kvinnlig eller flärdfull. Men hon fungerar för mig som en skön motvikt till de mer överlastade stilarna som sköljs över oss. Hon är speciellt skön att följa lediga dagar. Ibland dyker också ett hett tips upp, t.ex. skrev hon om de überläckra örhängena från Toolally som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

Marquis Paris

Ett instagramkonto som jag följer och också vill nämna är @marquis_blog. Jag är lite osäker på vad hon egentligen heter. Kan man heta Marquis Paris? Hur som helst så är hon en 40+ parisiska med en stil som jag inte alls har, men som ändå inspirerar mig för hon kör den så konsekvent. Hennes stil är mycket kvinnlig och klassisk, med starka 50-talsvibbar i modern tappning, skulle man kunna säga. Hon inspirerar också med sina tankvärda texter till bilderna, som ibland ger en helt annan dimension än vad man tänker när man först ser bilden.

Så här kan det till exempel låta;

”How can I possibly show you pictures of the weekends I spend without ever touching a hair brush? Those I spend with my two young children and my teenager, who looks at me with an air of compassionate worry, as her siblings run around like little tornadoes?
How do I phrase the fact that when both of us are on the edge, we come up with the silliest, weirdest ideas (that make us laugh ‘til we cry)…

How can I explain why my home is busier than an airport? Between an ex who swings by to take a shower because he spent the night on a plane and has to rush into meetings, my ex’s exes, children I’ve made, others I haven’t, old, young, who all come around because the vibe is pretty cool here.
My life isn’t a piece of cake, it’s full of different pieces: a beautiful mess and I love it. However, I can’t really provide any photos of these pieces of my life.
So you will find a random and unrelated photo attached, I’m sure you won’t mind too much, right
?”

Ja, hur ska ett ig-konto kunna rymma ett helt liv? Det är ju omöjligt, och ingen försöker nog med det på allvar. Det blir utsnitt, fragment, valda delar.

De små valen

Jag tror att också de små valen vi gör (och kanske särskilt det vi väljer bort) är viktiga för att vi ska må bra. Att ständigt matas med det som stör vår harmoni är inte bra i längden, även om det kanske bara är lite åt gången. Så rensa bland det du tar in och välj med omsorg, är mitt råd. ­♥

Ja, håll dig ifrån jämförelserna. De leder ingen vart, utom till tomhet och tunga tankar.

Plättlätt, eller hur?!

Jag tror att det handlar om den där balansen hela tiden, i allt vi gör. Att det inte tippar över, att något inte tar över vårt liv. Och att vi håller oss ifrån att pressa oss till perfektion hela tiden. ”Leva lite lagom”, som M magasin skrev i majnumret.

Att det ska vara så svårt med den där balansen då, yin och yang. Den får man visst jobba på hela tiden… Det är nog klokt att låta saker bara hända ibland.

Ha en fin vecka! ­♥­♥­♥

Så kan det gå när man tror man fokuserar på en sak. Så upptäcker man istället något helt annat. 🙂


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: