web analytics

Iris Apfel fyllde 95 år i måndags. Kan ni begripa? Denna stilikon som fått ett sådant fantastiskt genomslag i modevärlden, har gett den äldre modeintresserade kvinnan ett ansikte. Med ett par enorma, runda brillor.

Med Iris började vurmen för den äldre kvinnan, och nu talar vi om den rejält äldre kvinnan. Men vi alla över 45 åker snålskjuts på vågen med äldre modeller, och Iris är den som går i täten. Den äldre kvinnan har fått börja synas, vi har fått börja ta plats bland de unga, slätfaceade, i media. Det är ett enormt steg för västvärldens kvinnohistoria. Jag slår vad om att man kommer att kunna läsa om just Iris i framtiden när det ska blickas tillbaka, hon kommer att vara ikonen för den här tidens nya vindar.

Tror jag.

iris3

Iris Apfel under måndagens lansering av Iris Meets INC, hennes 60-talsinspirerade kollektion i modesamarbete med Macy’s-ägda INC International Concepts.

Iris stil är, som ni vet vid det här laget, den maximerade. Hon gör konst av att bära alla accessoarer på en gång. Ingen lätt konst, minsann. Det är lätt att det spårar ur. Att ösa på innebär inte att ösa på urskillningslöst, det är urvalet som är finessen. Var ska det brassas på, och var ska det hållas kort? Och den konsten bemästrar Iris Apfel, utan tvekan. Hon är drottningen av accessoarstyling. Hon har mod och också täckning för det, det ser man med en gång. Hon klär sig för sig själv, för att hon tycker att det är roligt, för att hon njuter av tillblivandet av nya outfit-koncept. Respekt!

iris4

En favorit. Jag tycker att Iris är så extra fin i den här turkosa skapelsen. Man ser ”varifrån hon kommer”, nämligen det glada 60-talet. Den fluffiga boan som man tror att det är, är en pälsväska. Summa sumarum en elegant helhet som ändå är rockig och cool. Iris Apfel behärskar sannerligen konsten att balansera mycket på en gång…

tossigt

… till skillnad mot den här damen, där resultatet blir en tossig bagladylook istället för eklektiskt coolt.

Iris Apfel är också klok så det förslår. Många är vi som blir peppade och inspirerade av hennes kloka ord. gallery-1439832656-hbz-irisapfel02

Ett sent, men icke desto mindre Grattis till fantastiska Iris, den oefterlikneliga!

Bildresultat för congratulations

En annan makalös kvinna som syns

En annan kvinna som syns, och nu har vi med en riktig ungdom att göra, är modellen Carmen Dell’Orefice. Hon är bara futtiga 85 år.

Nu är hon visserligen lyft så det förslår, men vem kan förneka hennes skönhet ändå? Hela hennes väsen är vackert, en skönhet som är parad med en sorts utstrålning och pondus som bara kan förvärvas med åldern. Ett vinnande koncept som ingen ung kvinna i världen kan norpa åt sig, hur mycket hon än skulle vilja.

carmen

Många är det som faller i trans av denna mördande tjusiga donna som har modellat sedan 1946. Det skrivs spaltmetrar om henne, och allra mest beundras denna 85-åriga modell av de unga kvinnorna. Äntligen är ordningen återställd! Gammal är äldst. Även om man just i Carmens fall inte riktigt kan se hur gammal hon är. Men att hon är mogen, det ser man iallafall! Och det är vackert så.

Carmen Dell’Orefice är en klassisk skönhet som inte skulle göra sig särskilt bra i Iris Apfels konstnärliga och maxade outfits. För Carmen är det de rena linjerna som gör sig bäst, det ger de mest spektakulära resultatet.

Nu kan jag dessvärre inte klassa mig själv till en klassisk skönhet. Men apropå det rena och det enkla, så dras jag mer och mer till det klassiska, det stilrena. För mig skulle det kännas väldigt obekvämt med tjogvis med armringar på varje arm, och alla mina halsband burna på en gång.

Just nu är jag inne i en svartvit fas. Rent och okomplicerat, men i det här självklara färgmötet ändå kontrastrikt, för att få lite udd. Och jag väljer gräddvitt till det svarta, inte kritvitt som jag upplever lätt blir ett för hårt möte.

Lite åt det här hållet är det som gäller för mig nu.

Tråkigt kanske kan tyckas. Men också tidlöst. Och så fritt från krampaktighet. Känns befriande. Precis som bilden här nedan.

Men i den svartvita outfiten ovan skulle jag nog ändå våga mig på lite materialmöten, som att t.ex. välja lackade svarta pumps. Och addera ett par personliga örhängen. Och en lite roligare väska, gärna i färg, varför inte knallgul?

Befriande enkelt, men ändå väl utvalt.

Så enkelt det är. Så skönt det ser ut. De väl valda glasögonen gör mycket, och även de lite uppkäftiga svarta naglarna som matchar ringen. Hon skulle dock kunnat haft några enkla små örhängen i silver också, som bara täckte örsnibben.

Det bästa med det hela är att jag kan uppleva att människan kommer fram, att kläderna inte står i vägen. Och det tycker jag är sympatiskt. Åtminstone till vardags.

Mer om rena linjer

Raf Simons hos Dior. Från filmen Dior and I.

Den belgiske stjärndesignern Raf Simons har efter tre år hos Christian Dior blivit det amerikanska modemärket Calvin Kleins nya chefsdesigner. Först hösten 2017 får vi se vad det för med sig för spännande.

Litet urval av Raf Simons design hittills… Den röda kappan, pleeease!

Orvings modeller dansar fram på catwalken

MNO_0414Stockholms modevecka har just gått av stapeln, och numera är ju modevisningarna mera show än ett tradigt rantande fram och tillbaka med tomt stirrande, sjukligt smala 15-åringar. Mest uppseendeväckande denna gång var nog Diana Orvings modeshow. En fantastisk uppvisning, larger than life.

Titta och njut!

Trevlig helg!

Att tackla förfallet har sina prövningar…

… men detta kan vara ett sätt! 🙂

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: