web analytics
Marisa Berenson in gold caftan by Tina Leser with rings by Gripoix, Photo by Henry Clarke, 1968

Marisa Berenson i guldkaftan från Tina Leser. Ringar av Gripoix. Missa inte den fantastiska håruppsättningen!
Foto: Henry Clarke, 1968.

Kaftanen är het. Igen. Men hetast var den i slutet av 60-talet.
Detta fotsida, enkla, löst hängande och långärmade klädesplagg med rötter från Mesopotanien har funnits i tusentals år, och har burits av både kvinnor och män.
På 60-talet återupptäcktes kaftanen bland amerikanska kvinnor, förmodligen som en reaktion på 50-talets formella, skräddade klädmode, som måste ha upplevts som instängt. Detta mycket sköna plagg med en fantastisk rörelsefrihet kunde bäras mer för bärarens egen skull och njutning, än vad det föregående modet hade handlat om.
Men bland den stora massan traditionella som klädde sig mer för att imponera på andra och visa sin status, så måste nog kaftanen ha setts som ett upprörande, alldeles för lössläppt plagg. Som så många andra plagg i det dynamiska slutet av 60-talet, detta unga och vilda årtionde.

En som hängde på kaftantrenden var designern Emilio Pucci, som med sin lyxiga tolkning gjorde plagget till ett självklart klädval bland dåtidens jetset.

Kaftanen funkade både på stranden, på partyt, på resorna, som hemmaklänning och som shoppingklädsel på de varmare breddgraderna. Det var ju där som jetseten frodades med sin lyx och sina överdådiga fester.

liztaylor-lg

Elizabeth Taylor i kaftan. Såklart.

Även den tidens scenartister tog sig an kaftanen som hängde med in i 70-talet. Vilken 50+are minns inte Demis Roussos? Den nyligen bortgångna egyptienfödda grekiske sångaren gav kaftanen på mannen ett ansikte. Ever and ever, forever and ever….
Läs mer och hör Demis karaktäristiska ljusa röst i ett tidigare inlägg, Mallis i repris.

Emilio Puccis berömda psykadeliska mönster som var så typiskt för den här tiden och eftertraktat retromönster idag, prydde dock inte bara kaftaner…

Detta bildspel kräver JavaScript.

En av Puccis återkommande modeller var Marisa Berenson, skådespelerska och modell, född -46. Hon var den här tidens stora it-girl, supermodell redan innan ordet var uppfunnet. En rik hippie och jetsetare och barnbarn till den stora modeskaparen Elsa Schiaparelli.
Gene Kelly lärde henne att dansa, Andy Warhol fotograferade hennes bröllop, och hon växte upp med föräldrar som hade Greta Garbo, Audrey Hepburn och Diana Vreeland som nära vänner. Glamour var bara förnamnet.

Marisa Berenson by Henry Clarke vogue 1968

Marisa Berenson i Pucci.
Foto: Henry Clarke, Vogue 1968

Mera Marisa…

Detta bildspel kräver JavaScript.

Fantastiskt inspirerande årtionde, tycker jag.
Det var underbart vad gäller mod, nytänkande, skaparlusta, dynamik, lekfullhet och humor. Man tog ut svängarna och sprängde gränser. Det gällde likaväl mode som konst, musik, design och inredning. Och politik. Särskilt om man tänker på hur världen såg ut innan det nu exploderade av allt det expansiva nya.

När jag tittar på modefotona från den tiden förundras jag över alla knasiga idéer som fick ta plats, lustiga poseringar och nya kameravinklar, gärna i grodperspektiv. Det var också en intressant utveckling att kvinnorna fick börja ta plats, och även få vara lite galna och djärva på bilderna, jämfört med den roll som kuttersmycke som de hittills varit tilldelade, och särskilt på 50-talet. Även om det säkerligen inte var kvinnorna själva som stod för de nya idéerna.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Något annat som idag känns spännande och inspirerande är alla annorlunda frisyrer, smycken och makeup som fanns då.
Marisa Berenson framför kameran igen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Marisa Berenson, Jerry Hall and Pat Cleveland for MAC's New Fall Makeup Collection 8

Marisa idag, med Jerry Hall och Pat Cleveland i en reklam för MAC 2013.

Det har egentligen inte hänt så där himla mycket i modet på 50 år. Många av de dåtida plaggen kunde lätt funka idag, mer eller mindre modererade. Se bara!
Jag skulle gärna bära t.ex. den gröna klänningen, rakt av, och den läckra vita toppen med de maffiga örhängena, och kanske den rosa kaftanen…

Kaftanen, som sagt, fortsätter sin existens. Ashley Olsen och Rachel Zoe bär den. Blake Lively, Cate Blanchett och självaste Queen Elizabeth!

Tycker du om kaftan som princip, men kanske inte i riktigt i realiteten men vill samtidigt ändå haka på 60- och 70-talsvurmen, så finns det så mycket annat retroinspirerat i år.
Det behöver inte vara ett helt plagg, det kan räcka med stora örhängen, stort halssmycke, eller kanske en häftig håruppsättning, dramatisk makeup eller kanske bara en sjal i pucci-inspirerat mönster. Och varför inte då som hårband?

Släpp loss sisters, det är vår!

maxmara

Vår 2015 hos Max Mara

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: