Varning, det här blev ett jättelångt inlägg! 😉😜
Det är mycket snack om kapselgarderober nu, eller casual wardrobe som konceptet döptes till från början. Häromdagen såg jag Kappahls annonser för 6 pieces – 12 outfits. Intressant. Fast det hade varit ännu lite bättre om materialen i de olika svarta delarna hade stämt överens med varandra. Men idén om en mer strukturerad garderob har smugit sig in också i budgetkedjornas medvetande, och det lovar gott för framtiden med tanke på hållbarhet. Finns det en struktur i garderoben så fungerar den bättre, och vi kommer att använda mer än de ynka 20% som vi annars brukar hamna i.
Dock har jag personligen egentligen har jag aldrig varit särskilt lockad av konceptet capsule wardrobe. Jag vet däremot och förespråkar starkt att för en fungerande och smidig garderob är det nödvändigt med en grundlig och regelbunden rensning. Man behöver också skapa en medveten struktur i vad man passar i när det kommer till färger, snitt och stil, och sedan hålla sig till de plagg som man faktiskt behöver. Kan ju vara något att sätta tänderna i nu när många av oss kanske har lite extra tid över. Läs mer om garderobsrensning i tidigare inlägg! Och här ett inlägg till!
Nå. Trots att jag alltså inte varit särskilt lockad av konceptet gled jag ändå in i det här med kapselgarderob under den här hösten, utan att riktigt veta riktigt hur det gick till. Livet här på landet under den kalla halvan av året, som jag aldrig provat innan covid19 kom, har inneburit att jag hämtat hit valda delar ur vintergarderoben från stan, eftersom jag bara hade sommarkläder här innan. Det har resulterat i en inte alls så strukturerad garderob utan en mer hipp-som-happ hop-plockad kapsel bestående av 2 par jeans, 4 st andra byxor, 5 riktigt tjocka tröjor, 3 cardigans, 4 tunnstickade ylle- eller kashmirtröjor, ingen klänning, ingen skjorta, men desto flera t-shirts med långa, respektive korta ärmar att ha under tröjorna + ett fåtal bekväma skor, några sköna sjalar i olika färger och tjocklek. Samt några av mina favoritsmycken som går i ständig loop; inga märkvärdigheter, bara några hoops, armband, ringar, och ibland något halsband.
Jag gissar att det är fler än jag som mer eller mindre frivilligt fått en lite annorlunda garderob i dessa coronatider. Många av oss använder förmodligen en stor procent vardagskläder, mys- och loungekläder, medan vi knappast rör våra mer formella kläder eller festkläder.
Jag förstår det fiffiga med idén med CW, och kan konstatera att den minimala garderoben är både enkel och behändig. Men lite tråkigt är det ändå med en sådan liten garderob måste jag erkänna. Kanske beror det mest på att det är samma typ av plagg som jag använder hela tiden, eftersom några andra tillfällen än att jobba hemifrån och vara ledig hemma inte dyker upp. Umgås jag och min man med någon så gör vi det utomhus, påpälsade i dunkappa, mössa, halsduk och vantar. Samma varje gång. Så det här ofrivilliga försöket med kapselgarderob är nog lite orättvist att prova på under sådana här omständigheter. När livet är som vanligt igen kanske jag gör ett nytt försök, och mer medvetet denna gång!
Så här klär vi oss, jag och min man när vi umgås med andra nu i coronatider… 😜
Hur som helst, så kan jag berätta lite grann om konceptet och ge dig tips på hur man gör;
Capsule wardrobe från början
Innebörden i en capsule wardrobe/kapselgarderob har förändrats sedan boutiqueägaren Susie Faux myntade begreppet i 70-talets London. Från att ha varit en tidlös bas av hög kvalitet i en basfärg tänkt att komplettera med mer trendiga plagg, har kapselgarderoben för många kommit att betyda en utvald, minimal garderob med ett visst antal plagg som kan mixas kors och tvärs i en nästintill oändlig loop. Som i en kapsel. Man kan byta ut den då och då för variation, t.ex. från säsong till säsong, och man kan också prova på konceptet för en kort, avsatt period, typ 1-2 veckor.
Susie Faux myntade begreppet capsule wardrobe i 70-talets London
Oavsett tidslängd går den nedbantade garderoben ut på att underlätta vardagen, då det går fortare och lättare att klä sig. Den lilla, väl utvalda garderoben lär oss också att tänka hållbart då den hjälper oss att avstå från konsumtion för att istället uppskatta och ta hand om det vi har. Genom att inse vilka plagg vi trivs allra bäst i kan vi också upptäcka något nytt hos oss själva, och bättre förstå hur vi kan undvika framtida felköp.
Passar t.ex. latmasken perfekt
För den som ofta går vilse i garderoben och lätt hamnar i det typiska “jag har inget att sätta på mig” kan kapselgarderoben fungera perfekt och upplevas som befriande, då den reducerar tankebestyren till ett minimum om morgnarna. Konceptet fungerar även utmärkt för den lata eller stressade, då en minimal garderob är enkel att hantera. Ju högre kvalitet det är på dina plagg desto lugnare får du det, då sådana plagg håller längre och inte behöver ersättas med nya plagg så ofta. Kvalitetsplagg behöver inte heller tvättas så ofta, mellan tvättarna räcker det att hänga ut dom på vädring när de behöver fräschas upp. Tidsbesparande, lätt som en plätt, och dessutom en vinst för miljön! Det är också tillfredsställande med en nätt garderob eftersom vi faktiskt använder alla plaggen. Vi vet vad vi har för plagg, och vi kommer att välja mer medvetet vad vi sätter på oss. Begränsningen kan även trigga igång kreativiteten genom att vi försöker att göra mycket av lite.
Passar dock inte alla
Men. Kapselgarderoben passar inte alla. För den som älskar kläder och mode, och mår bäst av en stor variation och daglig garderobsutmaning, och därtill är utrustad med ett vant modeöga och vältränade stylingmuskler, kan konceptet upplevas som begränsande och lite tråkigt, eftersom kapselgarderoben fungerar bäst om man håller sig till ett fåtal färger och klassiska snitt. Fast å andra sidan behöver man inte följa konceptet slaviskt utan bara ha det som en stadig grund att hålla sig i, och plocka in andra plagg eller accessoarer när man får lust. Ungefär som Susie Faux tänkte från början.
Gör kapseln till din
Även om tillvägagångssättet i hur man bygger en kapselgarderob är rätt lika för alla olika varianter, så måste du alltid göra garderoben till din. För att du är unik, och för att din garderob handlar om dig och din livsstil, om vilka kläder just du trivs i, och vill bära. Det finns ingen version som passar alla. En kapselgarderob är inte heller någonting som man slänger ihop lite snabbt. Den tar sin att värka fram, så försök inte att forcera fram den.
Börja med att ta en stund till att fundera över vilken typ av kapselgarderob du skulle vilja prova.
Några olika förslag;
Tittar vi närmare på t.ex. en kapselgarderob á la Audrey Hepburn ser vi att med endast 10 olika plagg går det att skapa åtminstone 20 olika outfits. (Bilder hämtade från shoeperwoman.com)
Men kom ihåg, för att en kapselgarderob ska fungera måste den stämma med det liv du lever! Ju ärligare du alltså kan vara mot dig själv, desto bättre kommer din garderob att funka, med plagg som du faktiskt använder i din vardag och inte bara i fantasin. Skulle ditt liv förändras, så blir det desto roligare att förändra garderoben då!
Då sätter vi igång med din egen kapselgarderob!
Börja med att först svara på några förberedande frågor för att hitta de plagg som funkar bäst. Skriv gärna ner anteckningar att ha som stöd när du väljer ut plaggen.
Exempel på tidsbalansen mellan våra olika aktiviteter. Fast nu under corona är nog hemma-tårtbiten den dominerande.
Hur ser din livsstil ut?
Kartlägg en typisk tvåveckorsperiod i ditt liv genom att notera antalet timmar för dina olika aktiviteter; Hur mycket är du på jobbet? Hur mycket är du hemma? Hur ofta går du ut och roar dig? Hur ofta träffar du vänner? Hur ofta sportar du? Du upptäcker säkert att någon aktivitet överväger och att någon annan förekommer mer sällan. På så sätt får du reda på vilka proportioner din garderob också bör ha.
Vilken typ av plagg dras du alltid till, och trivs bäst i?
Är det byxor och tröja eller kjol, klänning, skjorta, trikåtoppar, tunikor, cardigans eller kavajer..?
Vilken passform och vilka snitt föredrar du?
Löst hängande plagg, ledig passform eller figurnära? Lager-på-lager? 3/4-långa ärmar, ärmlöst? Korta överdelar, långa överdelar? Djupt ringade plagg eller plagg som går högt upp i halsen…?
Vilka material trivs du bäst i?
Mjuka, lösa material, eller stadiga och kraftiga, yllematerial, bomull, lin, sammet, syntet, lyocell, viskos- eller siden…?
Vilka ytor och tjocklekar på material föredrar du?
Mönstrat eller omönstrat? Släta ytor, eller ytor med struktur? Finstickat och tunt, eller grövre och tjockare?
Hur skulle du med ett, eller ett par ord beskriva din klädstil?
1. Gå till din garderob och plocka ut allt vad du har. Ja. Allt! Lägg det på sängen eller häng upp på en garderobsställning. Det är dags att rensa ut “barlasten” genom att sortera plagg för plagg till en av följande 5 högar;
Har du nyligen gjort en grundlig genomgång och rensning, eller har brist på tid eller bara tänker prova konceptet för en kort period kan du hoppa över rensningen och istället gå vidare till att plocka ut plagg som passar din kapselgarderob (punkt 3).
2. Granska nu plagg för plagg, och prova alla för en optimal rensning! Japp. Prova. Allt! Ofta tror vi att ett plagg är bra för att det brukar vara bra. Men tiderna, och vår kroppsform förändras ibland, utan att vi riktigt noterat det, och plötsligt känns ett plagg inte lika självklart längre. Så prova allt som du ämnar behålla. Jag lovar, det är värt ansträngningen. Men plagg som du utan tvekan vet ska skänkas, säljas eller återvinnas kan du självklart hoppa över.
3. Koncentrera dig på behålles-högen, och lämna de andra högar så länge. Ställ dig nu frågan vad det är för typ av kapselgarderob du vill göra? Vad fungerar bäst för dig? Är det en mindre kapsel för 1-2 veckor du vill göra, eller vill du göra om hela garderoben till en kapselgarderob? Lägg ut alla kläder från behålles-högen på sängen, eller häng upp på en lös garderobsställning, för bättre överblick inför urvalet till din kapsel.
4. Men innan du går vidare med det behöver du först skapa en struktur med hjälp av basfärger, accentfärger och mönster. Titta på dina älsklingsplagg och försök att se vad som dominerar;
Vilken basfärg förekommer mest? Basfärg är en neutral och dov färg som vi främst brukar välja till byxor, kavajer, kjolar och ytterplagg, men den förekommer även ibland på klänningar, tröjor och toppar.
Vilka accentfärger passar smickrar dina egna färger mest och får dig att känna dig samlad och stark?
Vilket, eller vilka mönster föredrar du? Även om du föredrar enfärgat i stort, är det klokt att ta in åtminstone något litet enstaka mönster för mer liv och karaktär i garderoben.
Exempel på färg- och mönsterschema
5. Utifrån ditt val av kapselgarderob ska du nu välja de plagg som passar in.
Börja med plocka undan allt som inte passar årstiden, och de plagg som du på en gång vet inte platsar i din kapsel, men som du ändå älskar och vill behålla. Låt urvalet ta sin tid, och tänk på att du alltid kan ändra längs vägen, om något plagg inte funkar så bra som du trodde.
Hur många plagg? När det gäller antalet så är det svårt att föreslå ett visst antal plagg från de olika kategorierna för en kapselgarderob, då våra behov och smak är olika. Någon kanske älskar klänningar och ska då givetvis ha många att välja mellan, medan en annan aldrig bär klänning eller kjol. Någon kanske föredrar skjortor, medan en annan inte alls trivs i skjortor. Någon jobbar i formella kläder veckans alla 5 vardagar och behöver därför många kostymer eller dräkter, medan en annan inte behöver en endaste kavaj. Garderoben ska spegla dig och det liv du lever, och därför ser upplägget så olika ut från person till person.
Men det finns några riktlinjer att utgå ifrån, och det är att det alltid brukar behövas fler överdelar än underdelar eftersom vi tvättar tröjor, skjortor och toppar oftare än byxor och kjolar.
Här följer några förslag på upplägg som du kan utgå ifrån och sedan justera utifrån dina behov;
Tips!
6. Häng nu in din slimmade kapsel i garderoben, kategori för kategori, och upplev hur överskådlig och luftig den är! Här är ditt nya liv, om det så är för ett par veckor eller för en hel säsong! Så enkelt det kommer bli att klä sig nu, eller hur? Din första kapselgarderob kommer förmodligen inte att vara helt perfekt. Men börja där, och ta resten steg för steg. Du kommer att lära dig mer längs vägen. Saknar du något eller några plagg ur någon kategori kanske du behöver komplettera med nyinköp. Kom då ihåg att ju hållbarare du köper desto bättre är det för miljön, plånboken och din sinnesro.
De favoriter som inte platsar i din kapselgarderob, den här gången, lägger du undan, förslagsvis i tomma resväskor, eller plastlådor. Vill du, kan du variera din kapselgarderob med nya laddningar då och då, och uppleva glädjen i att återse gamla plagg som kommer att kännas som nya igen.
7. Samla nu ihop resten av dina högar och sortera vad som ska till vad. Åtgärda också eventuella plagg som behöver omsorg.
Med största sannolikhet kommer du att vara mer medveten om vad du egentligen behöver när du provat på kapselgarderoben. Att i framtiden göra en research innan du shoppar är klokt, och att prioritera tidlöshet och hög kvalitet framför lågt pris rekommenderas starkt. På detta sätt kommer din garderob att fortsätta hållas slank och fungerande för lång tid framåt.
Har du några frågor eller tips? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedan.
Tips om tips! Har du inte upptäckt Naturligt Snygg än, så kan jag rekommendera att börja prenumerera på deras nyhetsbrev! Du får toppenbra tips om bra ekologiska produkter för hår, hud och skönhet, och dessutom råd om hur du kan hantera torrt hår, göra dina egna inpackningar osv.osv.
Julianne Moore, i rött!
Som alltid så här års dras vi till rött, den typiska julfärgen. Men i år kommer julen inte att bli särskilt typisk. Men rött kan vi väl bära ändå?
Ha en fin helg! ❤❤❤