web analytics

Så har vi också nåtts. Av terrorn, den fasansfulla. Den 7 april attackerades Stockholm och Sverige. Mina tankar går till de hårdast drabbade. Hoppas du som läsare inte hör till dom.❤️

Själv klarade jag mig, min familj och mina vänner sig undan. Men vi har ändå drabbats allihopa, om än inte lika svårt som offren och de anhöriga till offren. Det kunde vi se med manifestationerna, blommorna, postitlapparna med handskrivna ord av kärlek, bedrövad eller medkännande sorg, och ömsint ritade hjärtan. Så mycket kärlek flödade ur våra bultande hjärtan. Så mycket kärlek visste jag inte att det fanns i Sverige. Kanske reser sig vårt land mer sammansvetsat ur detta.

Jag och min man besökte olycksplatsen och blomsterhavet på påskaftonen. Det var rörande och omtumlande att se.

Vi tog en sväng till Kungsträdgården efteråt. Det kändes skönt att avsluta den känslosamma eftermiddagen under det maffiga taket av körsbärsblom, innan vi begav oss hem igen.

Wien

Dagen efter attacken var familjens flyg till Wien bokat. Det kändes lite konstigt att lämna Sverige mitt i kaoset, och väldigt ovant att se beväpnad poliser stå på vakt på Arlanda flygplats.

Vi besökte Wien för att hälsa på min mans systrar med familjer, som bor där. Till Wien hade våren redan kommit. Bladen hade slagit ur på träden och blommorna blommade. Det var riktigt sommarvarmt, särskilt en av dagarna. Den dagen tog vi oss ner till Donau och avnjöt en picknick vid flodens strand. Ljuvligt. I övrigt så umgicks vi mest, men vi besökte även ett museum, Winterpalais. Där pågår utställningen Vulgär, som vill väcka våra tankar kring god smak kontra dålig klädsmak. Utställningen var indelad i olika rum med olika teman, Puritan, Showing off, Oes and Spangels, Extreme bodies, The New Baroque, Impossible Ambition, Common too Popular, och man jämförde också moden längre tillbaka i tiden, kontra nu. Intressant är att fråga sig när man har gått för långt, och vad det gör egentligen, och vad är vulgärt och inte vulgärt. Lite svårbegriplig och vag var utställningen på sina håll dock, men ändå sevärd. (Läs mer om utställningen på museets hemsida. Eller i bloggen här.)

Men vulgärast av allt nästan, hittade jag ute på gatan i ett skyltfönster till modemärket Joseph Ribkoff’s butik. Dom kan väl ändå inte mena allvar…?!

Häftiga kvinnor

Apropå modemärken och modedesigners, Johan Lindeberg har kommit tillbaka till J.Lindeberg igen efter 10 års uppehåll, nu som kreativ konsult.

Visste ni att han också är en driven fotograf, med en fäbless för starka kvinnor?

”It’s time for women to take over and guide us to a better world…”

– Johan Lindeberg

Mera häftiga kvinnor… och mogna är dom också. 🙂 (Dock inte fotade av J.L.) Som inspiration, som förebilder… Också för våra döttrar och våra söner.

Chimamanda Ngozi Adichie går ett steg till när det gäller förebilder. Hon har just gett ut boken ”Brev till en nybliven förälder” där hon ger femton råd till nyblivna föräldrar. Vad är en feministisk förälder? Hur ser ett jämställt föräldraskap ut? Hur lär man sitt barn att bli tryggt i sig själv och inte låta sig begränsas av andras förutfattade meningar? Chimamanda Ngozi Adichie är inte bara en inflytelserik författare. Hon är också en färgstark kvinna. Vad gäller klädseln iallafall. Snyggt, eller hur? Klänningens starka mönster och färger funkar utmärkt till hennes egna djupa färger, precis som ni kan se på bilden på henne ovan också.

Barbara Hannigan, kanadensisk operasångerska och dirigent (som jobbar bäst barfota!), är inte heller någon kvinna som direkt håller sig i bakgrunden. Ofta gestaltar hon de känslofyllda och utlevande rollerna samtidigt som hon dirigerar orkestern, dessutom. Hon kallar sig själv för ”ett kreativt djur” och säger;

Jag tycker att det är hög tid att ta tillbaka och uppvärdera galenskapen, särskilt den kvinnliga. Kvinnor som visar extrema känslor får genast etiketten ”galen”, trots att känslorna i fråga är helt normala med tanke på omständigheterna de befinner sig i. Kvinnor som är ”alltför närvarande” kallas för galna, och – puh, jag vill inte ens prata om det som händer i USA – men det är viktigare än någonsin att våra röster hörs.

Barbara Hannigan

Barbara Hannigan

Uppfriskande va?

Jag har så svårt att förlika mig med gamla rörelser som ”Kvinnor kan” från 80-talet, eller annat klämkäckt från förr, vars syfte är att stärka kvinnor. I och för sig behjärtansvärt, men det blir ändå så fel i mina öron. Kvinnor har väl alltid kunnat?! Visst har vi fått kämpa mycket i motvind (att vi har!) och vi har t.o.m. varit förbjudna att göra en hel del saker och ting. Men kunnat har vi alltid gjort. Även om det inte alltid har uppskattats, benämnts, hållits fram, bejakats, erkänts.

Nu noterar jag till min stora glädje att kvinnor syns och hörs mer och tar för sig mer precis som männen alltid gjort, och dessutom får credit för vad vi gör. Se bara den underbara videon från ABC som gjordes till Internationella kvinnodagen den 8 mars i år.

Power, kvinnor!!!

 

Inledningsfoto (fågel och körsbärsblom) av Hayashida Masayoshi.

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: