web analytics

Blog

Kläder kan ge dig kraft!

18 mars 2020,   By ,   0 Comments

Den här undergångsstämningen som är lätt att känna i dessa pandemitider är inte särskilt produktiv, konstruktiv eller det minsta rolig. Många av oss som nu jobbar hemifrån eller bara håller oss hemma ändå, tänker till exempel inte igenom så noga vad vi sätter på oss. För vi tänker att det väl inte spelar någon roll. Det står inte högst upp på prioriteringslistan så att säga. Det är nästan som om man inte får ha det minsta roligt, för då fylls man av någon slags diffus skam och skuld. Sitta här och ha roligt och må bra när hela världen kämpar mot en farsot vi inte vet slutet på ännu. Fy skäms! Men mellan skräck- och ångestattackerna så får vi faktiskt ha roligt, trots all oro i världen. Vi får ägna oss åt lite sund eskapism, vi får skratta, njuta, skoja, och vi får fortfarande bry om oss vårt yttre. Vi får det.❤️

Så ta hand om dig och gör dig fin! 🌹🌸 Det gör bara gott. Meditera, eller gör något annat skönt för själen så tar du också hand om ditt inre. Gräv fram din finaste tröja, bär ett vackert smycke, sätt på ett milt och läckert läppstift, gör dig fin i håret, eller knyt en sjal om det om du har en dålig hårdag.

Du tar undermedvetet bättre hand om dig själv när din utsida är omsorgsfullt ompysslad. Om du jobbar hemifrån kommer du också att prestera bättre, för du tror dig själv om mer. Du behöver inte brassa på som MaxMaradonnorna på inledningsbilden, även om det visst skulle vara lite skojigare om alla tog i från tårna därhemma. Men om du så anstränger dig bara en smula så får du så mycket mer tillbaka, tro mig.

Att få distrahera oss från all oro runt omkring oss i världen ett tag är för övrigt säkert både nyttigt och skönt. Lever du dessutom med andra så gläder du inte bara dig själv, utan också de dina. Och dom kan göra detsamma för sig själva, och för dig. Vi behöver all positiv och kärleksfull input vi kan få nu, eller hur? Vi talar ju inte om några galastasser här utan vanlig, enkel ompyssling med vårt yttre, så att vi trivs bättre med oss själva och tillvaron. För så mycket påverkar våra kläder faktiskt. Läs mer om kläders kraft här.

Det vi gör för att må bra, innanför våra fyra väggar skadar ju inte heller någon annan. Tvärtom gör positivt tänkande det hela mer uthärdligt, och får oss att våga hoppas, och också jobba för bättre tider. Tar vi hand om oss själva så tar vi också hand om vår tillvaro bättre, och även andra människor runt omkring oss, i förlängningen. Så hur ytligt det än kan tyckas vara att uppmana till att klä sig fint även om man är hemma, så är det faktiskt en kärlekshandling. Till både dig själv och andra.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Särskilt viktigt att tänka på vad man sätter på sig är det ju för den som jobbar med hjälp av videosamtal. Men även om du inte träffar en kotte, och ingen kotte heller ser dig så rekommenderar jag att välja kläder med omsorg, och då främst mjuka kläder som ändå har någon slags form och struktur. Typ en fin och mjuk tröja, gärna i kashmir för att det är så skönt mot huden, och helst i en fin färg som skickar lite glad energi. Istället för mysbyxor kan du välja gärna en mjuk, vadlång kjol om du har, det ger en känsla av att vara mer klädd, och får dig att känna dig lite mer kvinnlig, som omväxling 😉. En sjal runt halsen (om du inte har en runt håret redan) ger färg åt ansiktet och skön värme runt halsen. Avsluta din outfit med att ta en titt bland dina smycken och välj det som ger den där sista, men ack så viktiga finishen.

En som tänker som jag är Sara Spellings i The Cut. Med rubriken ”Dressing Up Is Making Me Feel Better” skriver hon:

Priority one is staying inside, priority two is finding things that make me smile. I’m not trying to deny what’s going on outside, or even distract myself from it. But I’m still here, still thinking of ways to get through the day without hurting anybody or putting anyone at risk. So I’ve taken to dressing up for the void. It’s a victimless pleasure: nothing new to buy, no reason to go outside, just an aesthetic release.

…“But this isn’t about productivity. It’s about pleasure. Clothing is imbued with social contexts. Social distancing sucks all the context out. There’s nobody to dress up for: no boss to impress, no friends to see in person, no gyms to work out in. So you can choose to wear sweatpants and no bra. But just as easily, you can choose to put on your favorite outfit. There’s no code, so there’s room to play. Either extreme is acceptable.”

Hon avslutar med att säga: “Maybe this is how I would dress if I were dressing just for myself.”

Det är tänkvärt, eller hur? För vem är det vi klär oss för egentligen? Hur skulle vi klä oss om vi bara klädde oss för oss själva? Vad skulle vi behålla, vad skulle vi ta bort? Vad skulle vi förstärka?

Det tål att tänka på.

Skingra dina tankar genom att ägna dig åt något kreativt

Ifall du tröttnar på att sträcktitta på Netflix (eller hur du nu fyller dina hemmadagar med när allt annat är avklarat) passa då på att vara lite kreativ med din garderob istället! En garderobsgenomgång är aldrig fel. För att rensa ut, för att upptäcka gamla fynd i din egen garderob, eller för att hitta nya, intressanta kombinationer för framtiden! Hämta inspiration från nätet på t.ex. Pinterest eller på något modemagasins webbsida. Experimentera, lek och ha roligt! 👌🤩🌱

Sportmärket Nike har stängt många av sina butiker till följd av coronaviruset. Deras berömda logga Just do it känns plötsligt lite otidsenlig i dessa tider tycker jag, så med lite hemmagjord fotomanipulation har jag nu uppdaterat budskapet.

Jag sa ju att vi måste få tramsa också i dessa tider, sa jag inte? 😉

Ta hand om dig! ❤️❤️❤️ Och stanna hemma så mycket du bara kan. 🙏


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: