web analytics
shirtdressmichaelkors

En somrig skjortblusklänning från Michael Kors, VS O6

Klänningen, det lättburna plagget med oändliga variationer.

Om du inte upptäckt klänningen än så vill jag verkligen råda dig till att ge den en rejäl chans. Klänningen är min, och många andras absoluta favorit som förtjänar att upptäckas av alla kvinnor, då den är både bekväm, allround och smickrande. Det är bara att välja rätt modell. Det finns inget plagg som går snabbare att klä sig i än en klänning. Bara att dra på sig, addera ett smycke, ett par strumpor, ett par skor och simsalabim så är man klar! Du behöver inte fundera så mycket över matchning och mixning. Ett annat plus är att klänningen inte heller avslöjar de förtretliga muffinsbullarna kring midjan som en byxlinning lätt gör. Det finns ju dessutom också utslätande underkläder att ta hjälp av om man ändå vill ha någon slags midjekramare för en fastare upplevelse av hullet.

Tänkte presentera 9 olika klänningsmodeller som funkar särskilt bra för oss 50+kvinnor.

 

 

Shiftklänningen/ Jackie O-klänningen/ Fodralklänningen, kärt barn har många namn. En populär och användbar klänningsmodell som du kan bära till såväl vardag som fest. En del 50+kvinnor vill inte visa överarmarna och då funkar klänningen även med någonting över, en kofta, jacka eller sjal. Den lilla, tunna kroppen såväl som den kurvigare kroppen bär upp en välsittande fodralklänning. Addera smycken och kanske några andra accessoarer och du är klar!

jackie o

Jackie O i en av alla sina shiftklänningar. Flott, men kanske lite i kortaste laget för oss 50+are.

Den lilla svarta. Skapad från början i en enkel och lättskött modell, av Coco Chanel 1926. Idag kan en LBD (Little black dress) se ut hur som helst, den är oerhört populär och den blir vad du gör den till beroende på tilläggen. Strikt affärsmässig, cocktailfestlig, vardaglig, nedtonad sober, eller elegant. Välj en modell som understryker det bästa hos dig, figurnära om du gillar att visa din figur, ärmlös om gillar dina överarmar, djärvt urringad om du vill visa ditt dekolletage osv. Är svart inte din färg kan du välja en annan nästan-svart färg såsom midnattsblå, mörkt chokladbrun, bordeaux, plommon el. dyl. som ger samma eleganta intryck utan att tynga ner lika mycket. Eller välj en modell som visar mycket hud, det har samma uppljusande effekt.

LBD1

En LBD kan se ut hur som helst

LBD4

Vintage LBD’s med spännande ryggar.

svart a-linje från topshop

Svart, enkel LBD i a-modell från Topshop. Lättburen, men i kortaste laget för den mogna kvinnan.

Omlottklänningen. Klänningsmodellen blev populär genom Diane von Fürstenberg 1974 och fick ett till uppsving i slutet av 90-talet, och har sedan dess kommit för att stanna. En demokratisk modell som passar de flesta kroppstyper då den går att reglera i midjan. Skönast är den sydd i mjuk trikå, och allra vackrast uppför den sig i silkestrikå som faller tungt och smickrande över kroppens alla utbuktningar. Fungerar både som enfärgad och som mönstrad, men den mönstrade är lite mer förlåtande mot missprydande valkar, då den har en förvillande effekt.

omlott

Diane von Fürstenberg i en av sina ikoniserade omlottklänningar, en klänning som hon sa symboliserade kvinnans makt och självständighet.

Skjortblusklänningen. Praktisk, lättburen och ibland lite tuff med bröstfickor och andra detaljer. Kan vara rak eller utställd i kjolen. Är vanlig i kakifärg, men kan naturligtvis vara i vilken färg som helst, eller kanske mönstrad. Perfekt som vardagsklänning, men t.ex. i prasslande sidentaft eller annat exklusivt material kan den bli en riktigt flott festklänning.

Shirt_Dress-_Ralph_Lauren

Skjortblusklänningar från Ralph Lauren

shirt-dress1

Festlig skjortblusklänning i ett flott tyg

Klänning med vidd i kjolen. Åtsittande runt överkropp och midja för att sedan blomma ut i full vidd nertill är en mycket kvinnlig klänningsmodell, vanlig på 50-talet och tidigt 60-tal, tänk Mad Men. Både smickrande och bekväm, särskilt att sitta i. Blir vardaglig i ett enkelt bomullstyg och festligare i ett tyg med glansig lyster.

mad men klänningar

Två klänningar med vidd i kjolen, från tv-serien Mad Men.

Klänning med v-ringning. En kvinnlig och elegant ringning som förlänger halsen och drar bort blicken från haklinjen som kanske inte längre är var den var. Idealisk för den med vackert dekolletage som vill visa upp det generöst men utan att för den skull se vulgär ut. Lägg gärna till ett vackert halssmycke för ännu mer distraktion bort från hakan/hakorna.

v-ringad blå

Elegant v-ringad lång festklänning

Draperad klänning. Perfekt för den med liten byst som vill addera mer volym, eller för den fylligare som vill förvilla bort missprydande valkar i midjan. Välj en klänning med ett material som faller tungt för de allra vackraste draperingarna.

draping dress

Alber Elbaz draperade klänning för Lanvin.

Klänning med A-linje / Empirelinje. En klänningsmodell som är åtsittande över bysten för att sedan släppa över magen och höfterna är ett särskilt bra val för den päron- eller äppelformade figuren. Är  klänningen avskuren under bysten är det vuxnaste valet en avskärning som inte sitter för högt, för att undvika gravidlooken som inte är sådär rasande gulligt och charmigt på en 50+kvinna.

twiggy,a-linje

Twiggy i tidstypisk 60-talsklänning i a-modell, och underbart galna örhängen.

grön cocktailklänning

Turkosgrön cocktailklänning med kombinerad empirelinje och bred midjemarkering.

Singoallaklänningen. Den enkla och sköna klänningen som kan bäras med eller utan skärp, kan vara figursydd eller helvid. Klänningen är klädsam på de flesta kvinnor med sin djupa, runda ringning, men passar bäst på den som har en romantisk stil . Ett lätt och transparent material ger ett luftig och romantiskt intryck som kan vara det bästa på en klänningsmodell som annars kan bli lite tältlik om den inte är figursydd i livet. Kan bäras nerdragen över en, eller två axlar, för en sensuell look.

YSL chiffon

En singoallaringad chiffongklänning med lamémönster från YSL någongång i mitten/slutet av 70-talet. Kan med fördel också bäras med ett brett bälte i midjan.

Hur lång ska klänningen vara då? Klänningens längd beror dels på klänningsmodellen, årstiden, kroppslängden och kroppsformen. Men rent allmänt kan man säga att väldigt få 50+kvinnor klär i kortkort, och en kort kvinna kan bära kortare längd än en lång, och en vadlång kjol eller klänning gör sig bäst på den långa kvinnan. Men en längd som brukar vara mest smickrande på de allra flesta medelålders kvinnor är ett klänningsavslut som slutar strax under knät där benet är som smalast. Men som sagt, många faktorer spelar in och hitta rätt längd är jätteviktigt och gör jättestor skillnad. Undvik att köpa för kort klänning, det ser lätt barnsligt ut och går inte att negligera. Den klänningen kommer aldrig att bli någon favorit, jag lovar! Är du osäker på om klänningen är för lång, pröva med att nåla upp olika längder framför spegeln och upptäck skillnaden. Behöver klänningen läggas upp och du inte är sykunnig lämnar du enkelt in klänningen hos en skräddare, det brukar inte kosta så mycket. Det är viktigt att klänningen känns klockren, annars blir den bara hängande. Och det är synd på världens bästa klädesplagg.

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: