web analytics

Reorna är över. Har du gjort några fynd? Ramlade du dit på något onödigt, fastän du inte skulle? Har du inte hittat någonting alls? Eller har du kanske beordrat dig själv med ett köpstopp?

Det finns en del saker att tänka på för framgångsrikt reafyndande. Fällorna är många, och lätta att falla i. Handen på hjärtat, har du någonsin köpt något som inte var exakt i din storlek och tänkt att ah, det är ju ändå bara ett reaplagg, det får duga.” Lite för stort, eller lite för litet. Kanske ett par skor som du hoppats ska töja sig till din storlek? Eller fallit för något du inte alls behöver, som är ”lite kul” att ha på sig, någon gång? Inga bra idéer. Det vet vi alltför väl. Och ändå lyckas vi lura oss själva, gång på gång. Och inköpen som kändes så lyckade vid shoppingtillfället blir snart till sorgliga dammsamlare i garderoben, för att sedan kånkas vidare till en insamling inom en snar framtid.

Men om du istället ställer dig frågorna som följer, innan du slår till, så är risken minimal att du ska bära hem kassar med dåliga ”fynd”, som ju egentligen blir dyrare inköp, än de rätta köpen som du använder om och om igen.

  • Om du hade haft råd skulle du då ha köpt plagget/skon/väskan/accessoaren till ordinarie pris?
  • Är plagget/skon/väskan/accessoaren 100% rätt i färg, snitt, stil?
  • Har plagget/skon perfekt passform?
  • Passar plagget/skon/väskan/accessoaren in i din garderob, med det du redan har?
  • Behöver du plagget/skon/väskan/accessoaren, egentligen?

Är svaret Ja på samtliga frågor, go for it! Det är sannerligen ett fynd. Frågorna, förutom den översta, är självklart kloka att också ställa sig vid shopping till ordinarie priser.

Så här års kan budgeten vara rätt ansträngd. Men det går att komma undan billigt om du avstår från att köpa nya trotjänare såsom byxor, kjolar, ytterplagg, dräkter, kostymer och annat dyrt, och istället satsar på att köpa någon upplyftande accessoar eller en ny och fräsch topp från budgetkedjorna, som du med lätthet kan addera till dina pålitliga byggstenar, som redan finns i garderoben.

5ae96eaa_Dressed-nearly-head--toe-Zara-Olivia-hit-red-carpet.xxxlarge_2x

En som är duktig på att få ihop det med en liten budget är skådespelerskan Olivia Palermo. Här i plagg från Zara från topp till tå. Kanske inte så originellt, men snyggt och stilfullt ändå får man väl lov att säga.

Läs mer om Olivia Palermo i ett tidigare inlägg om stilikoner.

Grått hår eller inte?

Bara för att man är 50+ och ser den grå utväxten i hårbotten växa mellan hårfärgningarna, så passar det inte alla att gå över till att bli helt grå. Man kanske inte vill. Inte törs. Inte orkar med övergången. Eller man kanske helt enkelt bara trivs alldeles för bra i sin färgade ton. Och då finns det ju ingen anledning att ta det här steget. Huffington Post ger här några tips från köket, som sägs hjälpa dig att behålla din färg i håret. Vad sägs om t.ex. potatisskal, eller svart te?

Ni som följer 50+Mode vet dock att jag hör till en av de som valt att gå över till grått. Och jag har inte ångrat mig. Tvärtom! Sedan starten i mitten av april förra året har jag regelbundet också gett en rapport om nuläget, här i bloggen. Så här ser håret ut nu.

mörkast

Mitt hår för ett år sedan, innan det grå äventyret började…

Jag kan verkligen rekommendera det här med att go grey, för den som funderar på det på allvar. Det är spännande att följa förändringarna, att se de olika schatteringarna som bildas i det grå. Silverglansen är fascinerande att titta på. Det är skönt att inte behöva tänka på det här med hårfärg. Naturen sköter det själv. Jag får komplimanger och en del har säger att jag ser yngre ut!?

En annan kvinna som bestämde sig för att gå över till det grå är Christine Lagarde, chefen för Internationella Valutafonden. Fransyskans vitgråa hår är hennes signum. I övrigt är hon en stilsäker och elegant klädd kvinna och kan fungera som en inspirationskälla, en stilikon, särskilt för kvinnan som rör sig i affärsvärlden.

Christine_Lagarde_t117488034

Christine Lagarde

Till lyst

Som den modeälskande människa jag är, så samlar jag ständigt på bilder på vackra, fantastiska plagg, accessoarer och vackra modefoton. Och för ingen särskild anledning alls, förutom att få skämma bort våra ögon och sinnen ett tag, så delar jag med mig av några av bilderna här.

Varsågod och njut!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Är du intresserad av modehistoria, så bjuds det också på njutning hos Metropolitan Museum of Art. Alldeles gratis delar museet med sig utav nedladdningar av en samling fantastiska och praktfulla modeböcker. metropolitan-museum-of-art.

Haute_Couture

Det finns t.ex. en helt underbar bok om Haute Couture med närbilder av sömnad i världsklass. Aaaah! Du kommer direkt till onlineläsningen här.

Våraningar

Lite kallare väder och snö är det som gäller nu. Men också lite sol, och för varje dag som går så rycker våren allt närmare. Våraningar eller inte, jag börjar redan längta efter de där första varma dagarna innan vi har vant oss vid säsongsskiftet, när man yrvaket kisar in i en alldeles för stark vårsol för de vintertrötta ögonen. Och dom dagarna dom kommer snart, och då kommer vi återigen att tycka att de svarta plaggen vi burit hela vintern känns dammiga och hopplösa. För plötsligt vill vi byta ut hela garderoben till ljusa, krispiga, fräscha färger och köpa nya, läckra vårskor i alldeles för känslig mocka. Eller kanske får vi lust att köpa en vårkappa i knallgult!

vååår

maxmara

Kappa från Max Mara

 

Ha en underbar helg, och en glad alla hjärtans dag på er!

happy valetine

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: