web analytics

Blog

Köpenhamn, lykke och kvinnlig kraft

08 mars 2019,   By ,   0 Comments

Mitt ❤ klappar för Köpenhamn. Hade jag inte satt mina bopålar i Stockholm så hade jag förmodligen satt pålarna i den danska huvudstaden.

Som 19-åring tog jag jobb som aupair där i 6 månader, i en svensk-dansk familj. Den då lilla 3-åriga Hanna som var dottern i huset tyckte inte om mig. Hon tyckte jag skulle åka hem igen. Det lät hon meddela ca. 10 ggr per dag de första 3 månaderna. De tre sista månaderna sa hon den stackars lilla, att jag måste stanna, att jag fick inte åka hem till Sverige igen. ❤

Trots den lite kärva och omtumlande starten kom jag att trivas väldigt bra där, och då särskilt med själva Byen. Det är någonting med den staden, den har en air som jag trivs i. En lätthet, en livsglädje, en värme. I Köpenhamn finns till exempel ingenting som heter rusningstid, man myllrar bara under ”myldretiden”.?

Och nu har det ”bevisats” att danskar har en förmåga att pumpa ut det väsentliga ur livet, på ett unikt sätt.

”En tid pratades det bara om Hygge, det danska ordet för mys. Amerikanerna var som besatta av att leva efter det danska ordet. Men nu har det riktat all sin uppmärksamhet till ett nytt begrepp – nämligen Lykke. Lykke är den danska motsvarigheten till lycka och nu vill hela USA leva sina liv efter den ”danska lyckan”. Det har även kommit en bok på ämnet, ”The Little Book of Lykke”, från Meik Wiking som även har skrivit en bok om Hygge. Boken handlar om hur man ska göra för att leva som en lycklig dansk. Detta är kanske ingenting nytt för oss då Danmark bara ligger ett stenkast bort, men det kan vara värt att påminna sig själv om de fem delarna till lycka.”, står det att läsa i Metro.

Tidningen beskriver de fem delarna så här:

Gemenskap

Att känna gemenskap och vara del av ett sammanhang är en grundsten i det danska Lykke. I boken får vi tips om några saker vi kan göra för att få mer av detta i våra liv. Bland annat kan genom att göra en digital detox. Wiking skriver att tekniken har gett oss en illusion av att vi hör ihop utan att vi behöver vara nära varandra. De har kommit fram till att personer som har dragit ner på sin konsumtion av sociala medier är lyckligare och mer närvarande i den verkliga världen. Han tipsar om att när vi umgås med våra vänner ska vi träffas utan några telefoner.

Ett annat tips Wiking har är att alltid äta tillsammans, en stund på dagen där man kan rikta all sin uppmärksamhet till personerna runt en. I Frankrike är det rekommenderat att man alltid ska äta tillsammans med andra.

Pengar

Att lycka inte kan köpas för pengar vet vi men sättet du spenderar dem på kan göra att du lever mer enligt Lykke, det menar Meik Wiking. Att istället för att köpa saker ska du lägga dina pengar på upplevelser som en resa, en middag med dina vänner eller en konsert. Spendera pengar på nya minnen och det som kan utveckla dig som person.

Hälsa

Att en hälsosam livsstil och att må bra är en del av att känna lycka är kanske ingenting nytt, men även här är det sättet du gör det på som ska förändras. Danskarna är ansiktet utåt för vardagsmotion. Har du någon gång varit i Köpenhamn så förstår du vad vi menar, de cyklar överallt. Satsa på att röra på dig varje dag, det kan vara allt från en lunchpromenad till ett svettigt träningspass. Få upp pulsen en gång, varje dag.

Frihet

Den här punkten handlar om att separera jobb och fritid. Att när du kommer hem ska du släppa ditt jobb och fokusera på dig själv och dina nära och kära. Ett tips är att stänga av notifikationer på mobilen så du inte ser varje gång du får ett mejl.

Förtroende

Amerikaner tycker det är helt ofattbart hur vi i Skandinavien kan lita så mycket på våra medmänniskor. Att vi kan låta våra barn sova ute i vagnen medan vi har gått in på caféet eller i våra hem. En del i boken ”The little book of Lykke” handlar om just att lita på andra och känna ett förtroende. Ett steg mot att kunna lita på andra handlar om att känna empati och lära sig hur andra människor fungerar. Genom att läsa böcker kan du öka din förståelse för andra och så småningom även börja lita på dina medmänniskor. Testa att läsa böcker som handlar om personer som skiljer sig från dig som person som till exempel har ett annat kön eller en annan livssituation.

Klockrent, eller hur? Jag blir genast sugen på att åka dit och myldra lite.

Åker man till vårt grannland i söder så är det väl ingen som undrar vad man ska packa med sig, vilka kläder man ska välja? Det är bara att packa det man klär sig i här hemma. Inte sant? Våra kulturer ligger så nära varandra. På ytan, iallafall. Men det danska klädmodet är lite mer personligt, lite mindre ängsligt och trendofferaktigt. Lite mer självsäkert och individuellt. Kvinnorna mixar oftast det kvinnliga med något mera tufft. De klär sig sällan mjäkigt, eller stelt. Danskorna blandar oftast upp det formella med något mer avspänt. Det tycker jag är tilltalande och inspirerande.

Men när jag bodde där i början av 80-talet då låg Danmark flera år efter med trenderna kommer jag ihåg att jag noterade, och det tyckte jag var lite pinsamt som den trendkänsliga svensken jag var.

Jag är fortfarande trendkänslig, men jag följer inte trender på samma sätt som när jag var yngre. Jag har med åren blivit mera dansk skulle man kunna säga. ? Och det är ingen dum ide faktiskt, och för den mogna kvinnan i synnerhet. De flesta av oss 50+are vinner på att tuffa till det lite, och kanske t.o.m. busa till det lite. Inte klä sig alltför stelt och formellt. Det alltför strama lägger oftast till flera år på hela intrycket. Man behöver ju inte klä sig hurtfriskt ungdomligt för det. Bara undvika de värsta tantfällorna såsom omoderna smycken, väskor och skor. Att uppdatera accessoarbeståndet kan man komma långt med.

Åker man däremot lite längre söderut till länder runt medelhavet, eller kanske afrikanska länder, eller till asiatiska länder eller till och med till USA, då kan man bli mer lite fundersam på vad man ska packa ned. Hur klär de sig egentligen på resmålet? Vad är kutym? Vad ska man undvika? Vad måste man absolut tänka på att ta med?

Jag fann en fantastisk webbsida som spaltar upp det för oss, land för land. Himla behändigt! Den vill jag dela med mig till er.

8 mars

Idag är det som väl ingen missat att det är den 8 mars, den internationella kvinnodagen. Det ska vi såklart fira! ?✨ Men ändå finns det en del av mig som blir lite provocerad av att dagen finns. Det borde istället vara alla kvinnors dag VARJE dag. Och alla mäns också, för den delen. Alla människors dag, varje dag. Att den internationella kvinnodagen finns känns som man underhåller obalansen som tyvärr fortfarande finns, och som framför allt har funnits genom tiderna. Det är det som stör mig. Men ok, vi har inte total jämställdhet i världen, vi är inte där än. På många håll är det en lång, lång väg kvar att gå. Och de kvinnor som lever där det halkar efter eller t.o.m. går bakåt i vissa fall (!), behöver få all kraft och stöd från omvärlden som de bara kan. Så ja, låt oss fira den internationella kvinnodagen!!! Den kvinnliga kraften är fantastisk! Jag tror vi kvinnor behövs mer än någonsin i världen. Stora grejer är på gång. Se bara på alla de kvinnliga kandidater som radar upp sig inför det amerikanska presidentvalet…

Hurra för den kvinnliga kraften!!! Här kommer en kavalkad av kvinnlig kraft av alla de sorter! ✊

Dagens inlägg får avslutas med några kloka ord av en klok kvinna.

The word feminism needs to be taken back. It needs to be reclaimed in a way that is inclusive of men. – Annie Lennox

Ha en skön helg, kära kvinnor och män!


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: