web analytics

Blog

Kostymer, tröjor och hållbarhet

11 september 2019,   By ,   2 Comments

Så här års mellan två säsonger kan det vara lite knepigt att hitta rätt i klädseln, eller hur? Sommarplaggen känner vi oss lite klara med, material som linne t.ex. känns för skrynkligt och ostrukturerat. Nu vill vi klä upp oss lite mer, med en striktare och mer polerad look. Eller…?

Kanske är det inte många av oss som direkt längtar bort från värmen, men åtminstone liiite svalare väder vore nog ändå skönt att få, så att vi definitivt är inne i något mer höstlikt. För då vet man i alla fall vad man ska sätta på sig, eller hur? Övergångarna är som alltid kritiska.

Kostymer översvämmar våra butiker, och varför inte slå till på en färgglad i år? Rosa kanske? Kostymen får en att känna sig både klädd och mer strukturerad i ett nafs! (Bilder från DV)

Länk till inköpsställen via DV 

Tröjor, tröjor, tröjor…

(Bild hämtad från Elle)

Även tjocka tröjor känns lockande efter en lång så gott som tröjfri sommar, och många härliga sådana att krypa in i finns i butikerna just nu.

Titta bara!

MEN… och detta vill jag verkligen råda dig till, det är lätt att dras med i ett shoppingrus, så tänk med HELA huvudet innan du slår till! För som bekant så är det inte lättare att klä sig ju större garderob du har utan precis tvärtom! Och inte minst, med tanke på miljön så är det inte bara klokt att tänka noga före, utan i det närmaste en skyldighet var och en av oss har. Jorden tillhör oss alla, inte minst våra efterkommande. 

Litet sött och klokt poem jag läste i DN här om morgonen.

Hållbarhet

Ordet på allas läppar just nu. Överallt handar det om hur vi nu äntligen börjar vakna upp. Modeveckan i Sverige ställs in, vår Greta Thunberg är ute på sin stora klimat-räddnings-och-uppvaknings-tur i världen, 32 klädbolag i världen lovar på det senaste G7-mötet att de ska blir mer miljövänliga, däribland H&M som bl.a. startar en kläduthyrningsservice, secondhandmodet flyttar in i finrummet med butiker som t.ex. Arkivet, slowfashion får sitt förtjänta uppsving, känt folk tipsar om vad du kan göra för att rädda klimatet. Det är fantastiskt, en rörelse har startat, och på många olika plan samtidigt. Underbart!

Magnus Carlsson i Weeping Willows släpper klimatalbum, och klimattipsade häromveckan i DN .

Li Edelkoort, trendanalytiker inom mode och konsumtion

Li Edelkoort, en av världens mest inflytelserika trendanalytiker säger att överflödet gjort oss likgiltiga inför tingen, och hon hoppas på en framtid med färre saker. Hon säger att begränsningen göder kreativitet. ”Hållbarhet betyder inte ett stillastående, det är en rörelse framåt, men dansstegen är andra än vad vi är vana vid.— När vi accepterat att det gamla är borta kan vi bli pionjärer.” (DN 21/8 2019)

Trots att det är hotfulla tider vi lever i, så är det ändå spännande att se vad som kommer nu. Vad vi kan göra själva var och en, för att bidra till en bättre värld, är att ha tanken på miljön med oss i varje steg vi tar. Att vänja oss vid det nya tänket. Inte minst i modebranschen, som står för en enorm del av miljöförstöringen, finns det en hel del att göra.

Johanna Nilsson på slowfashion.nu tipsar hur du kan göra för att anamma slowfashion;

”Slow fashion handlar inte om att sluta handla, konsumera eller om att välja bort vackra saker mot något tråkigare. Slow fashion handlar istället om reflektion och prioritering. Det är en inställning till mode där eftertanke och medvetenhet står i fokus. Det handlar helt enkelt om mode när det är som bäst.”

  • Kunskap och inspiration. Tänka på hur och var dina kläder, skor och accessoarer kommer ifrån. Läsa, lyssna och leta information och inspiration.

  • Kvalitet framför kvantitet. Ta beslut som baseras på kvalitet snarare än på kvantitet. Färre plagg men i bättre kvalitet så att de håller längre är oftast billigare i längden.

  • Långsiktigt. Välja intressant och tidlös design och att se mode som något långsiktigt. Vackra ting är vackra oavsett om du bär det idag eller om tio år.

  • Handla hållbart. När du handlar nytt: välj hållbart. Att välja plagg som tillverkats under bra villkor och med så lite negativ miljöpåverkan som möjligt.

  • Shoppa på nya sätt. Hitta nya sätt att uppdatera din garderob: hyr, byt, låna och köp second hand. Endast fantasin sätter gränser!

  • Förläng livslängden. Ta hand om dina kläder så att de håller längre. Tvätta mer sällan samt laga hål och putsa skor.

  • Hylla den personliga stilen. Ju mer bekväm du är i dina kläder och din stil – desto längre håller den!

Kort sagt, lite sans och vett, sunt förnuft och att upptäcka andra tidsfördriv än att shoppa.

Foto hämtat från https://www.ethicalfashion.net.au/

Iris

Iris Apfel fyllde 98 år den 29 augusti.

Den alltjämt omskrivna, oerhört populära stilikonen, Iris Apfel, nu också fotomodell, har fyllt 98 år. Herregud, snacka om hållbarhet! När jag är 98 år, OM jag blir 98 år, kommer jag att vara glad bara jag kommer upp ur sängen! Men Iris hon är still going strong hon. Hon har just kommit hem igen efter en jobbresa till Franska Rivieran. Min makes kusin Kim Wadsworth fick den avundsvärda uppgiften att följa med Iris på detta uppdrag. Jag dryper av avundsjuka. Men det har Kim sannerligen gjort sig förtjänt sig av, denna duktiga, hårt arbetande makeup artist, tillika också god vän till Iris.

Iris, och Kim Wadsworth till vänster, strax innan avfärd mot Frankrike, Europa.

Den stora utställningen om Iris på Met 2015 förändrade Iris liv. Efter 13 år som pensionär blev hon het, eller cool igen.

”Jag har alltid klätt mig annorlunda, och inget i min stil har ändrats de senaste 50 åren – men plötsligt var min stil en publiksuccé. Tidningar ville intervjua mig, jag fick erbjudanden om att designa kläder, smycken, accessoarer. Jag är en total arbetsnarkoman, men jag hade aldrig trott att jag skulle vara en ”omslagstjej” när jag var i 90-årsåldern.”

Så kan det gå! Man ska inte tro att livet tar slut bara för att man blir gammal. Men mycket handlar förstås både om tur och inställning, där just attityden till ens eget åldrande säkert har en avgörande roll.

“I never think about my age. Maybe that’s the ticket. I never think about it — it’s a passing thought. It’s just a number. … I’ve found that work is very healthy for me. I love what I do and I put my heart and soul into it,”.

It’s true, “Gettin’ old ain’t for sissies,” Apfel admits. But so what? “You start falling apart, but you just have to buck up and paste yourself together. You may not like getting older, but what’s the alternative? You’re here. Embrace it. I say put your experience to work, to give something back to other people.”

Hämtat från cnbc.com  Läs mer

”Jag ser inte något fel med en rynka, det är ett märke av mod.” / Iris Apfel Photo Image Press / Splash News


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: