web analytics

Har ni följt artikelserien i DN om estetiska ingrepp? Bland annat har det berättats om att det är de unga tjejerna som står för den största procenten av de som gör ingrepp (!). I fredagens tidning kunde man läsa läsarnas reaktioner på hela artikelserien. Och jag blev så glad över reaktionerna som allesammans reagerade på samma sätt, i mitt tycke sunt. Det finns hopp om svenska folket!

Här citerar jag några kommentarer.

”Det finns även forskning som visar att människor tenderar att härma andra människors ansiktsutryck. Denna härmning påverkar dina upplevda känslor men kan utebli på grund av botox. Vad lär du dig av det? Vilka konsekvenser får det? Tror du att känslorna försvinner bara för att pannvecken försvinner med botox? Har du känslor som rynkar pannan så har du det!” /B

”Själv trivs jag mer med mig själv idag än jag gjorde när jag var 22 år, trots barnafödande, amning, viktuppgång, viktnedgång, och en stor faktor i sammanhanget, ökande ålder.” /Christina Winterfell

”Jag anser att så länge jag själv inte utsätter min kropp för detta, har jag fortfarande makten att visa mina barn och alla andra jag möter under mitt liv, att jag ”duger” precis som jag är.”/Unn Li

”Varje ålder har sin skönhet!” /Anonym

”Boka tid hos psykolog istället. Du duger som du är! ”Tycker en orolig farfar.

”I mitt arbete möter jag äldre människor och jag tycker att många av dem är väldigt vackra. Livet som de levt har satt spår och gett ansiktet karaktär på ett sätt som är intressant. När man väljer att sudda ut åldern i ansiktet kan nog detta försvinna och den utslätade människan skrämmer mig.” /A

Det tycks som om de som väljer att göra skönhetsingrepp hellre vill ta genvägar, som en vän till mig så klokt sa, än att arbeta sig igenom det som känns jobbigt. Ta sig igenom livet med det ena quick fix efter det andra, utan att behöva bearbeta det som kan få oss att växa som människor. Vilken dundermiss! Och hur blir det då? Vad blir det för liv? Och vilket samhälle får vi då? Vad händer med toleransen för olikheter, och skavanker? Och varför vill unga tjejer likna en kändis? Och vem vill de likna nästa vecka? Ska det blir en ny operation då? Vi vet ju hur sökande och ombytliga unga människor kan vara. Vad är det egentligen den här hysterin förmedlar? Att vi vanliga människor inte duger? Är det en värld av perfekta, anonyma och konstgjorda barbiedockor vi vill ha? Något har gått väldigt, väldigt snett, tycker jag. Men som tur är verkar vi vara många som tycker likadant. Förmodligen kommer människan blicka tillbaka på den här tiden som en extremt utseendefixerad tid som jag hoppas aldrig mera kommer igen.

Mitt arbete handlar ju också om utseende. Men vad jag försöker förmedla är att man duger som man är. Men att man för den sakens skull inte behöver strunta i hur man ser ut! Vi trivs oftast bäst med oss själva, och andra runt omkring om vi anstränger oss en smula, och gör det bästa av den vi är, utifrån det vi har. När utsidan stämmer med insidan så känner vi oss attraktiva och rättvist uppfattade, och då bildas det goda cirklar. Vi duger som vi är genom att framhäva det bästa hos oss själva. Det mindre smickrande hamnar då automatiskt i bakgrunden, och vi behöver inte bry oss mer om det. Det är så enkelt, det behövs inga operationer, inga konstlade ingrepp, eller insprutningar.

Har du någonsin varit med om att du fått komplimanger om hur pigg och fräsch du ser ut i en viss tröja med en viss färg? Det är precis så det funkar med färg! Rätt färg på rätt människa kan göra under. Och rätt snitt på en viss kropp får proportionerna att hamna rätt, så att helheten blir harmonisk. Man kan modellera lite som man vill med kläder, det fungerar litegrann som trolleri. Rätt stil till rätt personlighet stärker karaktären och vi kan uppleva att klädseln smälter samman med personligheten. Och allt det här går att lära sig! När allt stämmer upplever vi en härlig känsla av välbefinnande. Och det sker på helt naturlig väg, och går att anpassa efter livets olika åldrar, och alla olika typer av människor och personligheter. Krångligare än så behöver det inte vara.

Peace sisters!

fotomontage Sir Winston Churchill gör VV-tecknet

 

zp8497586rq

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: