web analytics

Det är mycket med kroppen just nu. Har ni märkt det?

Från Rihannas Savage x Fenty underklädesshow helt nyligen med modeller i alla tänkbara storlekar, former och färger där Rihanna menade på att ”Alla kvinnor är gudinnor vilken kropp man än har” till Mia Skäringers viktiga kortserie ”Kroppshets” i tre delar som visas på SVT Play nu.

Kanske är det en naturlig uppföljning på Metoovågen från förra hösten. Eller också är tiden bara inne för oss kvinnor att äntligen få en sundare syn på vår kropp, och bli mer immuna mot marknadens påtryckningar och eviga propaganda, för att inte säga hjärntvätt om att vi kvinnor inte duger som vi är. Skönhetsindustrin tjänar enorma summor på vår osäkerhet om hur vi ser ut och på vår ängslan om att vi måste blir snyggare, smalare och yngre för att duga.

Mia Skäringer tittar närmare på det här med kroppshets i serien med samma namn på SVT.

Retorikexperten och medieprofilen Elaine Eksvärd reagerade så här efter att ha sett Mia Skäringers program:

”Häpnar, skrattar och gråter. Gråter för talet till dotter av denna sjuka tid, sekvensen i skogen. Vill höra mer. Vill stå i skogen och gråta bort all kroppshets man haft inom sig. Sen skäms jag, som bara den. Av att jag varit hetsig. Inte avsiktlig, men ändå, hetsig”. Hon syftar på hur hon själv velat visa i sociala medier hur hon tränat hårt på gymmet, för att visa att hon är ”modern” och att kvinnor visst får ha muskler. ”Spänt biceps i ett bra skuggljus, men hållit in magen av bara fan. Eller stått sådär snett så man ser lite ”midjigare” ut. Sen har jag bjussat på lite valkar veckan senare (man måste ju balansera det hela, ”superwoman” måste vara mänsklig för tusan..) och sagt att ”jag älskar mig som jag är det borde du med”. Någon sa att det där var väl ingen svår mage att älska, men jag svarade inte på det”, fortsätter Elaine Eksvärd. Hon skriver att hon skäms över svettiga selfies med texter som ”Nästan tillbaka efter graviditeten”, och beskriver dem som hennes bidrag till kroppshetsen.

Elaine Eksvärd

Riktiga kroppar vs. photoshoppade

Är det inte dags att vi sätter ner klacken nu och gör upp en gång för alla med den här sjuka, snedvridna synen på oss kvinnor och våra stackars kroppar?

Ju fler kroppar vi ser som är naturliga och normala långt ifrån photoshoppade fantasibilder desto bättre. För desto mer kan vi identifiera oss med det vi ser runt omkring oss, och få känna att vi duger som vi är. Man FÅR se ut precis som man gör, och ingen, INGEN, inte ens fotomodellerna på bilderna är i närheten av den vansinniga illusionen av en kvinnokropp som endast existerar uppskruvad och uppdiktad på en datorskärm. Med alla dessa fotoappar och massmedias fotoshoppande säger jag bara, lita inte på allt ni ser! Det är helt sjukt att vi hetsas av någonting som är totalt ouppnåeligt, förvanskat och förvridet. Någon måste dra i nödbromsen. Och det är kanske nu som det händer. Vi hoppas.

Börja tycka om den kropp du har

Magasinet Modette ger tips på 5 effektiva sätt att börja älska din kropp på direkten

1. Sluta jämföra dig med andra

I havet av träningsbloggar, hälsotrender och skönhetsideal på sociala medier är det lätt att jämföra sig med andra och vara hård emot sin egen kropp. Sluta med det! Kom ihåg att ingen är sådär perfekt. Unna dig, ät vad du vill och uppskatta dig precis som du är. Det är det här som gör att du mår bra och älskar dig själv på riktigt. Punkt.

2. Klä dig efter dina former istället för att dölja dem

Du är vacker och har en fantastisk kropp. Ingen är som du. Se till att ta vara på det här och ta till knep i vardagen som framhäver just dina former. Det värsta du kan göra är att försöka ändra på dem. Du är du och din kropp är unik.

3. Kolla dig i spegeln och säg högt hur vacker du är

Ha som rutin att varje morgon ställa dig framför spegeln, klappa dig på magen och säg högt för dig själv ”Jag är vacker precis som jag är och jag älskar att vara jag”.Och på en sekund kommer du inse vilken superkropp du har!

4. Bli bekväm i dig själv

För att älska dig själv och din kropp behöver du vara bekväm i dig. Pusha dig själv att bära plagg som du alltid drömt om men aldrig vågat bära, gå utan smink och prova på saker du tidigare skippat. Du klarar det! Och när du väl gjort det har du bara dig själv och din fantastiska kropp att tacka.

5. Skaffa dig sunda förebilder

Det är så viktigt i livet att omringa sig och se upp till människor med bra värderingar vad gäller kropp och ideal. Och då menar vi personer som vågar vara sig själva och trivs i sin kropp. Du blir som du umgås och idealen du följer påverkar dig mer än vad du tror.

Här ett axplock med riktiga kroppar från Rihannas Savage x Fenty Lingerie Show. Visst är det skönt att se?

Detta bildspel kräver JavaScript.

Mångfald på catwalken

Vidare på det här temat kan man inte bli annat än lycklig när man ser Dolce&Gabbana’s SPRING SUMMER 2019 FASHION SHOW på Milano Fashion Week, som gick av stapeln häromdagen. Modehuset vågar bryta normer och låter alla möjliga former, åldrar och annorlunda modeller gå på catwalken.

Äldre modeller

Annorlunda modeller

Fylliga modeller

Normalviktiga modeller

Mogna modeller

De vanliga trådsmala modellerna fanns också med. Men om ni frågar mig så tittar jag hellre på skådespelerskan Monica Bellucci med sina kvinnliga, härliga former än den smala ”perfekta” unga modellen till höger. Monica B. verkar mer levande och intressant än den unga, smala som visserligen är vacker, men blank och otillgänglig i mina ögon.

Detta italienska modehus med sitt more-is-more-concept förnekade sig inte heller denna gång utan bjöd på sann skaparglädje, en riktig fröjd för ögat. Inte alls min stil, och kanske inte heller så mångas, men mycket frodigt, sevärt och upplivande. De flesta av de modellerna var dock av den gamla skolan, trådsmala. Men inte sjukt smala åtminstone.

Detta bildspel kräver JavaScript.

En annorlunda konstupplevelse

En annan fröjd för ögat, och för den delen flera sinnen, är en utställning i Paris, som jag såg i helgen. Det nya museet Atelier des Lumiere’s öppningsutställning om Gustav Klimt och Hundertwasser liknar inte någonting annat. En helt ny typ av konstupplevelse där duktiga videokonstnärer bryter upp kända konstverk och får dom att leva. Man vandrar runt bland konstverken i en enorm f.d. industrilokal och konstverken rör sig, förvandlas, åker in i varandra framför en, bakom en, och på golvet. Ut ur högtalarna strömmar operamusik och klassiska verk. Det är helt fantastiskt!

Är du på väg till Paris så rekommenderar jag verkligen den här upplevelsen. Du kommer inte att ångra dig. Just den här utställningen pågår till 6 januari. Vilken konstnär som kommer sedan vet jag inte.

Hetsen släpper med tiden

Till sist en liten påminnelse om att vi går en härlig framtid till mötes. Suzanne Brøgger har just kommit ut med en ny bok ”Norsk omelett” och intervjuas i DN häromdagen. Tidningen skriver:

Suzanne Brøgger som utsatt sig för stor exponering är verkligen nöjd med att bli äldre där hon sitter vid ett högt barbord mitt i en restaurang i Lillehammer. Osynlig.

Som unga klagar kvinnorna på att de blir betraktade som sexobjekt. Som gamla klagar de på att de inte blir det längre. Lost beauty blues. Jag klagar inte. Jag sjunger. För mig är det härligt. / S.B.

Suzanne Brøgger, 73 år

Trevlig helg! ❤

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: