web analytics
eriksdalsbadet

Eriksdalsbadet, för många ett livsnödvändigt häng, både för kropp och själ. Och för vissa OS-medaljörer även ett andra hem.

I morse såg jag Therese Alshammar i simhallen. Jag tror iallafall det var hon, jag hade inte glasögonen på mig.
I ena stunden var hon, den förmodade Therese, en mamma precis som alla andra. Hennes mörka hår var uppslängt i en slarvig knut mitt på huvudet, och hennes lilla guldklimp hasade ner från knät och började krypa runt på simhallens klinkergolv.
En stund senare var denna mamma ombytt i slimmad svart-cerise baddräkt, med simglasögon och det böljande håret nogsamt instoppat i en tättslutande mörkblå badmössa. Mamman var med ens förvandlad till en fullfjädrad simmerska. De breda axlarna och muskulösa låren skvallrade om kalibern på just denna simmerska. En OS-simmerska, en världsmästare, en flerfaldig guldmedaljör som (kan jag läsa på Wikipedia) äger världsrekordet i 50 m fjärilsim. Denna OS-simmerska som jag har lyckan att få se in action, flyger ner i vattnet och forsar fram i banan med en nästan övernaturlig fart. Hon glider upp från bassängen och forsar ner igen, med en fullkomlig kontroll över varenda muskel i kroppen. Hennes lilla bäbis sitter i en bärsele som bärs av en man, som jag gissar är barnets far. Han, också vältränad, går fram och tillbaka längs bassängkanten.
Jag funderar över om en liten människa kan ärva mammas och pappas vältränade kropp, att det på något sätt kan överföras i DNA:t, att den nya lilla människan kan ha en inbyggd lätthet att bygga muskler, att öva upp konditionen? Eller om alla startar från samma utgångsläge, från noll?
Jag tittar på när simmerskan simmar och förundras över hennes ofattbara fart och smidighet i vattnet. Har hennes nya mamma-kropp förändrat hennes simning, funderar jag. Märker hon någon skillnad? Hon har säkert fått bredare höfter på grund av graviditeten. Påverkar det isåfall simtiden?

Simning måste för övrigt vara den perfekta träningsformen för kvinnor med päronkropp. Man bygger upp muskler över axlarna och balanserar därmed höfterna/lårens bredd. Jag är en av alla dessa kvinnor med päronfigur, men det har jag nästan glömt nu. Min kropp är delvis lite förändrad, kanske på grund av all simning genom åren, men också min syn på min kropp, för att jag en gång för länge sen lärde mig hur jag skulle parera dominansen nertill genom att lägga fokus upptill. Nu tänker jag aldrig på det, något som jag förut hade komplex för. Att ha komplex förresten, what a waste of time…

När du klätt dig annorlunda kommer du att uppträda annorlunda,
och när du uppträder annorlunda kommer du att känna dig annorlunda.

Trinny & Susannah

Någon sa någon gång att det inte handlar om att vara vackrast i världen, utan att istället odla sig själv som människa, att jobba på att vara en intressant människa istället. Att lägga krutet på att se intressant ut, istället för att jobba så hårt på att vara vacker. Då fördjupas ytan, då betyder den någonting. Då berättar ytan någonting om människan som bor därinne. Det är lätt sagt, iallafall. Men kanske lite svårare att leva efter i praktiken, med all polerad yta runt omkring oss, i samhälle och media. För att inte tala om alla magasin som talar om för oss kvinnor hur vi kan bli bättre, snyggare, smalare, yngre, vackrare…

När jag klivit upp ur bassängen går jag och tvålar in min päronkropp i duschrummet. Rummet är fullt av mogna kvinnor i olika åldrar som duschar, sätter på sig baddräkt, plockar bland sina grejer. Några pratar med varandra, några skrattar åt något och jag tycker mig höra en hel del självironi. En speciell värme och generositet har spridit sig i rummet, en ickedömande acceptans och tolerans, och jag kommer på mig själv med att stå och le för mig själv. Vi kvinnor har ett särskilt sätt mot varandra, en slags unik gemenskap, och särskilt mycket sådan upp i åldrarna. Och där i simhallens duschrum en fredagsmorgon i april slår det mig ända från tårna till knoppen att jag är så oerhört glad över att jag är född till kvinna, att jag har turen att vara en av alla dessa kvinnor i världen. Vi är fantastiska. Och vi behöver varandra.

brogger_stor

Suzanne Brøgger, dagens representant för alla miljarder fantastiska kvinnor som finns, runt om i världen.

susanne brögger

Suzanne Brøgger, en grand dame.

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: