web analytics

Blog

Laddade klackar, färgers påverkan och kläders kraft

15 maj 2018,   By ,   2 Comments

Så har vi äntligen fått värme och sol, och det ordentligt! Ena veckan var det fortfarande vinterjacka som gällde, och vips så blev det badväder! Här svänger det snabbt minsann, så här i hänryckningens tid. Längtan efter en ny sommarklänning är stor.

Klackdebatt

Intressant att följa den senaste tidens debatt i DN om höga klackars vara eller icke vara.

En Nicole Valencia startade diskussionen med brasklappen ”Att bära högklackat är att acceptera kvinnoförtryck.” På det kom sedan ett svar som försvarade de höga klackarna, och sedan följde ett par till inlägg. Debatten går att läsa i sin helhet i DN 

Jag tycker dock inte att man behöver ta ställning för eller emot.

Dels kan man väl få växla om efter humör och tillfälle, och dels är man väl bara ett offer om man bär höga klackar mot sin vilja, eller trycker på dom fastän man inte kan gå i dom, av olika anledningar, t.ex. för att det gör förbaskat ont.

Jag tror dock att de allra flesta själva väljer vad de vill gå i för sorts skor. Åtminstone vi som har kommit lite till åren, då vi lyssnar mer till oss själva än vad andra tycker och tänker. Om inte så bestämmer våra fötter åt oss, beroende på vilka fötter vi begåvats med från start. Själv har jag mjuka, känsliga fötter som säger ifrån när de behöver vila. Vilket är ganska ofta. Så jag varierar klackhöjden. De allra högsta klackskorna fick jag rensa ut häromåret. Mina fötter strejkade helt.

Här kan du läsa inlägget jag skrev om höga klackar då, 2016.

Låga klackar och mogna kvinnor är det nya svarta

Det som dessutom komplicerar det hela, och gör att det inte riktigt är så enkelt som att bara ta ställning för eller emot de höga klackarna, är vad som ligger inbakat i den höga klacken.

Dels är det signaler av femininitet, och en viss dos power. Det är också det estetiska som att kjol och klänning många gånger blir så mycket snyggare parat med höga klackar. Det är även den eventuella modegraden. Och det är själva känslan av att bära klack. Man sträcker på ryggen, man rör sig framåt på ett annat sätt, man känner sig troligtvis lite kvinnligare, man gungar med höfterna när man går. Det var den positiva sidan det.

Men likväl finns det negativa sidor som många upplever (dock inte alla), att det klämmer och trycker, att det gör ännu ondare efter ett tag, och ännu mycket ondare efter en hel kväll. Man kan utveckla hallux valgus. Man förkortar sina hälsenor. Man kan få ont under trampdynan. Mera ingående om allt detta kan man läsa i det tidigare inlägget jag hänvisar till högre upp.

Att ha en nyanserad hållning till klackarnas vara eller inte tror jag är det bästa, eftersom frågan inte går att förenkla till endast en ja-sida eller nej-sida. Som så mycket annat här i livet. Det mesta är visst inte riktigt så svartvitt som vi trodde i vår ungdom, eller hur?

Kläders och färgers signaler

Kläder och accessoarer har ett spännande och starkt inbyggt signalsystem. Det var det, förutom det estetiska som drog mig till klädernas härliga värld en gång i begynnelsen. På den stora teatern där jag jobbade en tid, kunde ett par röda strumpor på en manlig skådespelare skrika ut ett meddelande lika starkt som ett vrål skulle göra på scenen. ”Se mig, jag är speciell, jag är udda, har eventuellt lite märkliga böjelser, är lite konstnärlig, bohemisk, egensinnig, har kanske dolda motiv, tänker utanför boxen, går min egen väg… Scenografen och kostymörens mycket medvetna tanke bakom, styrde med säker hand hur publiken skulle komma att uppfatta pjäsen, ja hela helhetsupplevelsen.

Varuhuset Åhléns senaste reklamkampanj fokuserar på det faktum att kläder signalerar. Både till bäraren och omgivningen.

Bland annat kan man läsa om en studie som forskarna Joy V. Peluchette och Katherine Karl utförde, som visar att man presterar bättre och känner sig mer auktoritär, trovärdig och kompetent om man även när man jobbar hemifrån, skippar ”hemmaplaggen” och istället klär sig mer genomtänkt och medvetet ”kontorsklädd”.

En annan studie, genomförd av docenten Francesca Gino från Harvard Business School, visar att människor som står ut från mängden genom kläder eller beteenden faktiskt ses som att de har högre status och kompetens än personer som ordnar sig i ledet och följer klädkoden.

Dr. Russell Hill och Dr. Robert Barton, forskare inom antropologi vid University of Durham, har funnit ett samband mellan färger och prestationer i sportsammanhang. Inom flera idrotter fann de att sannolikheten att vinna konsekvent ökar om deltagaren bär rött.

Spännande forskning, eller hur?

Läs Åhléns reklamkampanj i sin helhet här.

Häromveckan kunde man läsa i DN att en del av hemligheten bakom IFK Kristianstads framgångar, som spelar sin sjätte SM-final i handboll på sju år, sägs bero på den orange färgen.

– Vi har jobbat jättemycket med färgen, säger den avgående klubbchefen Nikolas Larsson.

I dag genomsyrar färgen det mesta i klubben.

– Vi lyckades tidigt få Kristianstad att verkligen känna samhörighet kring laget och den här klubben. Den orange färgen har sedan spritt sig djupare in i stan, säger Nikolas Larsson.

Jag brukar med jämna mellanrum skriva om vad olika färger signalerar, och nu är det dags igen. Färg, eller det som vi uppfattar som färg är egentligen reflekterande ljus, eller elektromagnetisk strålning i olika, bestämda våglängder.

Rött har en stark vibration som gör att den stannar i sinnet och har en stark attraktion som drar folk till sig.

Orange associeras med energiska och dominanta personer, men är också en mycket social färg som öppnar upp, känns modern och kreativ, och stimulerar ämnesomsättningen.

Gult är en positiv färg som piggar upp och stimulerar intellektet, men kan även orsaka frustration såväl ilska om färgen finns i ett litet rum med en intensiv nyans.

Grönt är en färg som består av blått och gult, så den anses vara en mittpunkt mellan känslor och resonemang. Den är balanserande då den är både lugnande och stimulerande. Den signalerar föga överaskande, miljömedvetenhet, hälsa och naturlighet.

Den blå färgen för tankarna till hav, himmel, luft och sans. Den har en lugnande, avslappnande effekt. Den blå färgen verkar förtroendeingivande, motiverar vila och tysthet. Den sänker kroppstemperaturen och pulsen. Blått tröttar inte ut våra ögon, så den kan utnyttjas på stora ytor. Men för mycket av det blåa kan göra oss nedstämda, vi känner av bluesen i själen.

Lila signalerar kreativitet och andlighet. Färgen har pondus och i sin kombination av rött och blått har den inneboende hetta och svalka i ett.

Hör vad psykologen och professorn Karen Pine har att säga för intressant om kläder och signaler på Youtube.

Så nu vet vi.

Då är det bara att fläska på med färg och ge sig ut i det härliga sommarvädret! Om du behöver vässa på imagen eller behöver lägga till extra energi, vill säga. Eller om det är ”du”, bara.

Annars, om du är ledig, inte hör till de färgstarka, eller bara vill välja den mer avslappnade looken, så kan du enligt Max Mara se så här skön och sommarloj ut istället. Signalen är definitivt ledig och avkopplad, inte sant?

Ha det fint! Relaterad bild


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: