web analytics

Nej hörrni, jag börjar tröttna på höga klackar nu.

Lite klack är ok, jag pratar inte om helplatt forever. Men de där allra högsta, de värsta, klackarna som orsakar smärta nästan omedelbart när vi tar på oss skorna, det är dom jag menar. Jag tycker inte ens att det är snyggt med sådana skor längre. Det ser bara offeraktigt ut.

Men främst av allt kräva mina fötter nu bekvämlighet. Det går inte längre. Dom protesterar. Jag har nått vägs ände. Jag kommer härmed att göra mig av med mina högsta klackar i garderoben. För jag vill inte längre göra mina fötter illa. Dom gör ett fantastiskt hårt jobb, och ska hänga med ett bra tag till, hade jag tänkt mig. Dom förtjänar ett bättre öde. Nu åker styltorna ut ur min garderob!

Och jag är tydligen inte ensam om ifrågasättandet av dom höga klackarna. Det börjar grymtas och puttras lite överallt nu. Nyheten om Victoria Beckhams dumpning av höga klackar för ett tag sedan t.ex, väckte ett stort intresse på nätet. Läs om henne i ett tidigare inlägg.

Jag kan tänka mig att vi ser början på en ny era nu, en gryning för mer humana skor. Vi kvinnor har ingen lust längre att strutta runt i tortyrredskap. Vi har viktigare saker för oss.

Den senaste i raden som gör radikalt uppror är Julia Roberts, alldeles precis nyligen, under filmfestivalen som pågår i Cannes. Hon gick helt sonika barfota uppför den röda trappan. Och hon gjorde det leendes och skrattandes! Heja Julia!

Läs mer

Nu var Julias agerande kanske mer en protest mot de fåniga reglerna som gäller att kvinnorna tydligen SKA bära högklackat på galan, än att hon får ont i fötterna. Eller kanske det var både och? Hur som helst är det uppfriskande att se.

Jag lider, alltså finns jag är inget som biter på oss kvinnor längre, med andra ord. Egentligen är det konstigt att det pågått så länge som det gjort, dessa plågor som vi utsatt oss för i decennier. Men idealet håller alltså på att uppluckras. Tack och lov.

As smoking is to human breath, so the stiletto is to a woman’s stride.” som stilprofeten André Leon Talley uttrycker det.

”Oh, womenfolk, as we once burned our bras could we not torch the footwear crucifying us? How about this Independence Day? Our feet and spines will unknot, and high heels will fade from consciousness along with foot-binding and rib removal to shrink your waist.” läser jag vidare i artikeln i The New Yorker.

201311261727244250759987_sbig

Fakta om fötter och höga klackar från nätet;

”När du sätter dina bara fötter i marken tar den främre delen (fotkulan) 43% av din tyngd för varje steg, medan hälen absorberar övriga 57%.

Om klacken är 4 cm hög byter dessa procentsatser plats. När klacken är 6 cm är andelen av tyngden som hamnar på tårna uppe i 75%. När klacken är över 10 cm vilar 90% av tyngden på fotkulan.

Men sanningen är att det inte är bra att inte ha någon form av klack heller som vi förklarade tidigare. Det bästa alternativet är att bära klackar som är ungefär 2 cm höga så att tyngden på fotkulan och hälbenet är mer balanserat med 50% på varje del. De bör inte vara högre än 3 cm. Om du gillar höga klackar, välj platåskor som inte skadar dina fötter lika mycket.

Om du bär klackar då och då, när du går ut eller vid speciella tillfällen, är det inga problem. Vad du inte bör göra är att bära dem varje dag timmar i sträck, som till exempel på jobbet.

Om du inte kan bära något annat på jobbet är det en bra idé att ha ett annat par i väskan. På väg till och från jobbet kan du bära ett bekvämare par medan du har på dig klackskorna under arbetstid. Om du sitter vid ett skrivbord kan du ta av dig dem och sätta på dig dem när din chef kommer eller när du ska in på ett möte.

Det är också bra att veta att ju smalare skorna är desto mindre skada kommer de att orsaka dig. I fråga om materialet är den bästa typen läder. Dina tår immobiliseras och rör sig inte ”fritt”.”

ur stegforhalsa.se

Mer läsning:

http://nyheter24.se/nyheter/forskning/803418-11-saker-du-inte-visste-om-hogklackat

http://iform.se/halsa/forebyggande/fotskador-radda-dina-fotter-nu

Som tur är finns det så många fina, lågklackade skor på marknaden just nu. Varför inte ett par loafers? Gärna i lackat skinn för elegansen. Eller ett par slingback med blockklack. Eller ett par med kitten heels, när det är dags för kjol eller klänning? Jag vet, det är inte lika snyggt. Men vi behåller bekvämligheten, humöret och fötterna just nu, och för framtiden. Man kan ju fråga sig vad som är viktigast?

Här har jag hittat några shyssta exempel på bekvämt men inte trist för det, hos Zalando.

Jag tror att vi måste, och också kommer att vänja oss vid att se på skor med nya ögon med tiden.

Mogna kvinnor

Har du också märkt hur nätet svämmar över med foton på äldre kvinnor just nu?

Det är fantastiskt att se hur ålder har fått en hög status, att reklammakarna fattat att vi som varit med ett tag också vill känna igen oss i media. Vetskapen att media inte endast vänder sig till de unga är viktig.

Vi är ju en enorm grupp, och vi är ju också de som generellt sett besitter en känsla för kvalitet och också har råd med den. Smarta affärskvinnor och män vet att utnyttja det. Gärna för mig! Det är positivt att också vi erfarna syns i flödet. Vi är att räkna med, vi är en kraft, en maktfaktor som man gör klokt i att inte glömma bort.

Från Moodgallerians senaste annons t.ex. Cool är bara förnamnet!

Bilderna på 80-åriga Livia som sminkats av sitt barnbarn Tea Flego har gått viralt den senaste veckan.

Visst blev Livia smashing!

livia tea flego

Vi lever just nu i en hyllning till den mogna kvinnan, är inte det underbart? Det är får vi hoppas, bara början…

En sak av alla saker, som är fantastiska när man hamnat i den mogna skaran kvinnor, är generositeten och värmen oss emellan. Påtagligt ofta möter jag andra kvinnor i min ålder och i mötet ler vi båda. I ett slags samförstånd. Här är vi, systrar, och vi visar att vi gillar vad vi ser. Kanske tänker vi undermedvetet att vi inte är rivaler längre, att vi stället kan se varandra med kärlek istället för misstro och avund, jag vet inte. Men hur som helst är det en underbar upptäckt.

Jag tycker om ödmjukheten, toleransen och lugnet i den här åldern. Man noterar saker med ett upphöjt lugn och kommenterar saker och ting lakoniskt istället för upprört. Njae, inte alltid då. Men även om det inte alltid blir sådär upphöjt och skönt, så har iallafall det förr så svullna egot äntligen lugnat ner sig och antagit en mer hanterbar storlek, som ger utrymme även för andra att finnas till. För det flesta, och för det mesta, iallafall, tror jag.

En skön helg på er alla!

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: