web analytics
FW14 GEORGINE NEW YORK 2/9/2014

Röd pennkjol i skinn från Georgine FW14, New York.
Foto: fashiontographer.com

MarilynMonroe-Pencil-Skirts - kopia

Marilyn Monroe, i en av sina pennkjolar.

Älskade pennkjolen. Många kvinnors favoritplagg. Jag, inget undantag. Pennkjolen är mitt mest älskade plagg, av alla kategorier.

Den klassiska, raka, smala, åtsittande pennkjolen introducerades under sent 40-tal av Christian Dior. Han beskrev kjolen som en kjol med H-linje, i stark kontrast till den helvida kjolen i hans New Look som hade en A-linje. Pennkjolen blev snabbt populär, och då speciellt på kontoren. Kvinnor längtade efter ett nytt mode efter andra världskrigets framfart, och i kombination med efterkrigets stora brist på tygmaterial så blev den smala kjolen en succé. Dåtidens filmstjärnor som Audrey Hepburn, Ava Gardner, Grace Kelly och Marilyn Monroe älskade att bära den kroppsnära kjolen. Pennkjolen blev ett plagg att visa upp sig i, ett plagg som gav den hett eftertraktade timglas-silhuetten, ett plagg som ”kramade kvinnors kurvor”. Bombnedslaget var fött.

Läs mer om pennkjolens historia.

I bildgalleriet nedan ser du några av de gamla filmikonerna med förkärlek för pennkjolar.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Pennkjolen är fantastiskt mångsidig, och din bästa vän i garderoben. Den blir vad du vill den ska vara, beroende på vad du adderar till, hur du stylar den.
Den kan vara strikt, sexig, avspänd, lättburen, praktisk, bekväm, kvinnlig, damig, förförisk, vanlig, edgy, festfin, vampig eller classy. Den kan vara ett riktigt powerplagg. Eller riktigt tråkig. Eller spännande. Och superinne. Aldrig är den ute. En klassiker värd att satsa på, med andra ord. Och särskilt då den mest självklara klassikern, den svarta pennkjolen.
Men även gråa, vita, färgstarka, mönstrade, stickade kjolar, och pennkjolar i skinn, är fantastiskt användningsbara. Paradoxalt nog har pennkjolen trots sin otroliga anpassningsförmåga ändå alltid en inbyggd impact på omgivningen med sin ultimata kvinnlighet, som gör att den aldrig går ur tiden. Den funkar i alla lägen. Utom på cykelturen och på båten då kanske.
Variationerna av pennkjolen är oändliga. Den kan vara kort eller längre, tajt eller draperad, stum eller stretchig, den kan ha slits eller inte, den kan vara slät eller avancerat uppbyggd i olika delar, den kan vara strikt business eller avspänd, den kan vara gjord av ull, trikåtyg, siden, bomull, skinn, spets, vara stickad eller t.o.m. virkad.
Det finns en pennkjol för alla. Knepet är hur du stylar den.

När du ska välja typ av pennkjol, börja med att fråga dig först vilken del av kroppen du vill framhäva, underdelen eller överdelen.

  • För dig som väljer överdelen föreslår jag en svart, eller annan mörk, eller möjligtvis grå kjol, som du adderar med en intressant topp som drar blickarna till sig, alternativt ett statement-smycke som leder blickarna till ansiktet.
  • För dig som vill framhäva nederdelen är det färgstarkt, mönster, skinn, gärna i färg, eller strumpbyxor i färg som gäller, i kombination med en stilren topp.

Så här stylar du en Casual look.
Det mest bekväma är en stretchig pennkjol. Bär tanklinne, stor stickad tröja, ankelboots, mc-boots, converse eller herrskor till. Stoppa in tröjan för en skarpare silhuett.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Så här stylar du en Classy look.
Addera blus, kvalitetsaccessoarer, snygga, klassiska skor som t.ex. svarta pumps och ev. päls, gärna fusk. Håll det stilrent och elegant, och gå inte till några överdrifter.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Så här stylar du en Edgy look.
Var djärv och satsa på attityd, och då särskilt med skorna. Mixa kontraster med varandra.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Så här stylar du en Sexy look.
Se upp så att det inte tippar över till det smaklösa, till trash-avdelningen. Visar du t.ex. mycket hud upptill, kör strikt och lugnt nertill. Bär du kort kjol, håll det striktare upptill och undvik 12 cm-klackarna. Och rensa bland accessoarerna! Ett statementsmycke räcker.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Så här stylar du en mjukt Feminin look. Mjuka färger, mjuka material och inga överdrifter.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Så här stylar du en Party look. Glittrigt, glansigt, färgstarkt, iögonfallande smycken och läckra skor.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Så här stylar du en Business look. Stramt, klassiskt, inte för tajt, sexigt, eller färgglatt.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Pennkjolen är ständigt på tapeten, säsong efter säsong. Så här såg det ut hösten 2008.

pencil_skirts_fall_2008_vera_wang_e - runwaydaily

Så här ser det ut i höst.
Först ut är Mes Dames’ version.

MDMD17

Jean Paul Gaultier designar för Lindex.

j-p-gaultier-lindex8 j-p-gaultier-lindex7

Fler som tror på pennkjolen i höst.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Har du ingen pennkjol än, rekommenderar jag starkt att du skaffar dig en. Du kommer inte att ångra dig. Är du ovan att bära tajta kjolar välj en med stretch.

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: