web analytics
10476496_314346588730404_9103331701303648983_n

Stockholm hukar under den senaste tidens gråtunga skyar.

Det tog lite längre tid än vad jag hade tänkt att skriva ett nytt inlägg. Internetuppkopplingen på landet bestämde sig för att bara krångla. Men nu är jag i stan och kan skriva igen.
När jag klev över tröskeln här hemma kunde jag konstatera att krukväxterna hade klarat sig bra i lägenheten under den här minst sagt, svala starten på sommarsemestern. Något positivt med sommaren som kom av sig, iallafall. Jag kollade igenom posthögen och bland räkningar och reklamblad hittade jag 1,6 miljonerklubbens medlemstidning. I den kunde jag läsa en glatt överraskande artikel.
Läkemedelsföretaget Pfizer har gjort en sifoundersökning om svenskarnas syn på åldrande, och rapporten visar att vi svenskar har en positiv inställning till att åldras!

”Lyckan kommer med åldern – så älska att åldras” heter rubriken till artikeln, och bara rubriken gav mig en stärkande tankeställare, en skjuts framåt, och fyllde mig nästan med lite pirrande förväntan. ”Livet tar inte slut efter sextio, tvärtom tycks det börja då. Om fler förstod och visste att uppskatta det, då skulle förmodligen fler arbeta aktivt med sin hälsa genom livet”, säger Christina Alstrén Eriksson, kommunikationsdirektör på Pfizer.

10433154_314346528730410_2099425988236428463_n

Du hittar hela rapporten Älska att åldras här.

I rapporten Älska att åldras har drygt 3800 svenskar inom målgruppen 16–79 år svarat på frågor om hur de ser på åldrande, vad som är viktigt för att känna lycka och hur nöjda de är med olika aspekter av sina liv. De flesta tror att vi är som mest lyckliga mellan 40-49 år, men rapporten visar att de som är över 60 är de som är allra lyckligast. 20-29-åringarna är de som är minst lyckliga. Christina säger, vilket verkligen har sin poäng, ”Det är anmärkningsvärt att så många av oss strävar mot evig ungdom när vi är så rörande överens om att tiden är som minst lycklig i yngre år”. Det tål att tänka på.

Så här beskrivs 50+are i rapporten.
”50–59-åringarna är mer nöjda med sina liv än de som är yngre, men mindre nöjda än de som är äldre. De är mer nöjda med sin relation, sitt samliv, sin familj, sin fritid och sina vänner än vad 40–49 åringarna är. Nu ökar vikten av god hälsa markant, vilket blir på bekostnad av familjens betydelse. Även om 50–59-åringarna på det stora hela är nöjda med sin hälsa förblir vikten ett lika stort problem för den här åldersgruppen som för 40–49-åringarna. Stressen minskar däremot nu, och motionsvanorna förbättras. Fler än i de yngre åldersgrupperna arbetar aktivt med sin hälsa och en av fem planerar att genomföra ett proaktivt hälsotest. Ekonomiskt ser livet betydligt bättre ut för 50–59-åringarna än det gör för 40–49-åringarna. Ingen annan åldersgrupp är heller så nöjd med sin arbetssituation, även om de tror att karriären hade sin topp vid 40–49. Trots att 50–59-åringarna tror att det yttre är som bäst mellan 20–29 så är de själva mer nöjda med sitt utseende än någonsin. Knappt en av tio 50–59-åringar anser sig missnöjd med sitt yttre. 50–59-åringarna är mer positiva till att åldras än de yngre men något mindre positiva än de som är äldre. Det som lockar med åldrandet är friheten att få göra som man vill. Rädslan att dö är mindre nu än hos tidigare åldersgrupper. Inom denna åldersgrupp är det flest som tycker att det råder en negativ bild kring åldrandet i samhället.”

Intressant.
Ja, jag säger som Hjalmar Söderberg ”Det är skönt att bli gammal. Att vara ung var för djävligt.”
Han sa också så klokt ”Man vill inte vara den man är. Man vill vara den man inbillar sig att man är.” Det uttrycket tycker jag går att förhålla sig till med tanke på hur det är att åldras. Med åldern accepterar vi den vi är på ett annat sätt än vad vi försökte med som unga. Som äldre har vi förhoppningsvis inga illusioner om hur vi vill vara, vi bara är, och hetsar inte upp oss så mycket runt omkring det. Det är det jag tycker är bäst med den här åldern, det är inte så mycket kamp inombords om hur man borde vara, eller vill vara. Det är bara att vara, rakt upp och ner, utan krångel. Det är kanske lättare sagt än gjort ibland, men ändå, ja du fattar vad jag menar. Och dom här dagarna då man tillåter sig mer, då man är snällare mot sig själv, dom blir allt fler och fler. För trots att ytan kanske var… låt säga, mer skinande i ungdomen, så känner jag mig ändå vackrare och mer tillfreds nu än vad jag gjorde då. Ja, kanske inte varje dag då, men på det stora taget. Och visst är det väl så för de allra flesta av oss? Det hoppas jag iallafall, innerligen. Det är lätt att tro att det är ytan som spelar huvudrollen i den tid vi lever i, men det som ytan bottnar i måste väl ändå vara en näringsrik, livgivande och harmonisk mylla för att växtligheten ska bli frodig och bra. Och den myllan tar sin tid för att multna till ett mustigt resultat. Eller hur?

Efter dessa trädgårdsdoftande metaforer vill jag tipsa om något så världsligt som DV:s stylingknep om hur du kan trolla fram längre ben. Jo, för det är ju inget fel att vara nöjd med både insidan och utsidan, eller hur? Tipsen gäller inte bara för den som är kort i rocken, benen kommer lätt i fokus på sommaren (om vädret tillåter…) och då händer det att man vill slipa på proportionerna en aning, för att helheten ska bli bättre.
Enjoy!

En annan sak jag så gärna vill tipsa om är en länk med underbara foton. ”50 Classy People From The Past Who Remind Us What ”Cool” Really Means!”
Här följer några smakprov. 
So u think u’r cool…?

Hörs snart igen! Stay cool!
Peace alla underbara VV-sisters därute!

fotomontage Sir Winston Churchill gör VV-tecknet

Sir Winston Churchill. Såklart med sitt berömda Vivecas Vänner-tecken, VV.

 

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: