web analytics

Foundation, puder, concealer, primer, serum, solpuder, rouge… Någonsin funderat över i vilken ordning allt ska läggas på?

Vi kom att tala om det jag och min vän A. häromdagen, precis som jag pratade med en annan vän om detta, för inte alls så länge sedan. Det är inte konstigt om det verkar vara en hel vetenskap, för det är ju faktiskt inte helt uppenbart i vilken ordning saker ting ska läggas på. Särskilt inte för vår generation kvinnor där många av oss växte upp på 70-talet utan att ens titta åt sminkburkarna. Använde vi smink så var det en enkel match; mascara, eventuellt lite ögonskugga eller kajal, läppglans och sen var det klart!

Så låt oss spalta upp ordningen som gäller nuförtiden, en gång för alla. Särskilt för oss 50+are. Och då tänker jag speciellt på primern, den oumbärliga.

Efter ett rentvättat ansiktet börjar du med;

  1. Serum, eventuellt. Men inte nödvändigt.
  2. Ansiktskräm
  3. Primer
  4. Foundation
  5. Concealer. Har hört att det smartaste sättet att sätta på concealer är efter att foundation lagts på. (Överkurs; Använd två olika concealers, en för ringar under ögonen och andra mörka partier (med rödton i) och en för fläckar, prickar, ytliga blodkärl och annat som har en rodnad i sig (med grönton i) .
  6. Transparent puder som håller allt på plats
  7. Rouge/solpuder. (Har man cremerouge läggs den på innan det transparenta pudret.)
  8. Ögonmake
  9. Läppstift

Med de här lagren kommer man långt. Så för mig och andra som inte hyser särskilt stort intresse för makeup-produkter, så räcker detta. Även om det ju finns fler lager man kan lägga på, om man så önskar.

Askungekräm

Har ni hört talas om askungekrämer? Krämer som på några få minuter ska föryngra din hud, strama åt huden och minska rynkor och ge ditt ansikte ett piggare utseende? Det låter som ett mirakel, eller hur, men de ska visst funka vad jag hört. Jag har inte prövat än, men snart kommer en inköpt Clarinskräm i brevlådan, och sen kan jag säga hur den funkade på mig. Clarins Beauty Flash Balm’s innehåll låter iallafall betryggande, det ingår bl a trollhassel, olivextrakt, algextrakt, bisabolol (=kamomillblomma) och risstärkelse.

Kollagen

En annan produkt som jag redan har provat och tycker fungerar bra, är det så omtalade kollagenet. Ett naturligt protein som utgör den största delen av kroppens strukturella uppbyggnad. Kollagen utgör en tredjedel av allt protein i kroppen och förekommer framför allt i stödjevävnad som hud, ben och senor. Hela 70 procent av huden består av kollagen, men mängden minskar med åldern, och därav bildas det rynkor. Nedbrytningsprocessen börjar redan vid 25 års ålder och mängden kollagen minskar därefter med cirka en procent varje år. Så det känns helt tryggt att tillföra det, och jag valde att göra det i tablettform. Det marina kollagenet, så kallat peptan-kollagen har en aminosyrasammansättning som är identisk med huden och är att föredra framför andra.

Tips! Här hemma är kollagen rätt dyrt, men jag hittade kollagen med goda referenser på amazon.uk för en spottstyver! Sök på Pure Marine Collagen Capsules 60 x 600mg.

Jag teståt i bara en månad och fick flera spontana kommentarer om hur fräsch jag såg ut! Inte så dumt.

Läs mer om kollagen här

Det var ansiktet det. Där det tack vare makeup går att korrigera och putsa till en del av det som årens framfart ställt till med.

Den åldrande kroppen

Med kroppen är det dock lite värre. Man kan alltid hålla sig i form, men förändringarna är som de är, och ingen korrigering står att finna om man inte vill göra någonting på artificiell väg. Och det är det inte alla som vill. Jag vill definitivt inte. Och då står man där framför spegeln en dag, mer eller mindre chockad över vad man ser, och undrar över vad i hela friden det är som har hänt?!

Plötsligt blickar en medelålders kvinna tillbaka mot en. En kvinna med bullar både här och där. Kläderna har börjat strama, de sitter inte längre lika tipptopp som förr. Kroppen har uppenbarligen förändrats. Inte bara det att kilona har börjat fastna, utan det tycks också som om de blivit omplacerade över hela kroppen. Man känner inte igen sig själv längre. Vad var det som hände?

IMG_6052 IMG_6056

Jo, vi blev äldre, kroppen begav sig söderut och vi gick in i klimakteriet. Och när vi kommer ut på andra sidan så är det en annan kvinna vi är tvungna att lära känna än den kvinna vi en gång var. Snopet och lite sorgligt. Men oundvikligt. Vi vet ju alla hur det slutar en dag och någon gång där på vägen måste ju ”förfallet” börja. Så är det ju bara.

Här en video som i rekordfart visar åldrandet i ett ansikte. (Videon som ursprungligen är på 5 min. finns att finna i sin helhel, på youtube också.)

Det bästa man kan göra är att möta förändringarna med humor, tror jag. Och tänka att vi inte är ensamma om det. Så småningom lär vi väl försonas med det.

FullSizeRender

Med goda förebilder som exempelvis Diane Keaton, Helen Mirren, Meryl Streep, Geena Davies, Julianne Moore så ska vi nog klara det här med att åldras också. Kan dom så kan vi! Eller hur? Och som någon klok sa, det är inte alla som ens får glädjen att vara med om det.

Ha en fin vecka!

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: