web analytics

Graderna börjar trilla under nollstrecket nu, och snön har redan börjat falla i de norra delarna av Sverige. Vintern är här.

Jag måste medge att jag har haft svårigheter att skriva ett nytt blogginlägg nu som inte handlar om senaste veckans hemska händelser i världen, som inte väcker frågor om vart vi är på väg och handlar om oron över hur det ska gå.

Men eftersom det här är en blogg om mode och femtioplussare så tänker jag att jag gör bäst i att lämna ämnet därhän och koncentrera mig på det som är mitt område. För vår vardag fortsätter ju trots allt fruktansvärt som pågår. Ingen blir hjälpt för att vi som kan, inte tacksamt utnyttjar det vi har, för att vi inte fortsätter att leva våra liv så gott det går. Inget blir bättre för att vi inte fortsätter ta hand om oss. Vi måste fortsätta gå upp ur sängen och klä oss om mornarna, och sätta på vårt ansikte och gå ut och möta världen. Vi behöver fortsätta att känna oss bra och kapabla att göra skillnad. Inget behöver utesluta det andra. Garderobsrensningen kan leda till varma kläder för de nyanlända flyktingar som kommer t.ex. Den efterlängtade ordningen och strukturen bland våra kläder låter oss behålla energin på morgonen och gör oss mer fokuserade på att göra bra.

Det kanske låter ytligt och dumt men det hjälper ofta i sådana här perioder i livet när det känns tungt, att fortsätta med att klä sig fint, och att möta ett skapligt ansikte i spegeln. Man får skjuts till att ta hand om sig själv och sitt liv, man samlar energi till att göra någonting vettigt. Lurar man sig själv till att man mår bättre än vad man gör, är det inte sällan som man också åstadkommer bättre. Fake it til you make it, som det heter. Kläderna kan ”hålla ihop” en, och några drag med makeupborsten och lite mascara ger ansiktet den där lystern som gör att det är lättare att komma igång. Om det är dig totalt främmande, så är det värt att prova iallafall. Det tar inte bort något av eländet, men det kan få oss att iallafall må en smula bättre.

Makeup, ja. Det kan jag inte mycket om. Mode ja, men makeup nej. Jag är helt enkelt inte särskilt intresserad, och har aldrig varit. Som tonåring på 70-talet var det mycket go natural. Högst lite kajal, mascara och kanske läppglans fick landa i mitt fejs. Nuförtiden är det kanske lite mer avancerat än så, men jag har definitivt ingen vidare koll på märken och produkter.

Men så mycket har jag iallafall förstått och lärt mig, att smink är värt att använda. Också med ganska få medel kan man åstadkomma mycket, som i sin tur gör en hel del för helheten och välbefinnandet. Så jag sminkar mig. Men inte särskilt mycket. Och det är tydligen grejen med det äldre ansiktet, har jag förstått. Resultatet får gärna bli relativt osminkat.

Cindy Joseph, 64, modell sent i livet och grundaren till makeupmärket Boom säger;

”The older you get, the less makeup you should wear. It’s not a blank canvas anymore.”

cindy joseph

Cindy Joseph

Hon satsar på pro-aging istället för antiaging, och ger följande tips:

1. Use cream-based, not powder-based cosmetics on your face. Powder adds texture to skin that already has developed texture.

2. A good rule of thumb for lipstick is to find a tone that matches your inner lip or gums.

3. Women older than 50 tend to lose definition in their eyebrows. Just go with that. Don’t recreate the brows you had in your 20s.

4. This is a hard one, but do not wear any eye shadow at all (and especially no contour eye shadow in the crease because it gives the appearance of deepening the crease). A little bit of mascara is OK.

5. If you’re going to use a foundation to even out skin tone, find one that gives coverage but doesn’t add texture. Be willing to spend money on a foundation and take your time to experiment and find the exact right shade. Matching your skin tone exactly is critical.

Se henne in action och läs mer i länken, Cindy Joseph’s makeup-tips

Och här en länk till 15 andra makeup-tips.

Men nu gör ju inte makeup allt för oss. Det finns andra mer djupgående saker, som också avspeglar sig i kropp och ansikte. Attityder som ger oss det där eftersträvansvärda skimret i ansiktet, spänsten i kroppen, och fortsatt glädje i att leva.

ingmari

Ingmari Lamy verkar ha ”fattat hur”.

Jag ska försöka våga mig på en lista med sådana saker. Saker som jag har läst, saker som jag samlat på mig genom åren, antingen genom att lyssna på andra eller genom att ha upplevt det själv. Du kan säkert själv lägga till några saker.

  1. Håll igång passionen. Inte bara i kärleken till din partner, utan också din egen passion för någonting, vad det nu kan vara. Måleri, trädgård, poesi, tango, forskning & vetenskap, makramé, hattar, motorer, historia, segling, udda insekter… Boosta din egen inre värld. Bejaka den där elden i dig som brinner för något som är viktigt. För dig. Att leva sin dröm är någonting vackert. Vi tar tillvara det liv vi fått till skänks.
  2. Odla din medkänsla, empati, kärlek. Att ge kärlek och att ta emot kärlek gör oss till vackra människor, både på insidan och på utsidan.
  3. Motionera med måtta. Lagom är bäst.
  4. Den mogna kroppen gör sig påmind med lite ömt där, lite värk där. Men behåll gnället för dig själv, tyng inte andra med det, de har nog med sina egna problem. Inget blir bättre för att man klagar. Snarare tvärtom.
  5. Håll igång intellektet. Var vaken. Var öppen för att lära dig nya saker, läs, var nyfiken, häng med.
  6. Behåll äventyrslusten, följ dina eller andras spontana infall. Livet är kort, det är synd att inte ha roligt.
  7. Ha tillit till livet, våga tro på att livet alltid vet bäst. Låt dig ledas genom djupa dalar och upp på höga toppar och tänk att allt är övergående. Ge aldrig upp.

I övrigt har jag bara lust att som i julsången säga;

Let it snow, let it snow, let it snow.

Sången skrevs av Sammy Cahn och Jule Styne 1945 i Hollywood, Californien, under en värmebölja, som fick Cahn och Styne att längta efter svalka.

Om ändå lite snö skulle kunna dämpa och fungera som en symbolisk svalka på det upphettade världsläget.

Kram allihopa!

https://i0.wp.com/www.art.satto.org/wp-content/uploads/2015/10/zima4.gif

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: