web analytics

Varuhuset Åhléns fortsätter att ställa frågor genom att belysa vedertagna uppfattningar om mode. Den här gången tittar de närmare på klädmaktsordningen, dvs. kläder för män vs kvinnor och laddningen däremellan. Det är intressant. Det anses ju mycket coolare om en kvinna klär sig i manskläder än tvärtom, eller hur? Varför är det så?

Den här lilla filmen kanske har svaret.

Många gånger kan det vara en god idé att titta på kläder på herravdelningen för oss kvinnor. Särskilt när det gäller pullovers, och kanske en och annan byxa. Förbluffande ofta är materialen bättre och priserna bättre. Det är faktiskt upprörande att tillverkarna tycker sig komma undan med sämre kvalitet för kvinnor. De utnyttjar det faktum att vi kvinnor är mer shoppingbenägna, åtminstone när det gäller kläder. Så cyniskt.

Så glöm inte att spana in herravdelningen ibland.

Vi kvinnor har anammat många plagg som kommit från mannen ursprungligen, som till exempel byxan och skjortan. Men det var först 1920 som kvinnor började bära byxor på ett modemässigt sätt. Innan dess hade kvinnor använt byxan i samband med sekelskiftets nya uppfinning, cykeln, i slutet av 1800-talet. Det var ju omöjligt att cykla i den tidens kjolar.

I Frankrike har byxor faktiskt varit förbjudna att använda för kvinnor ända fram till år 2013!!! Då togs den 213 år gamla lagen bort som förbjuder kvinnor att bära plagget, som förr ansågs som opassande. Fram till dess har det alltså varit möjligt att gripa en kvinna som går med byxor i Paris! Men lagen har varit tandlös sedan 1946 eftersom en ny lagstiftning om lika rättigheter för män och kvinnor då infördes i den franska konstitutionen.

Men ändå! Tänk er ett liv utan byxor! Svårt att tänka sig, eller hur? Och den allra svåraste byxan att vara utan måste väl ändå vara den svarta byxan.

Svarta byxan

Den svarta byxan är allround. Man kan klä upp sig med den, man kan klä ner sig med den. Den kan vara tuff, man kan vara elegant med den, den är bekväm, enkel och lättburen. Jag rekommenderar att man har ett spann av olika modeller i sin garderob. Om svart inte är din basfärg kan marin fungera på samma sätt. Eller annan mörk basfärg.

Förslag på svarta byxor:

ankelkort

Den ankelkorta. Chic, elegant, passar alla, och också bästa modellen för den kortväxta. Tänk Audrey Hepburn.

klassisk

Den raka, klassiska med pressveck för en klassisk och elegant look. Kan också vara åt gubbyxhållet med veck från linningen, och även med slag.

bohem

Den utställda à 70-tal, för en bohemisk look.

baggy

Den baggiga, ev med häng i grenen, för en avslappnad, cool look.

culott

Den avkortade och vida culotten, för en uppdaterad silhuett.

skinnbyxa

Skinnbyxan, för en rockig look. Gifter sig fint med mjuka, ulliga material, eller feminina toppar.

vid

Den helvida byxan. Kan både vara väldigt casual, och festfin beroende på material och vad man bär till.

Man kanske inte behöver ha hela uppsättningen. Men ett par byxmodeller rekommenderas iallafall för variationens skull.

(Bilder hämtade från Zalando)

Svart

Apropå svart så bar jag helsvart häromdagen. Då vet man att hösten är här. Det var länge sedan jag var klädd så. Kändes skarpt och samlat. Skönt då och då, men går jag klädd så varje dag så börjar den svarta färgen krypa in genom huden och tynger snart min tillvaro. Nu pratar jag om svart från topp till tå, inte om svart här och där. Jag tror att svart har en förmåga till det, och det kan vi vara lite uppmärksamma på. Det är ju synd att gå tyngd om man inte behöver. Men jag vet att en del inte tänker lyssna på det örat. Men det är vad jag tror.

Här är några saker som bara den förstår som alltid bär svarta kläder. 🙂

(Hämtat från tidningensolo.se)

När någon påpekar att ”du kanske borde ha något färgglatt på dig” i vårvädret.

svarta kläder 1

Ditt ständiga stilråd till vänner.

https://i0.wp.com/www.tidningensolo.se/wp-content/uploads/2015/05/svarta-kl%C3%A4der-7.gif

Känslan varje gång någon säger att det ser ut som att du ska på begravning.

svarta kläder

svarta kläder

När du bär helsvart, kom bara ihåg att då jobba med olika strukturer, ytor och material för att skapa spänning. Annars är det lätt att det blir lite väl platt och intetsägande. Jag hämtar några fina exempel på spännande svart från Dries Van Noten.

Är inte helsvart din melodi, eller tycker du det vore kul att prova någonting annat men ändå bottna i det svarta så har Dries Van Notens Spring 2017 Ready-to-Wear – kollektion en hel del av den varan.

Superläckert om du frågar mig!

Mer finns att se hos Vogue.

Trevlig helg!

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: