web analytics

Blog

Margiela på Artipelag

06 december 2018,   By ,   0 Comments

Häromdagen var jag och en god vän ute på Artipelag och såg utställningen ”Margiela – åren med Hermès”. Belgiska Martin Margiela är ju känd som en nytänkande och lite uppstudsig designer som gått på tvärsen mot modevärldens uppblåsta inramning och system som bygger på ständig förnyelse. Vem minns inte hans ikoniska blanka märke, en vit bomullsbit helt i avsaknad av modehusets namn, som väckte sensation på 90-talet.

Hermès val av ny chefsdesigner var därför helt otippat när det traditionella och statusfyllda varumärket basunerade ut sin nyhet 1997. Mot alla farhågor blev dock Margielas 6 år på modehuset väldigt lyckade, och anses som en av de mest framgångsrika perioderna i modehistorien. Hans kollektioner är fortfarande en av de mest betydande förebilderna för många av samtidens modeskapare.

Utställningen på Artipelag är väldigt estetisk tilltalande. Det är mycket grått, vitt, beige och framför allt svart, svart, svart, i material av yppersta kvalitet. Martin Margiela, Minimalistens Mästare, visar hur det till synes enkla är det absolut högsta, när man nu lyckas med det. Och det kan man ju säga att han gjort, minst sagt.

Varsågod, några smakprov från utställningen!

Margiela lånar mycket ifrån mannens garderob, och många av outfitsen var påtagligt maskulina i sitt uttryck. Jag och min vän fastslog att det tilltalade oss. Vi båda klär oss mer och mer åt det hållet. Inte fullt ut, men vi adderar kanske en maskulin sko, en rock, eller en väska som har ett mindre feminint uttryck än vad vi valde när vi var yngre. Kanske är det något som tilltalar oss medelålders kvinnor? Är det någon annan som har noterat det också? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedan!

Dessutom var modellerna i utställningen mogna kvinnor, så vi kände oss väldigt hemma. 🙂

Fast jag saknade smycken! Stora, häftiga smycken i silver t.ex. hade i mina ögon höjt de olika outfitsen ett snäpp högre. Åtminstone skulle jag klä mig så om jag klädde mig så minimalistiskt, i ett svart eller vitt plagg från Martin Margiela. Drägel…

Men så fanns det även inslag som inte alls följde det minimalistiska! Plötsligt dök en more-is-more-skapelse i silverlamé upp, en humoristisk Barbiedocks-tröja helt proportionerligt uppförstorad till en bärbar människo-storlek, och en storhålig spindelvävs-mohairtröja stickad av Margielas mamma! Så alldeles stram och sträng är han tydligen inte! 🙂

Det som slog mig mest på utställningen var sanningen i devisen att ju enklare ett snitt är, desto högre krav ställs på materialet. Att det med andra ord lönar sig att köpa t.ex. en enkel v-ringad tröja i ull eller cashmere av hög kvalitet, framför en billigare variant där noppor och trist yta utan lyster, drar ner på helhetsintrycket. Plagget och outfiten kommer att se trist och oinspirerande ut istället för så där flott, elegant, och oansträngt ut som det var tänkt.

Comfort, Quality, Timelessness, Everlasting, Handmade, Traditon, Elegance in Movement.

– Martin Margiela

Ha ett härligt slut på veckan! ♥


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: