web analytics

För att kunna gå vidare och utveckla din stil är det viktigt att du kan identifiera din stil. Ett sätt att göra det på är att lägga fram ett antal älsklingsplagg på sängen och sedan försöka se den röda tråden, vad det är för specifikt som du gillar med plaggen. Titta särskilt på vad det är för skärningar, färger och material som gäller. Det kan underlätta att också sätta en etikett på din stil för att gå vidare. Tag gärna hjälp av förebilder om du vill, en viss tid i modehistorien, ett modehus, en film, eller en känd persons klädstil, för att kunna visualisera stilen och inspireras lättare. Sällan har vi bara har en stil, oftast är det en blandning, eller ett pendlande mellan två, tre stycken olika. Dom kan t.o.m. vara varandras kontraster! Det kan vara vem som helst, eller vad som helst, som sätter igång inspirationen. För mig ser det ut så här.

Å ena sidan inspireras jag av den kontinentala fransk-italienska looken, en stilren, elegant och sober stil. Jag är t.ex. väldigt förtjust i kläder från Max Mara. Det är den stilen de flesta kunder ser mig i, en perfekt jobblook som alltid fungerar, som jag alltid känner mig klädd och representativ i. Det är också en stil som funkar när jag ska på fest, eller när jag behöver vara uppklädd i olika sammanhang. Ibland drar stilen lite mer åt det chica, nätta hållet och då kan jag få hjälp av att tänka på Audrey Hepburn. Piffigt, ultrachict, tidigt 60-tal.

Max Mara höst/vinter 09/10

Audrey Hepburn i Frukost på Tiffany’s, -61

 

 

 

 

 

 

 

 


Å andra sidan bor det också en liten hippie i mig. Och då en ganska chic sådan. Mer åt 70-talets St. Tropez än Gärdesfesten om man så säger. Den sidan blommar ut under sommaren då jag släpps ut på grönbete, och tillåter mig att vara mer brokig. Ibland kan bohemen också dra lite mer åt etnohållet.

Etnomode i Damernas Värld, 2011. Kläder från Gudrun Sjödén och Martin Bergström, armband från Afro Art, Cooee och Friis & Co

Etnomode i Damernas Värld, 2011. Kläder från Gudrun Sjödén och Martin Bergström, armband från Afro Art, Cooee och Friis & Co

från Chanel Cruize/”St. Tropezkollektionen”, vår 2010

 

 

 

 

 

 

 


I en alltför perfekt yta känner jag mig inte hemma. Det är inte jag. Jag är dock inte någon rocker eller artist heller. Men dom 10 år jag sysslade med rockmusik på 80-talet, och alla år jag målat tavlor har sitt ursprung någonstans ifrån, i mig. Och den här kreativa, skapande och utlevande sidan måste också få sitt uttryck ibland, i en mer rockig, oborstad och otämjd stil. Då tar jag Keith Richards till hjälp! Det låter kanske inte klokt, men tilltufsad, och mer vild än tam som han är, påminner han mig om att det inte behöver vara så perfekt alltid, inte så allvarligt, man måste ha kul här i livet också. (Någon kvinnlig och rockig förebild i (över)mogen ålder är svår att hitta. Undras varför…?)

Keith Richards
Allra finast tycker jag att Keith är på Youtubeklippet du kan se här i sin elektriskt blåa sidenskjorta och svartstrassiga pannband.

En stil i taget är det som gäller. Jag frågar mig på morgonen vem jag är idag, åsså kör jag stenhårt på den stilen. Men vad jag ibland gör är att jag lånar ett element som accessoar till en annan stil. Om t.ex. den sobra klänningen känns för endimensionell, eller för tillrättalagd, så adderar jag ett maffigt smycke till outfiten. Eller också väljer jag att sätta till ett par kaxiga skor. För att rocka till, för att skaffa lite mer attityd, för att twista till.

Vitsen med att hitta sina stilförebilder är att man på så sätt får nyckelord som symboliserar stilarna. Nyckelorden gör det lättare att hålla kursen på modehavet när trendvindarna blåser än hit, än dit. Dessutom, genom att identifiera sina olika stilförebilder, kan man pendla obekymrat mellan dom, efter tillfälle. Nu har just jag rätt många olika nyckelord att jonglera med, men det är inget att låta sig skrämmas av. Det är upp till var och en att slå fast hur många stilar man vill släppa in i garderoben. Ju färre desto enklare, förstås, men det är viktigt att garderoben inte blir för endimensionell. Då kan kostymen kännas alltför trång s.a.s. Så var inte rädd för att ta ut svängarna när du letar inspiration! På det här sättet kan du maximera din stil och mejsla ut en mer personlig look. Köper man en stil rakt av blir det så lätt anonymt.

You don’t find a style… a style finds you.

Keith Richards

zp8497586rq

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: