web analytics

Tittar i min kalender för nästa vecka, och läser ett citat.

 När man är 20 har man löst världsgåtan, vid 30 börjar man tänka över den och vid 40 finner man den olöslig.  

 

 


Det var August Strindbergs som sa det, och det har han väl alldeles rätt i, tycker jag. Man är väl aldrig så tvärsäker som när man är ung. Och ändå så osäker. En märklig paradox. Nu när vi står på toppen av livets trappa så har vi fått lite annat perspektiv än när vi var unga, tack och lov.

Från vaggan till graven. Målning av en okänd holländsk mästare

Ta till exempel det här med kläder. Fast det blir ju lite tvärtom, egentligen. För vi blir istället säkrare med tiden. I den här sköna mellanåldern som vi 50+are befinner oss i, börjar vi kunna klä oss lite mer för oss själva än för andra, om vi inte gjort det redan innan. Som ung har vi ett skriande behov av att tillhöra, att hitta vår flock, och oss själva inte minst. Vi vill bli accepterade bland jämnåriga, och passa in till varje pris i de sammanhang som lockar och är viktiga för oss. Och det är alldeles precis som det ska vara. När man är ung. Nu står vi förhoppningsvis på lite mer stabila ben, och utgår mer från oss själva när vi bestämmer oss för vad som är snyggt och hur vi vill gå klädda. Att utgå från sig själv och se till att man själv blir nöjd är en bra linje att hålla. Det är faschinerande att skåda, speciellt hos äldre kvinnor som törs gå sin egen väg. De kan göra oss alldeles knäsvaga av beundran, som någon uttryckte det. Modet, pondusen och värdigheten de har, det är det man vill åt! Man vill ha täckning för det man bär, så att säga. Och någon gång måste man ju börja för att komma dit. Inte för att att imponera på andra. Utan snarare för att imponera på sig själv.

Så istället för att, i rädslan för att bli tantig, krampaktigt hålla sig kvar vid ungdomskläder, så föreslår jag att vi vänder på steken och gör så mycket vi bara kan för att blomma som de Kvinnor vi faktisk är! Det kan vi till exempel göra genom att ta sikte på den typ av kvinna vi vill vara om 20-30 år, så får vi en riktlinje för vad det är vi ska odla. (Du kan låta dig inspireras av de magnifika madamerna på bloggen advancedstyle! Eller kolla in mitt urval därifrån.) Tiden fram tills dess kan vi sakta men säkert ta till oss och anamma de uttryck som vi fastnat för. Jag är lite sugen på turban jag, men jag vet inte… Får för mig att man måste börja röka cigaretter då, eller cigarrer som danskorna. Och jag som slutat röka. Tänker också att man nog måste ha en ädel profil och tung ögonmake-up, och det är ju inte riktigt jag. Men sen kanske, när jag är 70-75! Då kanske. Fast profilen lär ju vara densamma, ädlare än så här blir den inte. Å andra sidan sägs det att man blir snällare och mer tillåtande mot sig själv med åren. Så kanske… Om jag tar sikte på Karen Blixen så får vi väl se vad jag hamnar. Eller Susanne Brögger. Två tuffa danskor som är sköna att ha som förebilder.

Karen Blixen

Karen Blixen

Susanne Brögger

Susanne Brögger

Eller kanske kan jag slå till på en turban redan nu i vinter! Som mössa utomhus! Som ett första steg mot turbanen som man också bär inomhus. Och kanske skulle det gå utan cigarr? Det finns iallafall en del att välja mellan…

vida hat rules by mary, 249

Turban från Rules by Mary,

Vila

från Vila,

filippa-k-merino-knit-turban-1

och från Filippa K.

 

Nå, vi får nog se hur det blir med den saken. Isåfall blir det den från Filippa K.

Brooke Astor, amerikansk affärskvinna, filantrop, miljardärska, och personlighet i New Yorks sällskapsliv uttryckte sig så här i början på 80-talet, om känslan av befrielse som kommer med åldern.

”When I was 40 I cared about what others thought of me. Now that I am 80 I care more about what I think of others. “

Det är väl något att se fram emot!

19astor600.1

Brooke Astor, då 92, och Robert Silvers tar en svängom på Plaza Hotel 1994.

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: