web analytics

Hörrni, ögonbryn, vad säger vi om dom?

Ingen har väl kunnat undgå det fokus på ögonbryn som råder just nu. Inte alltid med ett helt lyckat resultat, eller hur? Särskilt på unga tjejer, verkar det som. Efter många gånger uppenbarligen redan färdiga mallar appliceras ögonbrynen eller t.o.m. tatueras, och alltför ofta ser dom alldeles onaturliga och påklistrade ut.

När resultatet blir lyckat däremot är det utan tvekan en förhöjning för ansiktet, en symmetri och en inramning som trollar fram ögonen och håller ihop ansiktet på ett fantastiskt sätt. Det ger också en lite intressant kraftfull edge, speciellt åt en i övrigt feminin look.

Minns du flugan med de trådfina ögonbrynen på 70-talet? Haha, jag har ett klassfoto någonstans i mina gömmor där mina från början rätt så kraftiga ögonbryn, är i det närmaste obefintliga. Bara några ynka, vilsna strån fick vara kvar. Hujedamig så förskräckligt! Inte långt från Marilyn Manson, eller David Bowie under sin ögonbrynsobefintliga period. Lite sådär lagom skräckinjagande. Häromdagen såg jag en äldre dam i simhallen utan ögonbryn och jag kom på mig själv med att haja till lite mer än önskvärt. Det saknas något. Det känns lite obehagligt att titta. Marilyn Manson David Bowie

Ögonbrynen har ju, förutom sin funktion att stoppa svett och regn från att rinna in i ögonen, en förmåga att förstärka kommunikationen mellan människor. Med brynen understryks de snabba, ofrivilliga medfödda och universella mikrouttrycken som visar vilket känslor vi känner, eller vilket humör vi är på. Inte undra på att man känner sig lite begränsad i ett möte när någon saknar ögonbryn. Det är svårt att ”läsa” ett ansikte utan tillstymmelse till ögonbryn.

foto: utforskasinnet.se

På 80-talet hade de buskiga ögonbrynen en återkomst med främst Brooke Shields berömda bryn-par. Men innan dess har vi sett bl.a. Audrey Hepburns, Elizabeth Taylors, Jackie O’s och såklart Frida Kahlos megakraftiga bryn. Så det var intet nytt. De starkt markerade brynen har sedan återkommit flera gånger t.ex. med Madonna, modellen Cara Delevingne och skådespelerskan Jennifer Connely.

Harpers Bazaar jämför kändisar i dagens ögonbryn med de tunna 90-talsbrynen. Klicka på bilden med Kate Middleton här nedan så kommer du till länken med 20 exempel på tjocka ögonbryn vs. tunna.

Frapperande vilken skillnad de gör, eller hur? I de allra flesta fall vinner de breda ögonbrynen, tycker jag. Vad tycker du?

Idag är det alltså naturliga, något breda och buskiga ögonbryn som gäller. Många vill ha det, men alla passar inte i det, ska dock sägas. Men vill man ha det, och kanske t.o.m. har haft det naturligt i hela sitt liv, så kan idealet ställa till det för oss 50+are, eftersom brynen med åren oftast blir glesare.

– Vid stigande ålder får hårstråna näringsbrist och hårsäckarnas förnyelseprocess fungerar inte längre optimalt, vilket leder till att hårväxten i ögonbrynen avtar. Det händer också att håret blir kvar i hårsäcken och inte kommer upp utan syns som en liten prick. Hos en yngre person som noppar sina ögonbryn kommer stråna ofta tillbaka. Hos en äldre som gör det kanske strået inte växer ut igen. Då är det bättre att klippa stråna, berättar Maria Nilsson som är brynstylist hos Anastasia Beverly Hills. 

När man målar sina ögonbryn, oavsett om det är med en penna eller med skuggor, är det viktigt att gå försiktigt fram, för att inte markera brynen för mycket, särskilt där det inte finns några hårstrån.

– Ett vanligt misstag är att man fyller i brynen för mycket och med för mörk färg. Då kan de bli för markanta och ge ett argt uttryck. Ett annat misstag är att man fyller i för tätt in mot näsan, vilket också kan gör att man ser arg ut. Det gäller alltså att hitta en bra balans, och att vara lätt på handen. Och öva, tipsar Maria.  

Med åldern börjar huden kring ögonen dessutom att bli slappare vilket gör att ögonen blir lite hängiga. Då följer ofta ögonbrynen med ner, helt enligt gravitationen. Ett ögonbryn som följer ett hängigt ögas form kommer då att framhäva det ännu mer. För att motverka detta kan man försöka lyfta den yttersta spetsen av ögonbrynet uppåt en smula, så blir helheten lite piggare och gladare. Börjar du få grå hårstrån i brynen är ett tips att använda färgad ögonbrynsgelé.

Här är några länkar med mer tips för fina bryn.

Så får du perfekta ögonbryn – vi listar alla knep

10 vanliga misstag vi ALLA gör när vi fixar våra ögonbryn

Olika ansiktsformer och ögonbrynsformer som passar till.

Ha en skön helg i det vackra vårvädret!

Kanske är det på plats med en översyn över dina egna ögonbryn?

Modellen Cara Delevingne’s heta ögonbryn. Snyggt! På henne iallafall. 

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: