web analytics

Se upp så du inte slukas upp av det svarta hålet!

För oss som älskar svart är det säkert bekant att det lätt kan bli överdos på allt det svarta. Garderoben gapar likt ett svart hål i rymden mot dig när du ska hänga in ditt senaste inköp, ännu en ultimat svart topp, till samlingen. Risken är överhängande att vi en dag kommer att slukas upp av allt det kolsvarta. Men som tur är så finns det en del stylingtips hur man kan bygga en outfit så att älsklingsfärgen balanseras och inte tar över helt. Tipsen fungerar även för dig med en garderob där svart visserligen ingår, men på ett mer sansat sätt än det gör för dina totalt svartnördiga medsystrar. För oss svartnördiga krävs det kraft att motarbeta det svarta suget. Nu måste vi lägga oss i hårdträning inför vintern för att inte slukas upp!

Var noga med vilka material du väljer på dina svarta kläder. Ylle är det material som bäst bevarar svart färg, bomull det absolut sämsta. Det vet alla som har ägt en svart bomullstopp någon gång. Efter ett antal tvättar är den forna svarta toppen trist grådaskig. Därför är det bra att vara vaken på materialet redan vid inköpet, och fundera över hur långlivat man vill att plagget ska bli. Faller man för något svart i bomull, trots allt, så finns t.ex. ”Via Black Velvet”, ett flytande tvättmedel som bevarar den svarta färgen. Det finns också något som heter ”Back to Black”, ett lättfärgningsmedel att fräscha upp svarta plagg med. Se bara till att tvätta ur tvättmaskinen efteråt, färgen biter sig gärna fast i t.ex. gummit som finns i maskinen. Det sägs också att man kan bevara färgen längre genom att addera en kopp vinäger första gången man tvättar det nya, svarta plagget.

Välj en intressant silhuett, och hög kvalitet. Väljer du att bära svart från topp till tå se då till att välja bra kvaliteter och gärna intressanta skärningar och silhuetter, för att det inte ska se billigt och trist ut. Och var uppmärksam på nyanserna, svart kan dra åt olika håll, grönton, eller blåton t.ex. och när man kombinerar svart med svart är det viktigt att nyansen är densamma. Tänk också på att om du är ljushyad och blond kan du välja ett material som har en mjukare svart ton, som t.ex. yllecrépe, till skillnad mot den svarta silkessammeten som är det absolut svartaste som finns och bäst passar den riktigt mörkhåriga med naturligt starka färger.

Undvik att bära svart närmast ansiktet om det blir för hårt på dig. Svart har en tendens att göra oss äldre genom att suga all färg från ansiktet och framhäva rynkor och mörka ringar under ögonen. Ju mer hud du visar desto piggare ser du ut, och desto ljusare och fräschare blir hela intrycket. Ju djupare ringning det är på klänningen eller toppen desto bättre alltså.

Är det svarta för kompakt på dig, gör som Emma Thompson – visa mycket hud!

Mixa svart med dova toner. Nedtonade färger med gråhet i smälter fint ihop med svart Såvida du inte vill återuppleva 80-talets klatchiga färgkombinationer svart och starkt cerise, eller kleinblått och svart, som i och för sig kan vara rätt snyggt ibland, men som också kan bli hårt och lite platt tillsammans. Mixar du istället svart med annan mörk färg som grafitgrått, marinblått, plommon, vinrött, olivgrönt, mullvad, eller brunt så skapar du spännande shatteringar i det mörka. Den svarta färgen mjukas upp och looken blir sofistikerat, nedtonad och väldigt elegant. Vill du hellre ha ett ljusare uttryck så mixar du svart med ljusa, mjuka färger med lite gråton i, t.ex. puderrosa, sandfärg, kaki, kamel eller offwhite. Kritvitt och svart är en hård och lite kantig kombination som passar bäst på den med riktigt kraftiga färger eller starka kontraster, som ljus hy och kolsvart hår. Då är det istället superflott!

Låt olika material och ytor spela mot varann för en intressant kombo. Mixa t.ex. blankt mot matt, grovt mot skirt, stickat mot slätt skinn, svart spets el. dyl. Kontrasterna framhäver varandra och skapar spänning och innehåll i outfiten. Lägg gärna till mycket ögonmake-up + en naturlig mun, eller en knallröd mun + naturlig ögonmake.

Skapa spänning i det svarta genom att mixa olika material och yta med varann, som Diane Keaton.

Addera chunky smycken för att liva upp det svarta. Monokromt svart tenderar gärna att bli begravningslikt. Smycken i dova toner ger ett mer sofistikerat intryck än smycken med mycket färg. Silversmycken framhävs som allra bäst till svart, så passa på att använda dom! Med stora, häftiga smycken till den lilla svarta blir looken personlig, levande och intressant. Eller svep en ljus och skimrande sjal runt halsen så får dina ögon liv om de tenderar att slockna när du står framför spegeln i din fina, men ack så kompakt svarta, lilla svarta klänning.

Boden Party Necklace £49

Lys upp ansiktet med ett stort, iögonfallande smycke

Väljer du också en annan färg än svart på väskan så blir den en intressant accent, istället för något anonymt som smälter in i allt det svarta.

Du kan också  ljusa upp det svarta genom att bära ljusare plagg nertill, istället för det mer konventionella valet av svart byxa till ljus, eller färgglad topp. Det funkar särskilt bra på sommaren.

Svart styling på sommaren

Läs vad O’s, The Oprah Magazine’s, kreativa director och modeexpert Adam Glassman, säger om att bära svart på sommaren.

zp8497586rq

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: