web analytics
saint laurent 70's

70-talets återkomst hos Saint Laurent SS15.
Foto: Beccy Nuthall
Mera bilder från Saint Laurent SS15 här.

Mera 70-tal

Att det är 70-tal som gäller i år har väl inte undgått någon. Trenden har haft stor genomslagskraft och ser ut att överskugga alla de andra.
Hur ska jag då som 50+are bära den nya 70-talstrenden, kanske du frågar dig. Frågan du borde ställa dig först är förstås om du överhuvudtaget ska bära 70-talstrenden? Bara du vet svaret.
Om svaret då blir att du gärna vill pröva på 70-tal ännu en gång, så är bellbottoms ett bra val. De utsvängda byxorna är smickrande på de flesta kroppar, då den sjöjungfruformade linjen accentuerar timglasfiguren.
En slank polotröja passar också många. Utom de med kort hals. Men polon är nog för varm i vår och sommar, och blir bättre att spara till hösten och vintern. Den funkar också under ärmlösa klänningar. Bra återbruk, och bra för den som inte vill exponera sina överarmar.
Slokhatten kan vara fin på oss 50+are också. Varför inte en skuggande slokhatt i sommarsolen?
Eller en sidenblus med 70-talsvibbar till dina bellbottoms i denim. + Slokhatten. Snyggt!
Skippa dock den mest utflippade hippiekarusellen, med mönsterkrasch och alltför vilt, galet och rock’n-rolligt. Den looken gör sig bäst på de unga som har en fräschör som lyser igenom.
Men lite fransar här, och lite vadlångt där, kan vara kul till en i övrigt mer stram look.
Personligen kommer jag att ta mycket lätt på trenden, då det som alltid känns lite svårt och onödigt att dra trenden man en gång redan genomlevt, en gång till. Men en och annan accessoar, ett och annat utställt byxben kan nog tänkas. Och tunga, lite grövre och kantiga halskedjor främst i guld, kan nog passera också.
Vi får väl se.

I en artikel i DN från 2011 kan man läsa om allt som hände på 70-talet. Hur vi klädde oss då t.ex. Minns du?

  • Mönster är 70-talsmodets melodi. Randigt, blommigt, batik och leopard – gärna i färger som gult, orange, brunt och grönt – är poppis.
  • Plagg av jeans och manchester matchas gärna till platåskor eller trätofflor.
  • Abba och artister som Janis Joplin, David Bowie och Rod Stewart sätter stilen för decenniet.
  • Den politiskt medvetne bär gärna t-tröjor med budskap som ”Spola kröken” och ”Atomkraft, nej tack”.

Läs hela artikeln om 70-talet här.

Aaah Armani!

Är man däremot mer sugen på det eleganta finns tack och lov Armani. Titta bara på hans Giorgio Armani Privé Spring Summer 2015 Show. Superelegant! Men knappast något för vardagsbruk dock.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Oooh, snart är det vår. Jag är redo! Vill helst då klä mig i Bottega Venetas fantastiska, coola, vackra, lyxiga outfit. Hur snyggt får det egentligen bli?

bottega veneta, filippa k, m kors

Vårmode från Bottega Veneta, Filippa K, Michael Kors

Modeveckan

Modeveckan pågår som bäst just nu i Stockholm. Färska rapporter om det kommande höstmodet kan du hitta t.ex. hos DV.
Under modeveckan visas också Beckmans elevarbeten i samarbeten med olika svenska designers, t.ex. Whyred.
Spännande.

carn-wester-hostmode-2015

Höstmode 2015 från Carin Wester. Snyggt!

Elin Ivre beckmans

Beckmanseleven Elin Ivre’s samarbete med Whyred. Läckert!
Se fler samarbeten här.

Hos DV kan man också hitta fiffiga stylingtips från catwalken.

Modevärldens båda sidor

A model takes her shoe off after she fel

Modeller som rasar på catwalken. Ingen ovanlig händelse.

Mode- och skönhetsvärlden kan vara din bästa vän. Till lyst och glädje, en värld som tillåter dig att uttrycka din personlighet, som hjälper dig att blomma. En fascinerande och fantastisk inspirationskälla.
Men den kan också vara en värld full av så mycket BS att man kan undra hur man ska kunna lyckas stanna vid sina sinnens fulla bruk, under en lång vistelse där. Det är lätt gjort att mode glider en ur händerna, växer en över huvudet, och blir till ett självändamål. Att man endast tittar på mode som konst, och glömmer att man också ska kunna bära det.
Catwalken är en grej för sig, där ska det ju vara en gränslöst kreativ inspirationskick. Men i det vardagliga modet får man passa sig så att man inte dras för djupt in i vad som är rätt eller fel, så att man slutar tänka själv, och blir ett prakt-modeoffer.
Ta till exempel detta med skyhöga klackar där klackhöjden ligger på dryga 12 cm.
Men allvarligt, alltså…

Varför går vi kvinnor med på detta? Att frivilligt klämma ner våra fötter i något som är rena tortyrredskapen? Är det verkligen värdigt kvinnan anno 2015? Fantasi-skor som män designar, men aldrig behöver gå i.

super-high-heels-christian-louboutin1Visst är ett par Louboutin läckra att titta på. Jo, absolut. Som att se på en vacker skulptur.

Men att gå i? Nej, tack. Inte för mig, iallafall. Jag har tänkt behålla mina stackars fötter livet ut. Jag vill inte vara hänvisad till enbart platta skor den dagen då mina redan ömma hallux valgus börjar att plåga mig till vanvett. Eller då den stötdämpande trampdynan som vi är utrustade med, har blivit till ett minne blott, och gör att varje steg man tar smärtar. Den stötdämpande ”kudden” under foten kommer nämligen aldrig igen, om den en gång trampats ner. Då får vi gå resten av vårt liv direkt på fotens skelettben. Aj! Vilket vansinne…

3D high heels

Forskare i Australien har gjort en 3D scan där man ser hur foten belastas när skorna är högklackade. Läs mer om fotens skador här.

Men höga klackar är snyggt, det är sant. Till en viss gräns. Definitivt. Och det är också sant att man måste träna sig för att kunna gå i höga klackar. Japp. Och till viss del är det nyttig bäckenbottenträning också. Och vi får bättre hållning, för att vi sträcker på ryggen. Japp, jag vet. Och jag håller med.
Men samma sak gäller också när klacken är max 7 cm, vilket är mer humant. Särskilt med liten platåsula. Och inte är skorna mindre snygga för det? Är skon dessutom väldesignad kan en sådan klackhöjd t.o.m. vara riktigt bekväm. Men när klacken närmar sig en och en halv decimeter då är inte jag med längre. Hur mycket jag än vickar på rumpan så känner jag mig inte kvinnlig. Alls. Att stolpa omkring på den höjden får mig bara att känna mig dum, som ett fullblods-modeoffer, ett riktigt mäha som inte törs säga ifrån. Det finns helt enkelt gränser. Fysikens gränser. Psykets gränser. Estetikens och löjets gränser också. Det säger sig självt.

Lady-Gagas-highest-shoes-8

Se bara på Lady Gagas skor. Förmodligen är de också gjorda för att man ska dra på smilbanden.

Tack och lov finns det motreaktioner. Och det sägs att vi går mot mer normala klackhöjder. Åtminstone till vardags. Kitten heels banar väg. De står för en helt annan sorts kvinnlighet. Franska Vogues chefredaktör Emmanuelle Alt började med sina i fjol. Resultatet blir en mer avslappnad kvinnlighet, mindre våpig, och framför allt mera sund och snäll mot fötterna. Skönt att se. Tycker att det är lite tröttsamt att skon har fått tagit sådan plats som den gjort det senaste decenniet.

Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet.
Lite kuriosa; känner du till klackens historia? Här är en länk.

Äldre modeller

Det börjar skrivas allt oftare om fenomenet Äldre modeller. De garvade ansiktena används allt oftare i reklam. Och så långt är det är väl bra. Men fotona är ju så hårt retuscherade så att inga rynkor syns! Eller också är modellernas ansikten fixade på konstgjord väg, redan innan fotograferingen. Vad är då poängen med en äldre modell frågar man sig?

TILDA-SWINTON-NARS

Tilda Swinton i Nars reklamkampanj.

Tilda Swinton t.ex, som nu syns i skönhetsmärket Nars vårkampanj, är lika gammal som jag, 54. Men jag lovar, mitt ansikte är inte lika slätt som hennes, på bilden. Och jag är, skulle jag vilja säga, medelrynkig. Eller ta Julianne Moore som är lika gammal; inte en endaste rynka i närbilden i Lóreals reklamkampanj. Så löjligt.

julanne moore

Julianne Moore, 54. Inte en enda rynka! Säkert.

När modellerna är så vackra i sig, skulle man väl kunna visa upp dem lite närmare sanningen iallafall, utan att riskera en folkstorm.
L’ Oreal fick dock kritik för att Diane Keaton photoshopats för hårt i deras annons i fjol. Och det är inte svårt att förstå varför de fick det. Titta själv.

diane-keaton-golden-post2

Diane Keaton 69, IRL. Så vacker, fin och cool.

56d7e216-8a49-4862-85d7-f9926f89638c_starlounge-diane-keaton-l-oreal-rughe-02

Diane Keaton i L’Oreals annons. Vad hände med Diane’s charm, vart tog den vägen?

Mera BS. Om ni orkar.
Hudkrämer testades i DN förra veckan, det kanske ni såg? Och bäst var inte de dyraste krämerna. En sån överraskning! Not.
Hudkrämernas återfuktande förmåga mättes på deltagarnas underarmar och ben men hjälp av en så kallad corneometer. Bäst i test var den billiga lotionen från HTH på grund av dess återfuktande förmåga. Även Aco, Nivea och Biotherm gav en mycket bra återfuktning medan Body Shop, Estelle & Thild och Änglamark var klart sämre.
En produkt som stack ut var Shea Body Whip från Body Shop. Lotionen innehåller 14 allergena ämnen, varav ett miljöfarligt UV-filter och fem olika parabener – en omdiskuterad grupp av konserveringsmedel som i djurstudier visat sig kunna ha hormonstörande effekter.
Läs mer här.
Som sagt, mycket bullshit finns det i den här världen.

ompubFör övrigt läggs tydligen det legendariska varuhuset PUB nu ner, och kommer under ledning av Antonia Ax:son Johnson att återuppstå som hotell 2016. En epok går i graven. Och nya tider väntar för det snart 100-åriga huset på Hötorget, varuhuset som en gång i tiden hade Greta Garbo anställd. Och mig! 🙂 Joda, jag jobbade på damkonfektion en kort tid, tidigt 80-tal.

Det var allt för denna gång.
Peace, sisters!

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: