web analytics
Foto Sebastian Davidsson

De fyra unga tjejerna på Bow & Curtsy. Foto: Sebastian Davidsson

Hörde på radio idag om Bow & Curtsy, företaget som gör flugor att bära, av kändisars gamla avlagda kläder.
Det hela startade med att 4 unga tjejer under en kurs i skolan, ville förena företagande med välgörenhet. De bestämde sig för att starta ett företag, och att alla intäkterna från flugförsäljningen skulle gå till välgörenhetsorganisationen One Acre Fund. Organisationen i sin tur, ger mikrolån till bönder i Kenya, Rwanda, Burundi och Tanzania. Och det strömmar tydligen in plagg från kändisar som vill vara med och bidra till att bönderna ska få en startplåt till att få snurr på odlingarna, säger de på radio. Fantastiskt!
Inte för att bära fluga är någonting för mig, men idén är sannerligen hedervärd. Och man kan ju alltid ge bort en fluga i present, det går ju som sagt till välgörande ändamål. Eller om jag skulle bära smoking någon gång, eller maken… Jag hoppas hur som helst, att det kommer att gå bra för tjejerna och deras strålande idé. Även om företagsnamnet inte riktigt funkar, om man ska vara petig. Bow som i bocka, uttalas ju som Wow, och betyder alltså inte samma sak som Bow när det betyder fluga, som de syftar på. Men, vem bryr sig? Det är tanken som räknas.
Läs mer på Bow & Curtsy’s hemsida, eller artikeln i lokaltidningen Mitt-i. eller P4:s lilla blänkare.

flugtjejer

Flugor, flugor av alla de sorter, gjorda av kändisars skänkta, gamla kläder.

Annan nytänkande återvinning av gamla plagg, som jag också i ett tidigare inlägg nämnt, är H&M:s insamling av gamla paltor, där fibrerna återvinns och vävs till nya tyger. Insamlingen funkar alldeles utmärkt, kan jag rapportera! Jag gick nyligen dit med en kasse med min sons uttjänta t-shirts och byxor, och det mottogs med ett leende. Dessutom fick jag helt oväntat en bonuscheck på 50:-! A real winwin situation, med andra ord.

Karl Lagerfeldt, ill. Florian Meacci

Normcore-klädd Karl Lagerfeld. Illustration: Florian Meacci

De nya Normcorevindarna som blåser, faller inte i god jord bland modefolket. Jag är inte överraskad. Läs en dialog mellan två okända modemänniskor i H&M:s livsstilsmagasin H&M LIFE. I mitt tidigare inlägg  ”Nothing – det nya svarta”, skriver jag också om fenomenet.

Joggingbyxor är tecken på att man gett upp.

Karl Lagerfeld

Mrs. Murphy's School of High Heels

Foto från Mrs. Murphy’s School of High Heels.

Behöver du bättra på din förmåga att gå i högklackat?
Nu finns det kurser i hur man gör detta bäst, hos Mrs. Murphy’s School of High Heels i Stockholm, och Malmö. Läs mer här. Illustratören och designern Malin Ehlin, som gömmer sig bakom namnet Mrs. Murphy, säger att höga klackar är bra för kroppen, både fysiskt och psykiskt. ”När du går i höga klackar får du automatiskt bättre hållning, vilket öppnar upp lungorna så att du andas bättre och får bättre syresättning av blodet, vilket ger dig mer energi. En bra hållning gör också att du tycker bättre om dig själv när du ser dig i spegeln. Det ger en dopamineffekt, så att du blir lite förälskad i dig själv.”
Ja, så är det. Den 26/4 ges vårens sista workshop, här i Stockholm. I Malmö finns en chans den 24 maj.
Mrs. Murphy garanterar att du efter kursens slut kommer att kunna springa i 10 centimetersklackar, även om du aldrig gått i ett par klackskor förut!

original

ABBA efter Waterloo-segern för 40 år sedan, den 6 april 1974, i Brighton.

I går hyllades ABBA på Tate Modern i London. Under stor pompa och ståt firades 40-årsjubileumet av deras Eurovision-seger med Waterloo, skriver Aftonbladet idag. Anni-Frid Lyngstad fick kommentera hur hon ser tillbaka på de uppmärksammade kläder som ABBA hade på sig under 70-talet.
– Det var vår ungdom. Det var vår tid. Och vi bestämde hur vi ville se ut på scen. Det var kul. I dag är många ännu modigare, jag tänker på Lady Gaga till exempel.

början till slutet Abba

En klassisk ABBA-bild. Början till slutet. Kläderna som Agneta, Björn, Annifrid och Benny bär på fotot ger mig bitterljuva nostalgi-rysningar då jag slungas tillbaka till 70-talet. Jag minns de svarta läderstövlarna som jag åtrådde och sedan fick, jeanskjolen, min hemvirkade vita sjal, platådojorna som jag aldrig fick, jeanstyg, jeanstyg, och vinröd sammet eller manchester. Klingar det bekant för dig med?

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: