web analytics

Då var man igång igen.

Tillbaka i stan efter en sommar på landet, och också tillbaka till Sverige efter en liten trip till Paris i helgen. En helt magisk resa i ett soligt och varmt Paris med besök på två olika modeutställningar, ”Fashion Forward ” på Les Art Decoratifs,  och ”Anatomie d’une collection” på Palais Galliera. Båda utställningarna lika fantastiska. Parisarna kan verkligen detta med mode, och att förpacka saker och ting lockande och smakfullt.

Båda utställningarna var en resa tillbaka i modehistorien, och plaggen som visades var helt makalösa. Ett ljuvligt urval av pjäser som man kunde studera på nära håll, de flesta utan montrar. Men man rör förstås inte vid i plaggen, även om fingrarna frestas att få nypa i ett draperat underverk av Mme Grès, eller få känna på en len hermelinkrage kantad av silkeslockar från ett mongoliskt lamm, buren på scenen av Sarah Bernard 1896-1898.

Istället kanske man ger upp ett litet förtjust tjut vid upptäckten av ett tidningsavtryck på svenska (!) på en sidenslips designad av Jean Dunand i samarbete med Elsa Schiaparelli från 1935. Eller så njuter man av att på nära håll få studera de überperfekta sömmarna och lagda vecken på en brudklänning från Dior i skimrande écrufärgat sidentyg. Eller kanske ler man brett åt Comme de Garçons cocoonklänning som är som en stor klick fluffigt vispad grädde. Eller också låter man sig kanske svepas med i de böljande linjespelet i Paul Poirets överjordiskt vackra och sinnliga skapelser. Modevärlden berör sinnena med en fantasi som aldrig någonsin tycks sina. Det makalösa kunnandet får oss att falla i trans.

Och läs en sådan kärleksfull inledning till mode och kläder, på Palais Gallieras utställning… ♥

2

Stolt som svensk på Les Art Decoratifs

Något som var extra roligt var att utställningen ”Fashion Forward ” på Les Art Decoratifs var exklusivt sponsrad av vårt eget H&M! Plaggen som H&M bidrog med gick inte heller av för hackor, en flott ensemble-dröm i siden och återvunnen polyester, med broderier med pärlor av returglas. Lite stolt var man allt, som svensk.

H&M’s eget bidrag i mitten, en ensemble-dröm i siden och återvunnen polyester, med broderier med pärlor av returglas.

Affischen för utställningen ”Fashion forward” på Musee des Arts Decoratifs var exklusivt sponsrad av vårt alldeles egna H&M!

Utställningen startade med att man svepte igenom modets tidigare historia från 1700 fram till 40-talet, från praktfulla brokadklänningar och justaucorps till Mariano Fortuny’s fascinerande Delfosklänning i plisserat siden från 1900-talets början, och Elsa Schiaparellis guldbroderade sol på ryggen av en chockrosa cape från -38.

Efter den historiegenomgången öppnade sig en väldiga sal med en uppbyggd böljande ramp och slingrande trappor med skyltdockor lekfullt utplacerade, iklädda plagg från 40-talet och framåt. En värld full av otroliga skapelser från sådana som Coco Chanel, Elsa Schiaparelli, Madeleine Vionnet, Cristobal Balenciaga, Christian Dior, Jeanne Lanvin, Yves Saint Laurent, André Courrèges, Azzedine Alaïa, Christian Lacroix och Comme des Garçons m.fl.

På detta luftiga sätt kunde man lätt dra paralleller från Paul Poirets pälsbrämade cape till John Gallianos skapelse sisådär en 8 decennier senare. Eller att Christian Lacroix’s överdådiga brokadklänning flirtar med 1700-talets rokokoflärd. Till exempel.

Rena rama julaftonen för en modenörd som jag.

 

Idel ikoniska plagg, t.ex. Christian Diors New Look och Cristobal Balenciaga’s ballongklänning, troligtvis den som inspirerade Gunilla Pontén till hennes vita bubbelklänning som chockerade hovet 1955.

Utställningens sista dag var den 14/8, men än kan man läsa om den i länken här till Les Art Decoratifs.

Palais Galliera

På Palais Galliera fick man inte fotografera, men jag kan ändå visa något litet därifrån.

Utställningen pågår till 23/10 och kan rekommenderas varmt för den som är på väg till Paris. För den som inte har vägarna förbi kan man gå in på museets hemsida för att få veta mer, eller titta på den vackra videon här nedan. Fransmännen är som bekant inte de bästa på att presentera saker och ting på annat språk än franska, men videon går ändå att avnjuta tack vare de spännande kläderna och den eleganta filmningen.

http://www.palaisgalliera.paris.fr/en/exhibitions/anatomy-collection

Moget står högt i kurs

Något som var påtagligt den här gången var parisarna trevliga bemötande! Trots att endast ett par artighetsfraser kunde yppas vid sidan av engelskan, så var i stort sett varenda människa otroligt trevlig mot oss. Det är man minsann inte bortskämd med, vare sig i Paris, eller här hemma. Kan det ha att göra med att den mogna kvinnan ses annorlunda i Frankrike? Att mognad och erfarenhet är något man hyllar istället för att rynka på näsan åt, som här? Kanske kan man utnämna Paris som bästa 50+-resmålet?

Vet inte, men vi hade iallafall oerhört trevligt.

Tack för den här gången, Paris!

Tack för den här gången Paris, säger två nöjda svenskor, Anna och jag.

Nästa vecka spanar vi in höstmodet!

Trevlig helg!

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: