web analytics
iris_afpel_4423_635x

Iris Apfel poserar för S Moda/El pais, i mars 2013.

Det handlar mycket om Iris Apfel nu. En 92-årig dam, internationellt hyllad som modeikon, med en garderob fylld av haute couture och färgstarka loppisfynd á la etno. Fast mest av allt är Iris känd för att sätta accessorerna i fokus. Och MÅNGA och STORA sådana, är det som gäller för henne. Hon öser på tonvis med halsband och armringar, och man ser henne aldrig utan hennes speciella signum, de megastora, runda glasögonbågarna. Denna accessoarernas drottning använder säkert ofta uttrycket It’s all in the details, och har nog inte mycket till övers för minimalism. The ’Rare Bird of Fashion’ som hon också kallas, tycker jag har en imponerande egensinnighet, ett förbluffande rockigt tänkande, och en fin känsla för det som är modernt, utan att för den skull följa några som helst trender. Hon kör på med sin stil, och sneglar varken till vänster eller höger.
Hon säger ”Det finns en sådan fascination för ungdom inom modebranschen idag att kvinnor får panik när de fyller 50. Då finns det plötsligt ingen plats för dem längre, och heller inget mode som passar dem.” (ur DV Mode vår 2014) Iris ser det som ”en viktig uppgift att visa kvinnor – gamla som unga – att man kan se alldeles fabulous ut oavsett ålder” skriver tidningen vidare.
Iris Apfel är en fantastisk förebild, även om jag som alltid kan bli lite kluven inför överdåd, och tycker att minimalism kan fungera som en fristad, ett meditativt, avspänt och skönt alternativ. Men jag håller helt med om accessoarernas betydelse. Man kan ha en förhållandevis enkel garderob, och göra fantastiska statements med smycken, glasögon, och de rätta skorna. Och på så sätt slår man ihop de två ytterligheterna med varann, överdåd och minimalism.

Här kommer en bildkavalkad med Iris Apfels många olika makalösa outfits.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Mera Iris Apfel…
Se och hör denna fascinerande dam på ett litet videoklipp.

Visste du att det går att köpa smycken á la Iris Apfel?
Klicka här och hamna på Rara Avis Collection by Iris Apfel at HSN.com.

100112_1751_Rara_Avis_Branding_CmplxGrid_Rara_Avis_Branding_CmplxGrid-4

Rara Avis Collection by Iris Apfel at HSN.com.

rara-avis-by-iris-apfel-peacock-bangle-bracelet-d-2013110816264315~296707

Påfågelsarmring från Rara Avis Iris Apfel Collektion.

rara-avis-by-iris-apfel-tortoise-shell-color-bracelet-d-20140220152107647~324223_A5R

Sköldpaddsskal och turkoser i armlänk från Rara Avis Iris Apfel Collektion.

 

Och här en underbar sammetsväska från H&M just nu, som jag tycker passar bra in i Iris Apfel-konceptet för den som är intresserad. Klicka på bilden för direktlänk.

Sammetsväska 249

Sammetsväska i etnostil från H&M för 249:-.

 

Min stil kan se förskräcklig ut på dig, och tvärtom. Det är därför trender är så trista att följa. Inget passar alla. Det gäller att lära sig vad som passar den man är och den kropp man har.

Iris Apfel

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: