web analytics

Tiden då vi sveper in oss i tjocka halsdukar och varma ytterplagg har börjat.

Å ena sidan känner jag en begynnande oro som inför tunneln den långa av mörker som väntar, å andra sidan är det egentligen rätt mysigt att bara ge efter och sjunka djupare och djupare in i den långa dvalan, som jag tycker att vinterhalvåret är. Vintern i sig är väl egentligen inte så illa. Om den bara hade varit lite kortare. Mycket kortare. Typ några veckor, max en månad, ja ok vi kan väl säga en och en halv månad då. Men där går gränsen. Tycker jag. Och om ändå vintern hade varit lite ljusare. För det är ju det värsta. Bristen på ljus. Som medelålders behöver vi ju mer och mer ljus, det är ju vetenskapligt bevisat, och bristen på detta blir fullständigt ohållbar i slutet av januari. Då fordras det mängder av j-ar anamma för att ens komma upp ur sängen.

Andra säger sig älska vintern och känner redan nu hur härligt det ska bli med julafton och hela den baletten. Njae, jo, ja, det finns en tjusning i det, visst gör det det. Då. Sen. Syskonbarnens glittrande glada ögon runt julgranen toppar ju det mesta. Men det är ju så satans mörkt mitt i vintern! Levande ljus i all ära, men det eviga skumrasket som vintern för med sig tär på livslusten. På min, iallafall.

Så för att mota Olle i grind gick jag och köpte en tangerinefärgad supertunn ylletröja på & Other Stories. Tänkt att ha under olika västar som jag har, en svart lurvig, en svart med polo, en vit fårskinnsväst osv. För att få in lite liv och lust även under de mörkaste månaderna. För visst hjälper det med färg! Frestelsen att ge upp och bara virvla med ned i svartträsket kan vara förrädiskt påstridig. Färg hjälper då att stå på sig, att orka kämpa emot, att plussa på med energi.

& other stories

Uppiggande tröja i tunn, tunn merinoull från & Other Stories, 450:-

Ja, så här går tankarna för en vinterskygg 50+are en grådaskig fredag i mitten av oktober i Stockholm 2016. Gråvädret har börjat påverka sinnet, det är tydligt. Skillnaden mot för några veckor sedan när vi bortskämt behandlade solstrålarna som om de skulle finnas där för evigt för oss, är monumental. Kylan har kommit. Sinnesstämningen är en helt annan. Men jag skulle inte säga att det nödvändigtvis endast är till det sämre. Tankarna tycks bli lite mer poetiska, existentiella, fundamentala, som att till slut bottna efter en sommar av vattenplask och energisk simning. Rätt skönt, och säkert väldigt nyttigt.

Styla kontraster

Kanske ska vi lyssna på den där poesin som börjar bubbla inombords och låta den påverka klädseln? Lite franskt drömskt à la & Other Stories?

Eller känns det som om vi 50+are är för gamla för det romantiska?

Då kan man lösa det genom att kombinera det ljuva med lite krass verklighet såsom torra, grövre ytor, blankt lack, eller tuffa accessoarer i t.ex. pytonmönster. Eller en dressad och stram kavaj, gubbyxor och maskulina snörskor till den ljuva spetsblusen. Mjukt mot hårt, ljuvt mot tufft, skirt mot grovt, blankt mot torrt, slätt mot struktur, feminint mot maskulint, ljust mot mörkt osv.

Att ställa kontraster mot varandra är alltid en god stylingidé. Motsatserna vässas i mötet, och mixen får en skön och spänstig 3-dimensionell effekt. Och spänst är väl det vi mest behöver i grådasket, eller hur? Som spänsten i bilderna från designsamarbetet mellan H&M och Kenzo som släpps den 3 november. En väldigt speciell och ovanlig kollektion som jag anar inte kommer sälja så stort, men som inspirerar till spännande möten i garderoben, iallafall.

Dags att slänga bh:n igen?

Nog för att bh:n är, i det närmaste nödvändig för att skapa fin form, och för att få kläderna att sitta bra. Men visste du hur bra det är för brösten att skippa bh ibland? Femina tar upp ämnet, som inte varit i ropet sedan 70-talet.

5 saker som händer när du struntar i behån

Med det önskar jag er alla en trevlig (bh-lös?) helg!

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: