web analytics
From Novembre magazine

”The look of nothing” i Novembre magazine. Befriande, eller trist? Vad tycker du?

Om förra veckans inlägg om Iris Apfel, accessoarernas drottning, handlade om överdåd, så handlar det här inlägget desto mer om dess motsats, det nya ”look of nothing”.
Stilen som är på ingång kallas för normcore. ”Fashion for Those Who Realize They’re One in 7 Billion”, förklarar New York Magazine i sin rubrik. Det vill säga, den alldagliga människan kommer, stilen som sticker ut kommer att vara ute. Nu vill man smälta in och klä sig ”som alla andra”.
Jeremy Lewis, grundaren och utgivaren av magasinet Garmento, frilansstylist och modeskribent, kallar normcore “one facet of a growing anti-fashion sentiment.” Han säger:
“Fashion has become very overwhelming and popular. Right now a lot of people use fashion as a means to buy rather than discover an identity and they end up obscured and defeated. I’m getting cues from people like Steve Jobs and Jerry Seinfeld. It’s a very flat look, conspicuously unpretentious, maybe even endearingly awkward. It’s a lot of cliché style taboos, but it’s not the irony I love, it’s rather practical and no-nonsense, which to me, right now, seems sexy. I like the idea that one doesn’t need their clothes to make a statement.”

Den är ingen oväntad motreaktion på senaste årens högljudda proklamerande om att få vara individuell, speciell, annorlunda, i mer eller mindre överstylade outfits i olika medier, bloggar, serier och tv-program. När någons outfit blir så viktig, och så extrem, att den står i vägen för personen där bakom, när man ser mer av outfiten än personen, då är det lätt att förstå att det uppstår en mättnad av överarbetade utanpåverk. Och den reaktionen tycker jag egentligen är rätt så sympatisk. Rörelsen sägs vara ett tecken på att individen strävar efter att få ingå i kollektivet igen.
Att reaktionen startat i USA, individualismens hemland, är inte heller svårt att förstå. Men att i tid och otid välja en slags anti-outfit genom att sätta på sig fleecetröja, slappisbrallor och träningsdojor, det tycker jag är att gå alldeles för långt. Det döljer människan på ett annat slags sätt. Vi skyler över det personliga med det opersonliga. Och jag misstänker att det egentligen handlar om att man inte längre orkar, att man tagit i alldeles för mycket när man har måst återskapa sig själv varje morgon. Klädfrågan har vuxit sig alltför stor, den har blivit ett ok, alltför central, och det är väl det man inte pallar med längre.

Så neeej, för min del kommer jag inte att hoppa på den här nothing-trenden. Den påminner alltför mycket om den formlösa, oidentifierbara ”stilen” som de allra flesta säkerligen hänfaller åt hemmavid, ”när ingen ser”, eller som man lätt hamnar i under ledigheten på landet, när avspändheten slagit över. Lämnar jag hemmet vill jag anstränga mig mer än så, inte minst för att det hjälper mig att få mer ut av livet. Faktiskt. Anstränger jag mig om så bara en smula, så trivs jag bättre med mig själv och tillvaron, och blir också mer öppen och mottaglig för andra människor, och det som händer omkring mig. Att gå miste om att få uttrycka sig med kläderna är att förlora en dimension i livet. Faktiskt. För mig, i alla fall. Jag har ingen nostalgisk längtan till Kinas homogent blå maokostymer, om man så säger. Men valet är fritt. Tack och lov!
Nya strömningar är annars alltid intressant. Hur kommer det att gå, vad kommer det nya kommer att föra med sig? Vi får följa hur pendeln slår, från tes, till antites, för att sedan uppgå i en syntes, enligt Hegels filosofiska system. Så vi får väl se hur stort det här antimodet blir. Och vad som kommer att komma efter det. Det är ju så det är. Lockas du inte av trenden som är just nu, är det bara att vänta in nästa och se. Och vi behöver inte ens följa en endaste trend, som bekant. Det blir ju alltmer uppenbart med åldern. Hänger på gör man bara om det är en trend som passar en, som stämmer överens med den man är, och den man vill vara. Eftersom det alltid kommer att finnas olika smaker och olika behov, särskilt nu dessutom, när modet har blivit väldigt tillåtande med sitt breda spektra som omfamnar alla stilar, alla smaker, så är det ju verkligen fritt fram att välja och vraka, och stå fast vid sitt val, sin stil.

Så det är som alltid. När du hittat din stil odlar du den vidare, precis så långt som bara du vill. Vilken stil det nu än är, som du har.

Pierre Balmain, 1960

Är din stil färgstark, som denna fantastiska kreation från Pierre Balmain, 1960?
Foto från Couture Allure Vintage Fashion.

zara lookbook

Eller är den superenkel, minimalistisk som denna fräscha vårlook från Zara lookbook 2014?

vida kjolar hm com se life

Eller kanske hör trenden med den vida kjolen till din favorit? Foto från H&M’/Life.

wallis+31

Eller resonerar du som Wallis Simpson, hertiginnan av Windsor, som låg på listan över världens bäst klädda kvinnor över fyrtio år? ”Jag är ingen vacker kvinna. Jag är ingenting att titta på, så det enda jag kan göra är att klä mig bättre än alla andra.”

Om du hör till dom som väljer färgstarkt t.ex, så kommer du i vår att kunna hitta en färgglad vårkappa i år. Våren 2014 ger oss alla möjligheter att våga välja annat än svart.
Här kan du spana in lite kappinspiration hos DV!

282762

Färgglatt från Valentino, Gucci & Mabille. Foto från DV.

Nu återstår bara en önskan om att våren ska komma tillbaka snabbt igen, efter senaste veckans bakslag.
Snart, snart, får vi nog börja med vårkläderna, och vårskorna!

snödroppar

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: