web analytics

firenze-svart-oval-fotoramVi är många i den här åldern som har förlorat någon av våra föräldrar, eller kanske t.o.m. båda. Det är tomt och det är märkligt att inte längre ha ens mamma och pappa i  livet. Men det kan också vara lite som att födas på nytt. Det sägs att man föds två gånger, den första dagen man kommer till världen, och den dagen då ens föräldrar dör.

Nu är vi den generation i våra släktled som står på tur, eller kanske redan är där, att ta över rollen som den äldste, den kloka, den erfarna, den trygga klippan att luta sig emot, den som alltid vet vilken väg man ska gå. Eller kanske vet vi inte det? Kanske visste inte våra föräldrar det, och kanske inte heller deras föräldrar?

IMG_8542

Här är vi, några av oss som ska ta över. Vi som har järnkoll! Jag i mitten, med några av mina systrar och bröder, -67.

Men de var ju det man trodde som barn, och ibland t.o.m. fortsatte tro långt upp i åldrarna, att föräldrarna och mor-och farföräldrarna de hade allt under kontroll, de visste vad de gjorde.

Men så är det ju såklart inte. Våra föräldrar kände sig säkert lika vilsna som vi gör ibland, lika oroliga, tveksamma, ledsna, håglösa, svaga och osäkra. Det ingår ju i själva villkoret för att vara människa. Vid sidan om allt det roliga.

 

Föräldrarnas känsla för stil

Tittar på gamla foton på mina föräldrar och slås av hur noga de var med sin klädsel, och då särskilt min mamma. Och det även när de var lediga, och på landet dessutom!
Där var det minsann inga gamla utslitna t-shirts och slappa brallor som de sjavade runt i. Nej, välstrukna sommarklänningar med ett litet rött skärp i midjan och korallhalsband skulle det vara, kostymbyxor med veck, eller kanske en safariinspirerad skjorta till kakiljusa chinos. Ok, klänning och halsband kanske det inte var varje dag på landet (fotot är förmodligen taget under något kalas). Men ändå, ni förstår säkert vad jag menar.


Jag tror nog att många i vår ålder kan känna igen sig i det. Men kanske inte alla.
Läser en artikel på ”Purpleclover – still crazy after all these years”, en sajt för oss som åldras men inte vill ”ge upp” för det. (De finns också på facebook med både allvarliga och knasiga inlägg om vartannat.) Artikeln jag läst handlar om en mamma, tillika änka och mor till sex barn, som hånades för att hon alltid klädde sig som ”a million bucks”.

”Her style was in her blood—if you were to cut her, she’d bleed silk and velvet.”

Läs artikeln här

Undras vad våra barn ska minnas och tänka om oss när vi är riktigt gamla, eller borta?
Min son kommer nog knappast att minnas hur snyggt klädd hans mamma var på landet iallafall. Där klär jag mig, trots mitt yrke inte alls så välkoordinerat. Men jag har bättrat mig, det har jag.
För 15 år sedan när vi köpte vårt lantställe så släpade jag och min man ut alla gamla paltor som rensats ut ur stadsgarderoben, och tänkte att på landet spelar det väl ingen roll vad man har på sig. Men det gör det ju! Anstränger man sig en smula så blir det faktiskt ännu lite härligare med semester.
Så jag anstränger mig lite, då och då åtminstone, mellan trikåtröjorna med lite färgfläckar, de hängiga men ack så sköna brallorna, de utslitna men älskade gamla skjortorna, den slängiga, solblekta kjolen och dosorna som är för slitna eller undermåliga för att ha på sig i stan.
För även om det bara är kossorna som ser en där ute i sörmländska jordbrukslandskapet, så blir det lite roligare att inte se ut som hej-kom-och-hjälp-mig hela tiden, iallafall. Jojo, maken och sonen och grannarna ser en också, men inte heller de är upp till tänderna uppklädda, så att säga. Och man vill ju inte att det ska bli total obalans, eller hur?
Men det är inte bra att ligga av sig helt. För när semestern är över är det dags att klä upp sig ett snäpp igen, och känna sig effektiv och samlad i stan efter en lång skön sommar.
Hoppas nu bara att vi får en sådan sommar i år. Årets vår och just påbörjade sommar har lämnat en hel del övrigt att önska, om man säger så.

Semestra på vischan med stil

Men låt oss nu säga att det blir en lång, härligt skön sommar. Och om man då är på landet och vill höja nivån på semesterstilen lite, hur kan man klä sig då?
Den där kaftanen kanske? Njae, inte för min del, iallafall. Även om kaftan som plagg är fantastiskt och allting så funkar en sådan tyvärr inte ute i spenaten där vi semestrar. En sådan har jag däremot gärna på mig över bikinin på en strand utomlands där det är riktig, riktigt varmt. Läckra sandaler i svart lack eller med glitterstenar är inte heller någon höjdare bland koblajjor, vetefält och dammiga grusvägar.

Med lite inspiration från förr kommer här en lista på plagg, klassiker som nya, som kan funka för oss som tillbringar semestern ute på vischan.

girls delivering ice 1918

Isblocksleverantörer i N.Y. 1918

 • Ett par hängselbyxor för trädgårdsarbete (eller isblocksarbete!)
 • Ett par fina Birkenstock, eller träskor
 • En bomullsklänning
 • En stråhatt
IMG_9558 - kopia

Grace Kelly på semester på 50-talet.

 • Safarilooken, och varför inte då en variant med shorts, som Grace Kelly bar.
 • En lös och ledig topp, blus eller skjorta. Några olika sådana, för både slappande, och när man ska in till närmsta lilla stad och handla.
 • En tunika
 • Culotter
 • Vida byxor
 • En strandklänning
 • En avspänd långkjol
 • Tanklinnen
 • Jeansshorts, eller andra shorts
 • En varm skön tröja att kura i under de svenska, svala sommarkvällarna

Obs! Glöm inte smycken! Ett fint halsband eller stora örhängen t.ex. piggar upp och knyter ihop looken fint.
Och några finare skor, kanske med kilklack, för lite glamorösare tillfällen.
Många av oss tenderar att också gå lite åt bohemhållet under sommaren. Och varför inte passa på att blomma ut i det under sommaren? Kimonos, jesussandaler, långklänningar och slokhattar… ett mer avspänt semestermode får man leta efter.

Vi håller alla tummar och tår vi har för en lååång, sköööön sommar.
Peace sisters!

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: