web analytics

Nya vindar hos Dior

Efter Raf Simons avhopp från modehuset Dior i oktober är det nu klart vem som tar över chefsdesignerposten. Det blir Maria Grazia Chiuri som lämnar sitt designeruppdrag hos modehuset Valentino, en plats hon haft tillsammans med parhästen Pier Paolo Piccioli i 17 år. Nu blir hon modehuset Diors första kvinnliga boss någonsin, i husets 70-åriga historia. Maria Grazia Chiuri sägs vara en stark kvinna med med tydliga feministiska åsikter och lång erfarenhet av haute couture och accessoarer.

Maria Grazia Chiuri och Pier Paolo Piccioli

Det ska bli spännande att se vad som kommer ur det.

Maria G.C. startade som herrdesigner och har hittills alltid arbetat tillsammans med sin parhäst Pier P.P. De två har designat många av de fantastiska Valentinoklänningar som vi sett på röda mattan genom åren. Hon är en av hjärnorna bakom de tokpopulära Valentino Rockstuds, som finns både som platta skor och klackskor. (Maria G.C. bär själv ett par på bilden här ovan)

Några smakprov från Valentinos höstkollektion. Rasande delikat, inte sant?

Och några exempel på röda-mattan-klänningar från Valentino, genom åren…

Tiden är inne för de mogna kvinnorna

Det våras för den mogna kvinnan. Tänk bara på vad många spännande och erfarna kvinnor det är som syns och hörs i världen nu.

  • Michelle Obama höll ett fantastiskt tal på Democratic National Convention i Philadelphia den 25:e juli. (klicka på länken om du vill lyssna)
  • Hillary Clinton är nu demokraternas kandidat, den första kvinnliga presidentkandidaten i Amerikas historia.
  • Det uppmärksammades av Meryl Streep (som också var med i det förra blogginlägget) när hon, för dagen iklädd en stars & stripes-klänning, intog scenen på Demokraternas konvent, med ett glädjevrål. Hon höll sedan ett tal där hon nämnde kvinnliga föregångare och pionjärer som Amilia Earheart, Rosa Parks, Madeleine Albright och Eleanor Roosevelt.

”De här kvinnorna har något gemensamt. De var intelligenta, de hade mod i sina hjärtan och brann för sin sak. De har format nya vägar för andra att följa. Det är Hillary. Det är Amerika. Hundra år efter att kvinnor fick rösträtt är ni med och skapar historia”, sade Streep, till publikens jubel.

  • Och England har fått ännu en kvinnlig premiärminister i Theresa May. Utan att gå in på politiska åsikter måste man ju säga att hon dessutom har sinne för mode! Då kan hon väl inte vara så tokig. Eller? 🙂

13718545_642187599279633_7535285818893740791_n

Äldre kvinnor ryter också ifrån

I Daily Mail kan man läsa hur äldre kvinnor vägrar låta sig ignoreras av skönhetsindustrin. Kvinnorna i artikeln (och jag med!) vägrar att bli osynliga. Inte för det motsatta könets skull, utan för att boosta vår självrespekt, och vårt självförtroende. Och väl valda kläder och make-up kan göra en hel del av jobbet. Åtminstone ger det oss en start, ett mod, en kick i rumpan när vi ser oss i spegeln, så att vi skärper oss och också tror på att vi kommer lyckas med det vi föresätter oss. Men make-up handlar ju inte bara att plaska på färg lite hipp som happ. Det finns en hel del att lära där, för det mogna ansiktet.

Här är några utdrag ur artikeln. (Läs artikeln i sin helhet här.)

1

2

3

Vart tog alla designers vägen?

Nu för tiden är det ju så att stjärnorna blir kontaktade av designers för att bära just deras klänning på galor och premiärer. Men ingen hörde av sig till skådespelerskan Leslie Jones inför premiären av den nyinspelade Ghostbusters. Ett klart fall av diskriminering, twittrade då den storväxta och färgade komediennen. Den unga designern Christian Siriano kom till undsättning och sydde upp en lysande röd premiärklänning som passade Leslie som handen i handsken. Det borde visa Hollywood vägen för framtiden, får vi hoppas.

Leslie Jones fick till slut sin klänning

Avslutar med ett par foton tagna på Bryan Adams utställning på Fotografiska. Utställningen pågår till den 25 september. Kan rekommenderas, ifall ni är i Stockholm.

L’Wren Scott, framliden modedesigner, stylist och modell.

Min ungdomsidol Bryan Ferry, fångad av en annan Bryan. ”Smoke gets in your eyes”, minns ni?

I museets butik hittade jag små tags att sätta på galgarna för att hålla koll på plaggen hur mycket vi faktiskt använder dom. Fiffigt, men kanske lite dyrt, eftersom man har avsevärt fler än 20 plagg i garderoben (som förpackningen innehöll. Tror den kostade runt 70:- men glömde skriva upp. Och skriver man inte upp… så försvinner det som bekant, nu för tiden.) Men väldigt fiffigt vore det ju hur som helst, att få svart på vitt hur frekvent varje plagg faktiskt används. Den händige kan ju f.ö. fixa små lappar själv att sätta på galgarna.

13615173_637844263047300_806777460240554764_n 13615031_637844266380633_8981194157875106619_n

Ja, gott folk, det var allt för den här gången. Hoppas ni fortfarande njuter av skön semester, ni med.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: