web analytics
fläkt

foto: gh.caqe.net

Nu har det blivit varmare. På många sätt. Temperaturen stiger där ute, det börjar likna lite sommar. Och själv har jag klivit in i övergångsåldern. Yes.

Vallningarna har satt igång. Jag får sömnrubbningar och vaknar mitt i natten och svettas. Måste öppna fönstret mera, måste!

Lika plötsligt som blixten från den klara himlen är det olidligt varmt och hettar till över bröstet. Mitt på dagen, var och hur som helst. Puh!

Jag är inte särskilt sugen på att ta östrogen, är rädd för bröstcancerrisken. Får börja äta mycket sojaprodukter som sojamjölk, sojabönor och tofu istället. ”Även bönor, kikärtor, linser, grovt mjöl av olika slag, frön, nötter, grönsaker, svamp, frukt, bär och choklad innehåller mycket av naturens eget östrogen”, läser jag på klimakterietest.se. Vänta vad läser jag… Choklad!? Är det möjligt? Åh, det ska nog kunna gå för sig iallafall. 🙂
Men jag ska också ta och titta in hos hälsokosten och se vad som finns. Remifemin, Femal balans…
Någon som har tips på bra produkter?

Än har dock inte förklimakteriet satt sig på humöret, tack och lov.

63f07a7061e5c438ac7df9a91acefb36Men det är bara en tidsfråga. Ta betäckning!

Övergångsåldern, klimakteriet. Nä, det klingar inte direkt positivt. Och det är väl kanske inte så konstigt. När man läser om det och hör andra tala om det, så låter det verkligen inte särskilt upplyftande. Det är svettigt, humörutmanande minst sagt, man kan inte få barn längre, man tappar muskelmassa, får svårt att hålla vikten, man kan bli deppig och tom inombords, man får torra slemhinnor, man kan tappa lust för sex, man tappar hår och det lilla hår man får kvar är torrt och svårtämjt, och man kan få ledvärk. Suck! Verkligen inte några skojiga saker att umgås med. Få reda på mer hos mialundin.se.

Men det behöver faktiskt inte bli så jobbigt. 20 procent av alla kvinnor i övergångsåldern känner inte av några besvär alls, läser jag i SvD + annan lite mer uppmuntrande information.
Och det finns faktiskt också en del plussidor med klimakteriet!

  • Man slipper äntligen mens och inköp av dyra sanitetsprodukter, efter 30-40 års bök och stök.
  • Man behöver inte oroa sig för att bli gravid.
  • En del känner större frihet, mer själslig styrka och en personlig utveckling, när allt är över.
  • Man vågar oftast säga ifrån mera, och slutar att vara så duktig hela tiden.
  • Motivationen att röra sig borde öka då man har så mycket att vinna på det, som smidigare leder, mindre bukfetma, för att få behålla musklerna, och för att hålla depressionen på avstånd, och för att hålla sig i form över huvud taget.
  • Man behöver äta choklad! För att det är nyttigt! Guldläge!

Det kan också hjälpa att anamma lite asiatiskt tänkande:
”I Asien kallas klimakteriet för ”den andra våren” – en ny livsfas som man ser med vördnad på. Att hylla den andra våren innebär att vi accepterar åldrandet och de förändringar som sker i våra liv, istället för att vara rädda för dem. I de flesta asiatiska länder har kvinnor få eller inga besvär i klimakteriet och synen på denna fas är positiv. Det beror till viss del på skillnader i kost och livsstil men också på att man värdesätter och respekterar naturligt åldrande.”  (ur kvinnoliv.se)

Det kan också kännas trösterikt att tänka att alla vi mogna kvinnor, vi sitter faktiskt i samma båt. Klimakteriet är ofrånkomligt, och ingen kommer undan.
Så man får försöka göra det bästa av det.
T.ex. så kommer vi inte att frysa i vinter!
Och redan nu i sommar kan vi äntligen börja använda alla tunna, svala plagg som under de svenska svala somrarna oftast bara hänger där orörda i garderoben, i väntan på att tropiska temperaturer plötsligt ska dra in över vårt lilla Svedala.

För det är ju det som gäller. Att klä sig svalt, och lagervis, och skala av lager-efter-lager när ”anfallen” kommer.
Halvtransparenta tyger funkar allra bäst, oftast t.o.m. bättre än att ta av sig plagg! Och ibland är ärmar bättre än ärmlöst, särskilt 3/4-långa. De tunna, glesa materialen silar nämligen luften, och svalkar ner den på vägen. Polyester funkar fint om det hänger löst och ledigt. Tunn bomull är bra, likaså siden och tunt linnetyg. Tätvävd viskos har en förmåga att alstra värme tycker många av mina kunder, men allra värst är de stretchiga trikåtygerna i viskos. Undvik! Däremot den tunna och glesvävda viskosen, gärna lite kreppad, brukar funka fint.

Här kommer några svala sommarförslag på toppar för oss ”varmblodiga”, hämtade från Zalando.se.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Under dessa halvtransparenta plagg kan jag varmt rekommendera det klassiska bh-linnet Elin straptop” från Stockh lm i skön lyocellkvalitet som andas. Stapelvara på MQ sedan många år tillbaka.
Själv har jag flera, i olika färger. Håller i evigheter!

11377298_825048500916683_8497846843669553582_n

 

Lästips!
Hej klimakteriet av journalisterna Åsa Albinsson och Maria Fröjdh. I boken gör författarna upp med många föreställningar om kvinnors klimakterium.

9789174243796Flera kvinnor i sin bästa ålder, som Sissela Kyle, Nedjma Chaouche Liljedahl, Emma Hamberg, Karin Björkegren Jones, Nina Lekander, Mian Lodalen, Pia Sundhage och Camilla Thulin bidrar också med roliga, tankeväckande och inspirerande berättelser om livet runt menopausen. Emma Hamberg beskriver t.ex. hur hon upplever att ha kommit ut på andra sidan när alla besvär är över. Hon tycker att hon har fått bättre självförtroende och ett nytt sorts mod.

”Något vilt har slagit rot i mig och jag ber inte om ursäkt längre. Jag gör det jag vill och först nu  har jag blivit vuxen, skönt vuxen. Jag försöker ingenting längre. Jag vill inte vara 25 år igen. Så länge jag bara får fortsätta leva och vara med i matchen vill jag vara precis där jag är just nu.”

Låter ju inte så dumt! Kan man snabbspola?

 

menopause1

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: