web analytics

dl1Läser om butiksdöden i DN den 11 januari och blir lite ledsen över hur svårt det tycks vara för små kvalitetsbutiker att överleva. Ska det som återstår bara bli antingen mainstremiga, opersonliga butikskedjor eller lyxmärkens flådiga flaggskeppsbutiker? Kommer det till slut inte finnas möjlighet för mellantingen, och de mer personliga nischerna att överleva? Nu lägger t.ex. den familjeägda kvalitetsbutiken Götrich i Stockholm ner efter 43 år i branchen. Andragenerationens Lotta Götrich som driver herrekiperingen säger att branschen reat sönder sig, och att mycket av shoppingen har förflyttats till nätet istället. Butikshyrorna blir ju dessutom allt högre, så vem kan klandra dom?

Även festbutiken Laura vid Norrmalmstorg går nu i graven, efter 30 år. Synd, tycker jag, för det finns inte många rena festbutiker i Stockholm. Butiken har förresten slutrea där nu för den som vill fynda festkläder och accessoarer innan de slår igen. Jag känner inte till anledningen varför de lägger ner, men det är väl ingen överraskning om anledningen är densamma som den är för Götrich. Och fler butiker tvingas säkert också tyvärr att gå samma dystra öde till mötes.

Som skön motvikt till dom nedslående nyheterna kan jag i samma tidning några dagar senare läsa att swap-eventsen (organiserade klädbytesdagar, man kan hålla utkik efter t.ex. Swapshops event på facebook) sveper in över Sverige, och att recycling starkt tågar in i modevärlden. Från och med februari öppnar H&M för inlämning av gamla klädpaltor, där hela plagg återanvänds och trasiga plagg bearbetas till industriprodukter som putstrasor och isolering. Gamla textilfibrer kan också förvandlas till nya tyger. Även Weekday, Jack & Jones, Puma m.fl. har liknande arrangemang. Somliga butiker erbjuder i gengäld dessutom ett pantkvitto med rabatt på nästa köp. Alltid några ljuspunkter på modehimlen!

Och nu någonting helt annat. Idag när jag rastade hunden så ramlade jag omkull. Som tur är så skadade jag mig inte, men nästa gång kanske. Så nu är det jag som går och handlar broddar! Tantvarning eller ej, det får bli så. Ja, jösses, där ser man hur tantatteraljerna förädiskt smyger sig på en med tiden. Vad kommer härnäst? Hårnät?

zp8497586rq

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: