web analytics

foto: Jan Tostar

Att vi blir rynkiga med åren, det är ett faktum. Vad vi än tycker om det. Men hur ska vi ställa oss till vårt ansikte när rynkorna förändrar det successivt? Deppa ihop? Nej, det bästa är nog om vi kan acceptera att ingenting är för alltid. Ingenting är för evigt utom förändringen, som bekant. Men det kan vara svårt, och det tog åtminstone för mig väldigt lång tid att på djupet förstå att allting faktiskt förändras. Och att försöka konservera ansiktet, minnena, ens  liv, det lär ju aldrig fungera, det talar emot hela levandets princip. Det krävs dock mod att våga gå vidare utan facit i handen om hur allt kommer att bli. Det krävs mod att våga lämna sitt unga jag och möta och acceptera sitt äldre, nya och okända jag. Identiteten sätts i gungning, och det skrämmer att vara hudlös och vilsen under den här tiden som vi ömsar skinn. Det gör ont att inte bli sedd längre, som förr. Men ingenting blir ju bättre av att vi håller oss krampaktigt fast i det förgångna, vi spelar faktiskt inte längre i den divisionen. Vi har haft vår tid som unga och rynkfria, och nu är det dags att spela i en ny division. Den erfarna divisionen, den fårade divisionen, med en karaktär som djupnat och förstärkts, och som förhoppningsvis är toppad med lite självdistans. När jag var tjugo någonting, ville jag inget hellre än att vara erfaren. Jag drogs till och imponerades djupt av människor med kråksparkar vid ögonen och silver i håret, som kunde berätta saker om livet för mig. Och nu när jag har den erfarenheten själv så gäller det väl att uppskatta den? Det funkar rätt så bra, så länge jag inte jämför mig med yngre kvinnor. Bara notera, men inte jämföra. Jag har varit där, och jag vill faktiskt inte tillbaka. Och för att vi inte ska stressas av botoxtankar och jagande efter den perfekta rynkkrämen, ansiktslyft och annat som egentligen bara handlar om att inte acceptera, så tror jag att vi 50+are behöver förebilder i vår egen ålder, eller äldre, för att inte halka in i jämförandets återvändsgränd.

Medan jag letar efter förebilder på nätet så snubblar jag över en ung bloggerska som heter Tuva Minna Linn, och hon skriver så klokt om äldre kvinnor, om kvinnan som kanske fallit och rest sig så många gånger”.

”Jag tänker själv att det kanske blir den tiden i mitt liv då jag kommer att känna mig vackrast och mest tillfreds med mig själv. En tid då jag ska måla läpparna djupt röda och bära en korpsvart hatt. Jag tror att jag kanske kommer att falla tillbaka mer in i 60-talets skarpa konturer och kontraster, jag kommer säkerligen att bära färre men desto större smycken och så hoppas jag att kommer att kunna unna mig några av de plagg som jag alltid drömt om, utan att få dåligt samvete.
Och kaftan förstås… kaftan kommer jag bära oftare!”

Något att bli inspirerad av?

Här kommer en radda sköna, rynkiga damer!

Meryl Streep

Charlotte Rampling

Helen Mirren

Torun Vivianna Bülow Hübe

Yvonne Lombard

Vanessa Redgrave

Viveca Lindfors-allvarlig

Viveca Lindfors foto: Alex Waterhouse Hayward

Älska dina rynkor, de är ditt liv!

zp8497586rq

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: