web analytics

Blog

Omstart – nystart

21 januari 2020,   By ,   0 Comments

God fortsättning kära följare! 

Det känns skönt att starta om och börja år 2020. Jag vet inte hur det varit för er, men den sista halvan av 2019 var för mig personligen en prövningarnas tid. Först var det borrelia, och tätt därefter fick vi lunginflammation, både maken och jag. Tack och lov hade vi en sedan länge inbokad solsemester att se fram emot, och det höll modet uppe när det var som värst. Dagen innan nyårsafton gav vi oss äntligen iväg till Kapstaden, Sydafrika, bleka och hängiga, men friska nog för en utlandssemester. Det nya året startades med sol och skön sommarvärme som väckte våra kroppar och själar till liv igen. Det var en ljuvlig resa på alla sätt, som en härlig, njutbar dröm.

Och nu är jag tillbaka. I dubbel bemärkelse rent av! Hoppas nu bara att energin håller i sig ett bra tag. Och hoppas att ni också har det bra. Vare sig ni har hämtat kraft i ett soligt land eller inte, så önskar jag kraft till oss alla att hanka oss fram med i de så kallade oxveckorna som vi just trätt in i. ?

Våren 2020

Åtminstone kan vi trösta oss med att våren inte är så långt borta, nu när vi är över på andra sidan nyår. Våren 2020 lär få oss att vakna till ordentligt för vårmodet är fyllt av sprakande färgglädje och maffiga, tropiska mönster. Se bara!

Det är alltså flower power och neon som utlovas, men också puffärmar, draperingar, en fortsatt trenchcoatsvurm, ännu mera 70-tal och gärna då med herrväst a la Annie Hall, stora halsband, armringar och glasögon, dressad denim, bohochica klänningar, ljusa kostymer i linnetyg, bearbetade ytor, guldplagg, transparenta tyger igen, vita klänningar att dressa upp eller ner beroende på skovalet, och hör och häpna cityshorts väntas komma tillbaka! ? Men som alltid så behöver vi ju faktiskt inte anamma en enda trend som vi inte tycker om, eller som inte passar oss. Särskilt i den här åldern. Det kan ibland räcka att inspireras och bara plocka in en färg eller detalj.

Shoppingens storhetstid är över

Läste ni artikeln om Nathalie Schuterman i DN den 28/12? Den handlade om våra ändrade shoppingmönster. Nathalie Schuterman som driver lyxbutiken under eget namn på Birger Jarlsgatan i Stockholm, säger att branschen nu genomgår en stor omställning. Med all handel på nätet har marginalerna krympt och det gör det svårt för butiker att gå runt, med sina höga hyror och personalkostnader.

”Konsumtion i massor är inte längre attraktivt. I stället köper man några riktigt fina saker och låter sedan bli att handla. Det gör att fler tenderar att konsumera lyxmode, som ofta är tillverkat i Europa och håller en högre kvalitet. Det är kul för oss men de som säljer massproducerat mode kommer få det allt svårare tror jag”, säger hon.

 

Då kunderna i allt högre grad har börjat prioritera hållbarhet tycks det alltså som om shoppningens storhetstid är över. Så bra. För oss människor, och så bra också för miljön. Men vi måste då lära oss att känna igen kvalitet, och vi måste också lära oss att tygla våra djupt inarbetade reflexer till att ”köpa lycka” som vi haft i oss det senaste halvseklet åtminstone. Inte lätt. Men det går, sakta men säkert, om man medvetet jobbar på det.

Det kommer också att vara bättre för oss i längden, om vi kan befria oss från att trösta oss med shopping och istället lära oss att uppskatta andra värden i livet. Den nya lyxen, säger Nathalie Schuterman, är att vara tillfreds med livet. Det underlättar om vi gör kloka köp som ger oss tid till att göra annat än att ersätta dålig kvalitet med ny dålig kvalitet. Det tidlösa kommer därför att vinna mark, och jag undrar vad det kommer att göra med modet i framtiden? Den ständiga floden av snabba trender lär få det svårt att överleva.

Läs tidigare inlägg om hur man kan känna igen hög kvalitet.

Scrunchien

En trend som dock kommit tillbaka och det med stormsteg tydligen, är snodden, den både älskade och hatade s.k. scrunchien! Sökningarna på scrunchies har enligt google ökat på sistone med hela 6 309 procent! Så de mest seglivade trenderna kommer med andra ord alltså att överleva. ?

Bildresultat för scrunchies

Ta hand om er! ❤❤❤


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: