web analytics

Sommarledigheten står för dörren.
Det innebär ofrånkomligen att de allra flesta kommer att behöver packa. En hel del av oss är även på väg mot destinationer dit vi tar med oss en eller flera resväskor.
Då kan det kanske vara passande med en genomgång i packningens ädla konst, för den som behöver vässa sina packningskunskaper.

Först och främst behöver du göra ett smart urval om vad som ska med.

 1. Lägg gärna upp hela veckan/veckorna med kombos för olika dagar resp. kvällar, på sängen. Ju fler plagg som funkar vid många olika tillfällen desto bättre.
  • T.ex. dressade culotter/capribyxor/shorts och/eller en tunn långklänning/kaftan, som funkar både på stranden och på kvällen, med väl valda accessoarer till.
  • En vit storskjorta/herrskjorta som funkar både på stranden över baddräkten/bikinin, likväl som knuten i midjan till ett par byxor på utflykten.
  • Platta, lite tjusigare, dekorerade sandaler är perfekta både dag och kväll, till både byxor och långklänning.
  • En liten nätt och elegant väska funkar både på dagen, nedslängd i badkassen, och som festväska på kvällen.
  • Glöm inte den oumbärliga sjalen som värmer på flyget, och skyddar från solen på stranden alt. som sarong, och som en färgaccent på kvällen.
 2. Tänk basfärg, en färg som du kan bygga hela resegarderoben på.
  • Den vanligaste färgen för resor året om är svart, och till sommarsemestrar på semesterorter mixar man det svarta lämpligast med något ljusare, som beige eller vitt.
  • Annars är vitt i alla nyanser en sval och skön semesterfärg, som gör sig bra till allt. Även tillsammans med annat vitt, och andra ljusa färger.
  • Gillar du det marina modet så väljer du helt enkelt marinblått och mixar med vitt, och rött t.ex. En riktig klassiker. Särskilt om du vistas på, eller vid, mycket vatten.
  • För den som kommer att vistas mer i naturen på en aktiv friluftssemester, är kakifärgerna som den beige och gröna tonen perfekta, vare sig du ska åka på safari i Afrika, eller vandra i svenska fjällen.
  • För den sportiga som tänker sig vindsurfing och annat fartfyllt är de starka, glada färgerna ultimata, de går hand i hand med energin.
 3. Badkläderna får gärna ha starka, klara färger, och tydliga mönster, det brukar vara fräschast i solskenet.

På självaste resdagen brukar jag nästan alltid resa i svart. Det gör inget om man råkar spilla juice på sig på flyget, och man ser lite elegant ut även om plaggen är lediga, lättburna, tunna och ev. också stretchiga. Det är lättmatchat med svart, och det känns lite mer sofistikerat än ljusare färger.
Men det är förstås en smaksak.

När det sedan kommer till själva packningstekniken så finns det en hel del goda knep att ta till.

 • Generellt sett brukar man spara mest plats genom att rulla plaggen. De blir inte heller så skrynkliga då. Men alla plagg passar inte att rulla. Tunna känsliga blusar o. dyl. viker man försiktigt (helst med silkespapper emellan), och lägger så platt man kan.
  * I guiderna här nedan visas hur man packar smartast.
 • Tygpåsar för förvaring av skor och accessoarer är en bra ide. Det ser dels trevligare ut än skrynkliga plastpåsar, och dessutom får skorna andas. Påsarna håller också från gång till gång, och du får därmed en sak mindre att tänka på. Packar du dessutom skorna en och en i varsin påse, så tar de mindre plats.
 • Samla smutstvätten i en medhavd tvättpåse under resan. Kan vara i tyg, men plastpåse funkar bra, med den fördelen att den också håller ute ev. odör.

packning

Tips på hur du kan resa med stil, finner du i länken här (townandcountrymag.com).

När du väl är på plats på resmålet, se då upp så att du inte faller i turistfällan med att köpa plagg du aldrig skulle drömma om att sätta på dig här hemma! Ibland funkar dock en knallgul kaftan för att du känner dig mera vågad och avslappnad på semestern, som om du träder in i en annan roll som du vill leva ut där ingen känner igen dig. Gör då det, om du känner så! Bara att passa på.
Eller också gör man det bara för att det är alldeles för varmt med något annat.

Nu tar 50+Mode och Tellclothes sommarledigt.
Fast inte helt.

ca. 1955 --- Model in striped dress with tie at waist, matching bag next to her and spools of yarn in her lap. --- Image by © Condé Nast Archive/CORBIS

Detta kallar jag sommarledig med stil. Till och med nystanen är färgkoordinerade! Foto från ca.1955 av Condé Nast Archive/CORBIS

På telefon kan det dock bli lite si och så med att få tag på mig. Men mail kommer jag fortsatt att svara på, även om svaren kan dröja lite.

Bloggen fortsätter under hela sommaren.
Men det hinner förmodligen att gå både en och två veckor mellan inläggen.

Nu återstår bara att säga

Tack alla kära kunder, och tack alla kära 50+Mode-läsare för det första halvåret på 2015!

I höst tar det fart igen!

 

 Trevlig sommar allihopa! 

 

IMG_8577

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: