web analytics

Att den franska kvinnan klär sig snyggt håller nog de allra flesta med om. Ultrachict, sensuellt kvinnligt, och sådär nonchalant avslappnad, självklart och stylish på en gång.

Hepburn-

Audrey Hepburn kunde bära den, men inte jag. Och det, fastän hon inte ens var fransyska!

Det första klädesplagg som dyker upp i tankarna när jag tänker på fransyskans klädstil, är den tvärrandiga sailortröjan. Jag har alltid sneglat på bateaux-tröjorna à la Breton, och haft en dröm om hur chic jag skulle framstå i en så’n. Ett otal många gånger har jag gått in i olika provrum, och testat. Bara för att komma fram till samma sak, om och om igen; att de vit-och-marinblå-randiga tröjorna inte passar mig, det ser rent ut sagt urtrist ut. Det bara är så. Men idén har konstigt nog aldrig dött genom åren, trots mina upprepade misslyckanden. Det ser ju så snyggt och chict ut på andra. Audrey Hepburn, Brigitte Bardot, Jane Birkin och hennes döttrar, för att nämna några. Kanske, kanske går det. Nå’ngång! Tänker man, tills man inser att det är nog fransyskan i sig som är sådär chic. På sättet hon rör sig, hennes attityd till livet, hennes fantastiska språk, gester, hennes livsstil, hennes sedan långt tillbaka nedärvda, superfeminina kvinnlighet. Det sitter inte i tröjan hon bär. Det följer tyvärr inte med någon ”instant fransyska”, på något magiskt sätt, bara för att man köper en randig tröja. Är man en robust svenska så är man. Inte särskilt förfinad eller superfeminin, med andra ord.

bardot

Brigitte Bardot kunde bära den, men inte jag.

1911797_290835837748146_551152451270997989_n

Men nu har faktiskt någonting ändå hänt! Jag har hittat min variant! Bara en liten, liten splash av det marint randiga fick det bli. Intet mer. Ett marinblått och vitrandigt tank-linne med rynk i ringningen, från Åhléns för 99:-! Bär jag det till en svart pennkjol och glittriga ballerinor blir det sådär avspänt, men ändå lite chict och kvinnligt. Precis det jag var ute efter. Inga fler försök lär det nu bli med tvärrandiga bateau-tröjor. Jag har kommit åt det franska chica, på mitt sätt. Check!

Men hur gör fransyskan, egentligen? Rent allmänt, menar jag. Hur lyckas hon med sin alltigenom überchica stil? Mycket av elegansen får hon förstås med blodet. Vilka lyllosar de är, de unga, franska kvinnorna… I generationer tillbaka har fransyskorna lärt sina döttrar och dotterdöttrar, hur man gör. Parisiennens look är först och främst en storstadslook. Hon håller fast vid garderobsklassikerna, kryssar elegant fram utan att krocka med några osmickrande trender, är självständig och experimentiell, samtidigt som hon håller sig till de stilregler som alltid funkar. Den mesta parisiennen, modeikonen och ex-modellen Ines de la Fressange inleder sin bok ”Parisian Chic” med följande rader:

A Parisian steps lightly around the fashion traps of the day. Her secret? She breathes in the air du temps and puts it to good use, her way, and always with the same aim: fashion should be fun.

Ines ger oss en lista med 6 punkter som ringar in vad stilen egentligen går ut på.

  1. Outfits are out. Koordination är ute. Att veta hur man mixar stilar och märken, från högt till lågt är grundläggande för Parisiennen. Dyra kvalitetsköp blandas med fynd från budgetkedjorna.
  2. Bye-bye bling. En Parisiennes mål är aldrig att se rik ut. Glitter och logos är inte hennes grej. Hon söker stil, och belönas med kvalitet. Hon klär sig aldrig brackigt eller vulgärt. Italienarnas förkärlek för leopardmönster och blingiga guldsmycken, eller Hollywoodstjärnornas more-is-more-inställning är inget som imponerar på fransyskan. Hennes stil är alltid smakfullt och sofistikerad.
  3. Explore! J’adore… (egentligen samma som punkt 1) Fransyskan kryssar självständigt fram på stilhavet och blandar superlyx med lågbudget. En äkta Hermèsväska för livet, och ett fynd från supermarket på väg hem från jobbet, blir en lyckad kombination. Klok som hon är lägger hon stora pengar på kvalitet, och sparar stora slantar på plagg eller accessoarer som inte märks om det kommer från en dyr eller billig butik. Som t.ex. ett par jeans. De kan lika gärna inhandlas på en budgetkedja, resonerar hon.
  4. If it feels good, wear it. ”The secret of great style is to feel good in what you wear.” Parisiennen kan sin kropp, både vad gäller förtjänster och mindre smickrande delar. Hon vet vad som klär henne, och vad som stämmer med hennes livsstil, och stannar troget kvar vid detta.
  5. Worship no idols. Parisiennen är sin egen stilikon. (Men i hemlighet beundrar hon kanske sin bästa väninnas som alltid ser så superstylish ut.) Inspirationen hämtar hon inte från kändisvärlden, utan från omgivningen, från gatan.
  6. Beware of good taste. En del regler är som gjorda för att brytas. Som t.ex. att det skulle vara en synd att bära svart och marinblått ihop?! Var modig, och gå efter eget huvud, som parisiennen. Vem vet, en vacker dag kanske det blir du som alla vill kopiera!

Très chic, non?

ines-parisian-chic

Ines de la Fressange, och hennes bok ”Parisian Chic”.

Jag tänker att den franska kvinnans klädstil passar oss mogna kvinnor extra bra. I ungdomen kan vi göra alla våra utflykter i modets omfattande värld, allt klär liksom en ungdom. Medan den mogna kvinnan däremot gör klokt i att ha en struktur, och vara en stil trogen, den stil som passar henne som handsken, och ha en garderob där ett antal investeringar, som håller livet ut, samsas med några uppiggande nytillkomna vänner.
Franska kvinnor åldras med värdighet. Embrace your age! (Vad nu det kan heta på franska..? Min franska är tyvärr lite rostig.) Franska kvinnor färgar inte håret, de är inte rädda för att låta håret bli grått. Så länge håret är välskött. Fransyskan tar väl hand om sin hy, och lägger gladeligen ner stora pengar på exklusiva hudkrämer. Men så är inte heller botox och ansiktslyftningar särskilt vanligt i Frankrike. Det lönar sig att vara rädd om sitt ansikte, och fransyskan är stolt över sitt belevda ansikte. Det får gärna synas att hon levt, att hon älskar livet, men det ska helst synas på det mest skonsamma sättet.

I pay no attention to wrinkles. I just stand back from the mirror.

Ines de la Fressange

 

9781455524112_p0_v1_s260x420


Boken ”French Women Don’t Get Facelifts: The Secret of Aging with Style & Attitude” av Mireille Guiliano. Författaren har bl.a. också skrivit boken ”French Women Don’t Get Fat”.

Det finns fler hemligheter att upptäcka för att bli en lyckad Parisian chic. Jag skriver mer om det i nästa blogginlägg.

 

Style is a simple way of saying complicated things.

Jean Cocteau

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: